Copy
Speel en ontdek - mei 2016

Over de dagelijkse activiteiten bij Madelief.....

Een dag bij Madelief is een dag vol gezelligheid en plezier! Georganiseerde activiteiten worden afgewisseld met spontane activiteiten, waarbij het uitgangspunt is dat het plezier van het kind voorop staat! Jonge kinderen leren spelenderwijs. We bieden bij Madelief activiteiten aan vanuit de ontwikkelingsgebieden.  Om het aanbod in activiteiten zo gevarieerd mogelijk te maken, werken we met voorbereide activiteiten volgens de ontwikkelingslijnen. Hierbij maken we de volgende verdeling in de activiteiten:

  

Sinds deze maand zijn de geplande activiteiten te zien op `het welkomsbord` bij de ingang van de groep van uw kind. Zo is ook voor u inzichtelijk wat er gaat gebeuren op een dag en met welk doel.  De activiteiten worden zoveel mogelijk aangepast aan het thema wat speelt. Het streven is om minimaal een activiteit te plannen waarbij de kinderen naar buiten gaan. Het kan gebeuren dat de dag net wat anders verloopt dan gepland, dan wordt er een alternatieve activiteit ingezet.
De kinderen krijgen zo een nog gevarieerder aanbod, waarbij aan alle ontwikkelingslijnen gedacht wordt. Hierdoor wordt de ontwikkeling van uw kind zo optimaal mogelijk gestimuleerd.

                Terugblik op het thema:

Smakelijk eten!

Wat een smakelijk thema hebben we er weer opzitten!
We zijn weer creatief bezig geweest bij dit thema. Zo hebben we pannen, pizza’s, boterhammen en fruitschalen gemaakt om de groep mooi te versieren. Voor in de pannen hebben we veel kooktijdschriften gebruikt om de lekkerste producten te zoeken voor in onze pannetjes. Dat was dus zoeken, scheuren/knippen en plakken.
Naast vele knutselwerkjes hebben we ook vele lekkernijen gemaakt. Van zoet tot hartig, allemaal even lekker…. Nou ja…. Voor sommige kinderen was het maken van het gerecht leuker dan het eten ervan. Maar iedereen heeft wel geproefd.

Ook hebben de kinderen zich goed vermaakt in het restaurantje in de groep. Samen de tafel dekken, samen koken en samen smullen. Er kwamen leuke rollenspellen op gang. Zelfs al bij de kleintjes was ‘het-net-alsof-smullen’ een leuke activiteit.

Verder konden we ons ook vermaken met het manipulatief spel in de zand- watertafel. Hierin lag heel wat keukengerei en pasta’s in verschillende soorten en maten.

Ook spelletjes, boekjes en gesprekjes over eten maakte het thema weer een lekker, leuk en leerzaam thema!

                       

Thema:

Groente in mijn tuin!

Nu het weer lekker weer wordt begint alles weer te groeien. We gaan ontdekken hoe verschillende soorten groenten groeien in onze eigen tuin.
Het thema  zal er uitgewerkt per ontwikkelingsgebied als volgt uit zien:

Spelactiviteiten
In de groep maken we een groentewinkel. Zo kunnen we allerlei groente kopen in onze “winkel”. Het rollenspel van groenteman/groentevrouw en klant wordt hierin gestimuleerd (“Groente te koop”). Ook gaan we het spelletje worteltje leggen doen. Achter wie zou de wortel gelegd worden? De kinderen mogen daarnaast ook gaan toveren. Van te voren mogen ze goed kijken welke groentes er liggen, vervolgens komt er een doek overheen en mag iemand toveren. Wat zou er weggetoverd zijn? Wortels, broccoli, bonen of misschien toch de erwten. 
Constructieve en beeldende activiteiten
We gaan onze eigen groentetuin maken met hout. Daarnaast gaan we weer van alles knutselen. Bloemkolen, prei en verschillende andere groentes. Ook gaan we groentesoep maken en mogen we binnen een grote groentewinkel knutselen.  
Onderzoeksactiviteiten
Natuurlijk hoort er bij het thema groente in mijn tuin ook een eigen moestuin. Deze gaan we dan ook maken, zodat we kunnen zien hoe de plantjes groeien. We mogen de plantjes zaaien, bekijken en water geven. Om te zien hoe boontjes groeien mogen we bonen zaaien op een watje.

Reken- en wiskundige activiteiten
We gaan alle groentes tellen en sorteren. Welke zijn er groot en welke klein? Welke zijn dik en welke zijn dun?  Zijn ze zwaar of licht? 
Lees- schrijfactiviteiten
Iedereen mag zijn eigen recept maken voor zijn of haar groentesoep. Ook gebruiken we weer woordkaarten om de themawoorden visueel te maken. 
Natuurlijk gaan we ook boekjes lezen zoals: Rikki in de tuin van Opa. Guido van Gnechten, Een tuin om op te eten. Lizzy Pelt, Een zaadje in de wind. Eric Carle
Taal- en gespreksactiviteiten
Dit keer gaan we samen praten over:
Welke groente vind je lekker en welke niet lekker?
Welke soorten groente zijn er?
Wat voor kleur heeft een wortel? En broccoli? En prei?
Ook gaan we samen kijken naar de vertelplaat van Bas in de groentetuin.
Wat zien jullie allemaal en wat zijn ze aan het doen? Welke groente zie je allemaal?
 
Zo zullen we tijdens dit thema veel ontdekken over verschillende groenten.

 

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to f.peters@madeliefkindercentrum.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp