Copy
Speel en ontdek - februari 2017

Terugblik op het thema: "Winterbibbers"

Tijdens dit thema mochten we de sneeuw, kou, gladheid, ijs en vorst ontdekken. Bij Madelief mochten we sporen maken met onze schoenen door de witte vorst op het gras. Ook hebben we ijs gevonden en gevoeld hoe koud dit was. Sommige kinderen waren heel benieuwd wat er met het ijs gebeurt als je het vasthoudt of op de grond gooit. Zo kwamen we tot de ontdekking dat ijs smelt wanneer je het vasthoudt en dat het ijs in een heleboel kleine stukjes breekt als je het op de grond gooit.

We hadden geluk dat er een klein laagje sneeuw lag. Dit was net genoeg om een sneeuwpop van te maken en lekker te sleeën. In het weekend hebben sommige kinderen thuis ook mogen sleeën. Vol trots vertelde de kinderen over de sneeuw, wie de slee had getrokken en hoe hard dit ging.

Natuurlijk hebben we ook geoefend hoe verschillende wintervoorwerpen heten. In een grote bak vol met nep sneeuw mochten we om de beurt een voorwerp kiezen en vertellen hoe het voorwerp heet. Vooral de ijsklontjes en de kruik werden vaak gekozen. Waarschijnlijk omdat je bij deze voorwerpen ook echt kan voelen en ervaren wat koud en warm is.

        

Tijdens dit thema zijn ook de nationale voorleesdagen geweest. Een aantal mama’s, broers en zussen hebben op de groep een boek voorgelezen. Dit was zo leuk dat sommige peuters spontaan ook wilde voorlezen voor andere kinderen. Vol trots mochten deze kinderen om de beurt op de voorleesstoel zitten en een boek voorlezen. Zo ontstonden er mooie fantasieverhalen.

Om toch wat meer sneeuwervaring op te doen hebben we een bus scheerschuim tevoorschijn gehaald. In scheerschuim tekenen, schrijven en dieren verstoppen was heel leuk. Maar in je handen klappen terwijl er lekker veel scheerschuim aanzat was het allerleukste. Hierdoor ging het binnen namelijk sneeuwen.

Natuurlijk hebben we ook weer mooie creaties gemaakt met de plak, schaar, kleurtjes en de verf. Er kwamen mooie sneeuwpoppen, vogels, iglo's en nog veel meer. 
Ook het rollenspel kwam weer tevoorschijn. De film "Frozen" werd vaak nagespeeld en de prinsessenjurken werden uit de kast gehaald. Enthousiast en vol overgave werden de bewegingen, dansjes en liedjes van Elza en Anna geïmiteerd.


Kortom het was een koud, maar gezellig Winterthema.

  
Thema:                               "Hokus Pocus"
 

Hokus pocus pilates pas, ik wou dat je een mooie prinses was. 
Zwieren en zwaaien met een toverstokje is wat de kinderen van Madelief de komende weken gaan doen. Ook maken ze kennis met toverspreuken en echte tovenarij. Misschien kunnen de kinderen na zes weken wel echt toveren....

Natuurlijk gaan we ook lekker dansen en feestvieren tijdens carnaval.

Taal

Interactief voorlezen: Het boek “Anton kan toveren" staat centraal de komende weken. Daarnaast gaan we ook het boekje “Heksje Mimi tovert iedereen in slaap” lezen.
Spreken: We gaan praten over tovenaars, heksen en hun toverkunsten. Wat is toveren en hoe doe je dat eigenlijk? Samen kunnen we toverspreuken maken zoals: Hokus pocus pilates pas, ik wou dat… weg was. Zo gaan we allerlei voorwerpen wegtoveren. 
Verder kunnen we praten over wat je nodig hebt om te kunnen toveren, hoe een toverstaf eruit ziet en welke kleren een tovenaar eigenlijk aan heeft.
Taalbegrip: De woordkaarten en praatplaten van het thema Hokus Pocus komen tevoorschijn. We gaan praten over tovervoorwerpen, zoals een tovenaarshoed of een toverstaf. Deze kunnen we meteen uitproberen en misschien wordt er wel iets weggetoverd!
Schrijven: We gaan oefenen met het schrijven in gekleurd scheerschuim en magisch zand. 

Rekenvaardigheden

Tellen: We kunnen tellen hoeveel ringen we om de tovenaarsmutsen kunnen gooien. Ook kunnen we tellen hoeveel voorwerpen we weg kunnen toveren door met onze toverstaf te zwaaien.
Groot- klein: De toverspullen van groot naar klein leggen, of juist van klein naar groot.
Lang- kort: Is de toverstaf lang of kort? Zitten er verschillen tussen? En welke toverstaf is het langst?

Motoriek

Fijne motoriek: Samen met de kinderen toveren met scheerschuim.Ook kunnen we toveren met verftekeningen in zakjes op de raam. De tekeningen kunnen we toveren, maar als we erover heen wrijven laten we deze ook weer verdwijnen. 

      

Grove motoriek: We kunnen ringen gaan gooien om een tovenaarshoed of heksenhoed. Wie kan er ringen om de hoed heen gooien en hoe doe je dat gooien met een ring? Ook kunnen we de bewegingen nadoen van de dieren waarin we getoverd worden. Bijvoorbeeld: Hokus pocus pilates pas ik wou dat je een olifant was. Hoe bewegen de poten van olifanten en kunnen wij dit nadoen? Hoe maak je een slurf van je armen?

Sociaal-emotioneel

Sociale omgang: Samen kunnen we materialen wegtoveren en misschien wel iemand in een prinses veranderen. Wat moet je ook alweer zeggen als je wilt toveren?
In de groep kan een huisje van een tovenaar gemaakt worden waar kinderen samen kunnen toveren. Wie is de tovenaar? In dit huisje kunnen verkleedkleren liggen die horen bij een tovenaar of bij andere sprookjes.

Natuurbeleving

We kunnen buiten een heksensoepje maken van bladeren, gras en takken. Wat zit er nog meer in een heksensoep? We kunnen in het bos gaan zoeken naar alle ingrediënten die in onze heksensoep komen. 

Creativiteit

Muziek: Verschillende liedjes over toveren. Natuurlijk zingen we ook het toverlied:

Timpe, tampe, tovenaar, kom vertoon je kunstjes maar.
Timpe, tampe, tovenaar, wij zijn klaar.
Hatsjie, kielle, kielle, knotsie, boem.
Bim, bam, basie, paardenbloem.
Ik tover jullie allemaal…… (bijv. in een prinses)
Bim, Bam, Bom.

Handvaardigheid: We gaan weer knutselen. Zo kunnen we zelf een tovenaarshoed en een toverstaf maken. Ook kunnen we in plastic flesjes onze eigen toverdrankjes gaan maken.

Dit belooft een verrassend en fantasierijk thema te worden! 

    

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp