Copy
Speel en ontdek - maart 2016

Heb je een momentje?

Verschonen is niet alleen een praktische handeling, maar ook een momentje waarin de pedagogisch medewerker één op één is met het kind. Alle pedagogisch medewerkers binnen Madelief begeleiden de kinderen actief volgens TINK. Wat we erg belangrijk vinden is dat de pedagogisch medewerker dit momentje pakt en zich niet laat afleiden door collega's of andere kinderen, maar deze gelegenheid gebruikt voor interactie. De pedagogisch medewerker benoemt wat ze ziet en aan het doen is. Ook al praat het kind nog niet zelf, het leert hier toch al heel veel van!  

      

 

Terugblik op het thema:

"Wij maken muziek"

Wat hebben we veel muzikaal talent bij Madelief! Bij het afgelopen thema hebben we dat kunnen zien en vooral horen.  
We hebben veel muziekinstrumenten leren kennen, in de muziekwinkels, in de groepen, was namelijk van alles te koop! We hebben de instrumenten leren kennen, nagemaakt en we hebben er naar geluisterd. Zo hebben we xylofoons, trommels, sambaballen, muziekraspen, gitaren en castagnetten gemaakt. Het maken ervan was leuk, maar er muziek mee maken was nog leuker! In een optochtje door heel Madelief mocht iedereen ervan meegenieten.
 
Dansen en zingen hoorden er natuurlijk ook bij en er ontstond vaak een echte kinderdisco. Met een podium en discolampen en de juiste muziek, gaven veel kinderen een leuk showtje weg. Wat knap! Maar ook samen lopen en rennen op het ritme van de trom, de "stilstaandans" en liedjes zingen aan tafel waren fijne activiteiten om zeker nog eens te herhalen.
 
De kleintjes konden genieten van de sfeer en de muziek en liedjes. Maar ook konden ze alle geluiden zelf ontdekken door ze de muziekinstrumenten aan te bieden.

            

Thema:

"Wie woont er in mijn huis"?

 

We starten met een leuk nieuw thema wat de kinderen dicht bij hun eigen belevingswereld houdt. Hierbij horen allerlei activiteiten, liedjes, spelletjes en meer…

Spelactiviteiten:
Spelen met het poppenhuis en in het speelhuis wordt nu extra interessant. We gaan bedenken en ontdekken wat er zoal in huis gebruikt wordt, denk hierbij aan bordjes, kopjes en pannen, maar ook schoonmaakspullen, etenswaren en nog heel veel meer.
 
Constructief en beeldende activiteiten:
We maken een mooie bouwhoek waar ongetwijfeld heel veel verschillende huizen gebouwd gaan worden. In de zelfgemaakte fotolijstjes plakken we het eigen huis of een foto van het gezin in en we knutselen allerlei soorten huizen. 

              

Gespreksactiviteiten:
We vragen ieder kind een foto van hun huis en/of gezin mee te brengen zodat we kunnen praten over wie er in ons huis woont. Verder kijken we tijdens wandelingen goed om ons heen en praten we over de verschillende huizen die we zien onderweg.
 
Reken en wiskundige activiteiten:
Met de blokken van de bouwhoek bouwen we onze eigen huizen maar de blokken worden ook geteld, gesorteerd en we bespreken welke groot, groter of het grootst zijn. Gekleurde bouwstenen gaan we sorteren op kleur en we bouwen gekleurde, hoge en lage torens en benoemen de kleuren en leggen en het verschil in hoog en laag uit.

Lees- en schrijfactiviteiten:
We lezen samen boekjes over wonen in een huis. Wie woont er bijvoorbeeld allemaal in het huis van Nijntje? En ook lezen we over Muis die op zoek is naar een huis.
 

                                                      

    

Wij wensen alle kinderen en ouders fijne paasdagen!                 
 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016