Copy
Speel en ontdek - juni 2016

'Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen in de kinderopvang zich op allerlei vlakken ontwikkelen.
(bron: Blog:Ruben Fukkink, hoogleraar kinderopvang)

Kinderopvang levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen in de kinderopvang zich ontwikkelen. En niet alleen op talig en cognitief vlak. Kinderen in de kinderopvang leren daarnaast om, kort gezegd, samen te spelen en samen te delen. Ook kunnen kinderen in de kinderopvang al op jonge leeftijd een gezonde levensstijl aanleren met aandacht voor gezond eten en beweging. De kinderopvang biedt daarmee de mogelijkheid om een antwoord te geven op zeer actuele vraagstukken zoals de ontwikkeling van een goede taalvaardigheid, de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, de eerste stapjes richting burgerschap en het leggen van een basis voor een gezonde leefstijl. Recent Nederlands onderzoek liet zien dat belangrijke stappen worden gezet in het kinderdagverblijf voor en door het jonge kind. Deze stappen bieden dezelfde kansen en ontwikkelingen voor het jonge kind als bij de voor- en vroegschoolse educatie. Het reguliere kinderdagverblijf heeft als belangrijk bijkomend voordeel dat er sprake is van integratie, waar bij voor- en vroegtijdse educatie in veel gevallen meer segregatie speelt.

          

Terugblik op het thema:

Groente in mijn tuin

Het thema: ‘Groente in mijn tuin’ zit er weer op! Op de groepen hebben de kinderen met hun zintuigen verschillende soorten groente kunnen ontdekken. Jonge kinderen hebben allerlei materialen nodig om mee te experimenteren. Dit kan van alles zijn. Het gaat om materialen waar ze aan kunnen voelen, ruiken, die zij kunnen verzamelen en ordenen,die zij met elkaar kunnen vergelijken. ‘Echte materialen’ zijn heel geschikt om een gevarieerd aanbod te creëren.
 
Naast de speelgoedgroente en groenteknuffels voor in onze marktkraampjes, hadden we dus ook heel wat ‘echte groente’ in de groep. Deze hadden we samen gekocht op de markt en in de groentewinkel. Maar ook hebben we zelf een moestuin gemaakt. Deze moestuin hebben we gevuld met grond en kleine plantjes en door goede verzorging en een beetje zon konden we er heerlijke zelf gekweekte groente plukken.

                 

We hadden tuinbonen, rode bietjes, witlof, paprika, bloemkool,tomaten, komkommer,  asperges en rabarber. Dit was mooi materiaal om te ontdekken. Maar ook in combinatie met verf werd er volop mee gestempeld. Daarnaast hebben er ook lekkere dingen mee gemaakt. Zo hebben we pizza, groentesoep en lekkere groentespiesjes gemaakt. Dat ging er bij de meeste wel in!
Verder hebben we van alles geknutseld, denk aan wortels, bloemkolen, broccoli  en bordjes groentesoep. Het boekje  van ‘Anna en haar groentetuintje’ was een fijn verhaal om voor te lezen op de groep.
Kortom: het was weer een leuk, leerzaam en vooral lekker thema!

                        

Thema:

Alle kleuren van de regenboog

Hand in hand, oog in oog, alle kleuren van de regenboog! Dit thema behandelen we alle kleuren van de regenboog. Elke week stellen we een kleur centraal.
Per ontwikkelingsgebied gaan we de volgende activiteiten gaan doen:          
Taal 
Interactief voorlezen:
“De mooiste vis van de zee”, het boek van de mooie vis "Regenboog" wordt herhaaldelijk interactief voorgelezen en hier wordt een verteltafel van gemaakt. Natuurlijk komen er ook nog vele andere boeken aanbod.
Verder gaan we gesprekjes voeren met de kinderen over bijvoorbeeld de kleuren in hun kleding. Bij de kleintjes wijzen we de kleuren aan en noemen we de kleur.
Taalspelletjes:
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is...maar natuurlijk doen we ook weer het "wat is weg spel".

Hocus Pocus met wat franje, rood en geel wordt oranje! Hocus pocus met een zoen, blauw en geel wordt groen! Hocus pocus met wat raars, blauw en rood wordt nu paars!

Rekenvaardigheden (ordenen)
Op de groep komen verschillende kleuren bakken of hoepels. Eens kijken of de kinderen ballen of voorwerpen kunnen sorteren op kleur.

Motoriek 
We gaan veel werkjes doen met kleur zoals met de kralenplank of een kralenkettingen maken.
Ook stimuleren we manipulerend spel met:gekleurde klei, gekleurd scheerschuim en buiten gaan we aan de slag met verschillende kleuren stoepkrijt. Er komen figuren op de stoep in verschillende kleuren. De pedagogisch medewerker noemt een kleur en laat de kinderen rennen / zoeken naar de kleur! Tijdens het spel met kleurendobbelsteen gooien de kinderen om de beurt met de dobbelsteen. Daarbij spreekt de pedagogisch medewerker af wat de kinderen bij welke kleur moeten doen zoals bij geel springen we omhoog, bij groen geven we de buurman een hand en bij rood draaien we een rondje 
Sociaal-emotioneel
Leren samenwerken is erg belangrijk. Dit stimuleren we tijdens de activiteit met de kleurenparachutedoek. Met de kleintjes gaan we samen een toren maken van verschillende kleuren blokken.De grotere gaan aan de slag met duplo en maken samen een regenboog. 
Natuurbeleving
We gaan er samen op uit om groene / gele / rode / blauwe bloemen te zoeken. 
Regent het en schijnt de zon? Dan zoeken we de echte regenboog op! Lukt dit niet? Dan gaan we met CD’s en zonlicht aan de slag om een mooie regenboog te maken.
Creativiteit
Met gekleurde regenboog linten gaan we een mooie dans maken en gaan liedjes zingen zoals "de mooiste vis van de zee" en van K3 "Alle kleuren van de regenboog"
Van papier, klei, crêpe papier en met verf gaan we vele regenbogen maken. Maar ook gaan we de vis" Regenboog" maken. Het wordt een kleurrijk thema!

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to f.peters@madeliefkindercentrum.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp