Copy
Speel en ontdek - juli 2016

'Kindercentrum Madelief faciliteert in de focus op sensitiviteit door het aanbieden van scholing TINK aan pedagogisch medewerkers' 

Bron: Simon Hay, Pedagoog
Onderzoek van de universiteit van Leiden en het Erasmus MC toont aan dat kinderen van sensitieve ouders niet alleen betere relaties met anderen opbouwen en minder psychische problemen hebben, maar ook dat zij een groter hersenvolume hebben. Dit is vastgesteld bij een groep onderzochte kinderen door middel van een hersenscan op achtjarige leeftijd.

Het is belangrijk deze informatie goed te laten bezinken. Als je als opvoeder in staat bent sensitief te reageren op jouw kind, met andere woorden de continue signalen van jouw kind te zien én er adequaat op te reageren, dan vergroot je de kansen op een prettig en succesvol leven voor jouw kind. Sensitieve opvoeders geven kinderen het gevoel begrepen, gehoord en ondersteund te worden. De nieuwsgierige houding en natuurlijke drang tot onderzoeken wordt door sensitieve opvoeders optimaal gefaciliteerd. Dit zet kinderen aan tot ontwikkeling. Ook de focus van pedagogisch medewerkers moet liggen op sensitief reageren op kinderen. Dit legt ook hier de basis voor welbevinden, betrokkenheid en ontwikkeling. Sensitiviteit levert ook medewerkers veel op. Het werkplezier wordt vergroot als je ziet dat kinderen zich goed voelen en goed ontwikkelen.

Het is aan kinderopvangorganisaties om de focus op sensitiviteit te faciliteren. Een prachtig én effectief bewezen middel is video-interactiebegeleiding (VIB). Door middel van filmbeelden, gemaakt van interacties tussen kinderen en medewerkers, worden initiatieven van kinderen goed in beeld gebracht. De VIB-er helpt de medewerker op gestructureerde wijze zelf inzien waar zij/hij al sensitief reageert en waar nog verbetering mogelijk is.

            

Terugblik op het thema: Alle kleuren van de regenboog

We hebben er weer een kleurrijk thema opzitten! Alle kleuren kwamen aanbod. We hebben goed naar elkaar gekeken, welke kleuren zie je om je heen? In de groep, in de tuin en met wandelen. Welke kleuren zitten er in je kleren? Spelletjes als: Ik zie ik zie wat jij niet ziet… hebben we veel gespeeld. De peuters konden dit al heel goed! Balletjes sorteren in de goede zelfgeverfde doos was een leuke bezigheid en samen een gekleurde toren bouwen. Verder hebben we mooie gekleurde dingen gemaakt. We hebben veel geverfd, gestempeld met onze handen en veel gekleurd en geplakt. Zo kregen we de mooiste regenbogen, regenboogvissen en andere mooie dingen zoals pauwen, vlinders en bloemen. Naast mooie dingen hebben we ook lekkere dingen gemaakt. Van verschillende soorten fruit, denk aan meloen, ananas, bosbessen, witte en blauwe druiven,  hebben we regenboogspiesjes gemaakt. Dat was smullen! Echte regenbogen hebben we niet gezien, maar met het juiste zonnestraaltje en een cd konden we toch een mooie regenboog maken op de muur. Dat was bijzonder. 

     

Tips: kleuren herkennen en benoemen
Als je baby drie maanden oud is, kan hij bijna net zoveel kleuren zien als jij. Als je peuter twee jaar is, leert hij om kleuren te benoemen. Maar de leeftijd waarop kinderen dit kunnen, loopt behoorlijk uiteen. Het is dus helemaal niet gek als je kind op driejarige leeftijd hier nog moeite mee heeft. Om kleuren te kunnen onderscheiden, moeten ze vooral fel en helder zijn. Pas als je kind tiener is, kan hij net als jij ook zachte kleuren onderscheiden.  
Tips om kleuren te leren
Oefen in huis of buiten op straat de kleuren: ‘Wat is de kleur van de tafel of van de auto?’. Het lezen van boekjes is niet alleen goed voor het taalgevoel van je kind, maar ook een goede, speelse manier om kleuren te herkennen en benoemen. Extra stimulans nodig? Er zijn verschillende spelletjes verkrijgbaar die het leren van kleuren stimuleren. 

      

Thema:                               Zwemmen in de zee

Het wordt weer lekker weer. Tijd om naar de zee te gaan, lekker zwemmen en zandkastelen bouwen. Tijdens dit thema staat het zwemmen in de zee centraal.
Taal:
We gaan verschillende boekjes lezen van de zee en de zomer. Het boekje de mooiste vis van de zee vinden we ook dit thema weer terug op de verteltafel.
Ook gaan we praten over de zee en welke dieren er in de zee leven. Wie is er al ooit bij de zee geweest? Wat zie je allemaal bij de zee? Wat neem je mee naar de zee?
We kunnen een zeedoos gaan maken met voorwerpen van de zee. Samen gaan we kijken wat er allemaal in de zeedoos zit en hoe deze voorwerpen heten.
Natuurlijk is schrijven en tekenen in zand ook favoriet bij dit thema.
Rekenvaardigheid:
In een kring gaan we de voorwerpen van de zee ordenen op grootte. We kunnen een grote en kleine bak gaan maken en de kinderen mogen zelf sorteren of het voorwerp in de grote of kleine doos hoort. Ook gaan we tellen hoeveel voorwerpen we verzameld hebben.
Motoriek:
We gaan onze mondmotoriek stimuleren door met een rietje eendjes of vissen weg te blazen. Ook gaan we voelen hoe zand en schelpen voelen en ervaren wat je ermee kan doen. Misschien maken we zelfs een mooie schelpenketting.
Natuurlijk gaan we ook spel manipuleren door: magnetic zand, blauw scheerschuim om zo in de zee te kunnen tekenen en zeedieren maken van klei.
Tijdens dit thema mag je oefenen hoe je kan zwemmen en mogen we bewegen als verschillende zeedieren. Wie weet hoe een vis of krab beweegt?

                                                          

Sociaal-emotioneel:
Op de verteltafel kunnen we een schelpenverzameling maken. Misschien kunnen we zelfs een zeetafel maken of een zeehoek. Het rollenspel wordt gestimuleerd door uitdagende materialen van de zee. Misschien kunnen we elkaar zelfs helpen bij het verzamelen van materialen die we nodig hebben om een dagje naar de zee te gaan. Een handdoek, zwemkleding, zonnebrand, waterschoenen, schep of emmer en waarschijnlijk nog veel meer.
Natuurbeleving:
Tijdens dit thema gaan we zand en water ontdekken. Het maken van zandtekeningen, zandkastelen en zandtaartjes wordt gestimuleerd. Ook gaan we ontdekken wat er gebeurt als er water bij het zand komt en mogen we bij warm weer gaan zwemmen net als bij de zee.
Creativiteit:
We gaan verschillende zeedieren maken, schelpen versieren en zwemkleding knutselen. Knippen, plakken, verven, kleuren en misschien zelfs stempelen.
Kortom het wordt een zonnig en warm thema!

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp