Copy
Speel en ontdek - januari 2017

Terugblik op het thema: "De kerststal"

Wat was het weer een gezellig en leerzaam thema.
We hebben verschillende boekjes over de kerst gelezen. Vooral het boek Kerstmis met Fien en Milo was favoriet. Ook hebben we gepraat over de kerststal. De meeste kinderen hebben thuis geen kerststal, maar wel een hele mooie kerstboom. Vol enthousiasme vertelde iedereen hoe hun kerstboom eruit zag. Ook kwamen er steeds meer foto’s te hangen van de kerstboom die kinderen thuis hadden staan. Trots lieten ze de kerstboom aan iedereen zien en vertelde erover. We zagen groene kerstbomen en zelfs houten kerstbomen.

Ook hebben we geoefend met tellen. Hoeveel kerstballen en lampjes hangen er in de boom? We hebben niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels geteld.
Het huisje werd omgetoverd tot kerststal. We mochten ons verkleden als Jozef, Maria of een koning. Vooral de koning was favoriet. Een mooie kroon terwijl je niet jarig bent is natuurlijk extra leuk.

  

Ook op de groep kwam een kerstboom te staan. Samen hebben we de kerstboom versierd. Vooral de kerstballen waren erg mooi. Je kon jezelf erin zien en ze glinsterde mooi. Het allerleukste was de kerstversiering te ontdekken en stiekem uit de kerstboom te halen.

Bij kerst hoort natuurlijk ook een kerstlunch. ’s Ochtends mochten alle kinderen knakworstjes in bladerdeeg maken. Vervolgens gingen deze in de oven en mochten we tijdens de kerstlunch heerlijk smullen van ons zelfgemaakte broodje. Ook hebben we gesmuld van de broodjes en krentenbollen. Tijdens de kerstlunch kwamen zelfs extra lampjes op tafel te staan en kregen we een mooi kerstservet.
Buiten zijn we op zoek gegaan naar mooie lichtjes en kerstversiering. Zo zagen we verschillende bomen buiten met kerstverlichting of een krans vol met kerstballen.
Natuurlijk hebben we ook weer geknutseld. Een kerststal, kerstbal, kerstboom of kerstklokje. Er kwamen weer mooie werkjes tevoorschijn. Ook mochten we papa en mama verrassen met een mooie zelfgemaakte kerstkaart. 

    
Thema:                               "Winterbibbers"
 

Brrr wat is het koud. Jas aan, handschoenen aan en een dikke warme sjaal om. Tijd om lekker naar buiten te gaan en de winter te ontdekken. Tijdens het thema Winterbibbers maken kinderen kennis met sneeuw, gladheid, kou, ijs en vorst. Hopelijk gaat het ook een paar dagen sneeuwen, zodat we samen een sneeuwpop kunnen maken en met de slee door de sneeuw kunnen rijden.

Taal

Interactief voorlezen: Het boek Dikkie Dik “Winterbibbers” staat centraal. Daarnaast gaan we ook andere winterboeken lezen, zoals Boris in de sneeuw of Anna en de winter.
Spreken: We gaan praten over de winter. Wat zijn winterbibbers? Wat is koud en wat is warm? Hoe ziet sneeuw eruit? Wat kun je allemaal doen als het koud is in de winter? Sleeën, schaatsen en misschien zelfs engeltjes maken in de sneeuw. Ook kunnen we praten over wat je aan trekt in de winter. Een zwempak of juist een muts, een sjaal en wanten.
Taalbegrip: De woordkaarten van de winter komen weer tevoorschijn. Ook gaan we de winter voorwerpen ontdekken door om de beurt iets uit de winterdoos te kiezen en te vertellen of raden wat je hebt gekozen. Misschien een sjaal, winterjas of zelfs schaatsen?
Schrijven: We gaan weer oefenen met schrijven. Letters schrijven in scheerschuim of zelfs in de sneeuw als we geluk hebben.

Rekenvaardigheden

Tellen: We kunnen gaan tellen hoeveel pinda’s we aan een ketting rijgen. Deze kunnen we buiten ophangen. Nu maar hopen dat er vogeltjes komen. Misschien dat we deze dan ook tellen.
Groot- klein: De kinderen mogen de wintervoorwerpen op volgorde zetten van groot naar klein of van klein naar groot.
Warm-koud: We kunnen gaan voelen en ervaren welke voorwerpen warm en koud zijn. Denk maar aan een warme kruik of ijsklontjes.  
Lang- kort: Met het meetlint gaan we meten wie de langste sjaal heeft. Alle kinderen mogen hun sjaal/das in het midden neerleggen naast elkaar. Wie heeft de langste sjaal? Wie heeft een korte sjaal? Kunnen we de sjaals ook leggen op volgorde van lang naar kort of van kort naar lang.

Motoriek

Fijne motoriek: Om de fijn motorische ontwikkeling te stimuleren kunnen we verschillende activiteiten doen. Zo kan er een voeldoos gemaakt worden met nepsneeuw. Door te voelen en ervaren worden de zintuigen extra geprikkeld. Wat voel je in de doos? Is het hard/zacht, groot of klein, voelt het fijn of niet fijn? Wat zou het zijn?

Om de mondmotoriek te stimuleren gaan we “sneeuwvlokjes” wegblazen met een rietje. Wie blaast als eerste het sneeuwvlokje van de tafel af?

Manipulerend spel: Met nep sneeuw (scheerschuim). Kinderen mogen ook gaan ontdekken wat watten zijn. Hoe voelen watten? Welke kleur zijn ze? Zijn ze zacht of hard? Wat gebeurt er als er lijm zit aan onze vingers met de watten? Hoe krijgen we de watten van onze vingers?

               

Grove motoriek: Iedereen mag gaan dwarrelen als een sneeuwvlokje. Om te weten hoe dit moet gaan we eerst samen met een licht deken allemaal watjes en piepschuim laten bewegen met behulp van golfbewegingen. Natuurlijk mag iedereen ook zelf sneeuwvlokjes laten dwarrelen door watjes in de lucht te gooien.

Sociaal-emotioneel

Sociale omgang: Tijdens dit thema kunnen we het huisje omtoveren tot winterhuis. Misschien komen er wel ijspegels aan het huisje of ijskristallen. Om meer rollenspel te creëren gaan we op zoek naar verkleedkleding voor een sneeuwman. Een grote zwarte hoed, een wit t-shirt of een witte broek en een dikke warme sjaal. Misschien kunnen we zelfs Elsa en Anna spelen van Frozen.

Natuurbeleving

We gaan lekker naar buiten. We gaan ontdekken wat er gebeurt als het vriest of gevroren heeft. Zo kunnen we erachter komen dat de grond hard is en kunnen we op zoek gaan naar ijspegels en ijskristallen. We zullen tot de ontdekking komen dat deze heel koud zijn. Ook kunnen we voelen hoe glad ijs is en hoe koud het in de winter kan zijn. Misschien komt er sneeuw. Dan gaan we sleeën en een grote sneeuwpop maken. 

Creativiteit

Muziek: We gaan weer verschillende liedjes van de winter zingen.
Handvaardigheid: Weer lekker aan de slag met de plak, schaar, kleurtjes en de verf. Een sneeuwman, wintermutsen, schaatsen, wanten of sjaals knutselen. 
We hebben weer genoeg ideeën om er een gezellig winterthema van te maken.   
  
 

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to f.peters@madeliefkindercentrum.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp