Copy
Speel en ontdek - april 2016

Oma Marijke vertelt uit eigen boek.


Voorlezen vinden kinderen erg leuk en het heeft, naast het verbeteren van de ontwikkeling van de taal, effect op het sociale vermogen. We passen onze boekjes telkens aan het thema aan. De boekjes worden hierbij niet hoog opgeborgen, het is belangrijk dat de kinderen ze van dichtbij kunnen bekijken en aanraken.
Het voorlezen kreeg even een speciaal tintje bij Madelief aan het Bos. Schrijfster Marijke Witman las uit haar, onlangs verschenen, boek: "Elfenmeisjes, Het elfje dat niet durft te vliegen" voor aan kleindochter Nina en haar groepsgenootjes. 
“Kijk maar eens op www.elfenmeisjes.nl.”

        

 

Terugblik op het thema:

"Wie woont er in mijn huis"?

Met dit thema hebben we veel gepraat over onze eigen huishoudens en over dat van anderen. Ook de familie van Nijntje hebben we leren kennen. Mama Pluis, papa Pluis en Nijntje Pluis. Opa en oma Pluis kwam graag op bezoek, net zoals vriendinnetje Nina.

               

We hebben mooie huizen geknutseld. In verschillende soorten en maten van verschillende materialen. Ook hebben we huizen gebouwd met de duplo en de blokken en hutten waar we in konden spelen. We zijn er op uit gegaan om vele huizen te bekijken en kwamen verschillende huizen tegen: rijtjeshuizen, twee-onder-eenkap huizen, vrij staande huizen en flatgebouwen. Verder hebben ook in het bos gekeken naar de huizen van de dieren. Ook op de kinderboerderij konden we vele soorten huisjes ontdekken.

   

Thema:

Smakelijk eten!

We gaan ons zintuig proeven stimuleren de komende weken! Jonge kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en een afkeer van bitter en zuur. Toch kunnen kinderen wel leren wennen aan deze smaken en ze leren waarderen. Hiervoor moeten ze regelmatig opnieuw blootgesteld worden aan de smaak die ze in eerste instantie niet erg kunnen waarderen. Het is dan ook goed kinderen regelmatig opnieuw iets te laten proeven ook wanneer het kind al meerdere keren heeft aangegeven het niet te lusten. Goed is het om hierbij aan te houden, dat het kind dingen ’niet lekker’ mag vinden, maar dat er in ieder geval wel geproefd wordt. Sommige smaken zijn nu eenmaal even wennen!

                        

Het thema  zal er uitgewerkt per ontwikkelingsgebied als volgt uit zien:
 
Spelactiviteiten
In de groep staat het speelkeukentje centraal. Hierin staan allerlei leuke kookspullen en lege verpakkingen om het rollenspel in de keuken te stimuleren. Er staat een tafel en spullen die er bij horen om de tafel te dekken. Misschien komt er ook wel een pizza- of pannenkoekresaturant!
 
Manipulerend spel is voor jonge kinderen een ware ontdekkingstocht. Voelen van etenswaren, denk aan macaroni, rijst, groente, fruit is al lerend ontdekken. Ook de zand- watertafel wordt gevuld met verschillende soorten pasta en opscheplepels en bordjes, pannetjes, bakjes.
 
Verder spelen we nog vele kleine spelletjes, denk aan: samen de tafel dekken, het wat is wegspel en koekhappen.
 
Constructieve en beeldende activiteiten
Samen met de groep gaan we een grote oven knutselen van een grote doos. Hierin gaan we allerlei lekkere dingen bakken in de restauranthoek. Verder gaan we in de weer met papier, scharen, plak en verf om de mooiste koksmutsen, pizza’s en andere lekkernijen te maken.
Ook gaan we torens bouwen van  plastic bordjes en bekertjes of verpakkingen van eten zoals pizzadozen en eierdozen.
 
Onderzoeksactiviteiten
Natuurlijk gaan we veel lekkere dingen koken en bakken bij Madelief. En daarna proeven we of het lekker of niet zo lekker is…
 
Reken- en wiskundige activiteiten
We gaan aan de slag met hoeveelheden en het wegen van allerlei ingrediënten. Hierbij komen de volgende begrippen aan de orde: vol - leeg, licht – zwaar, veel – weinig.
 
Ook gaan we tellen: Hoeveel van alles hebben we nodig om de tafel te dekken? En we gaan sorteren: Eten of drinken? Gezond of ongezond?

               

Lees- schrijfactiviteiten
In de groep maken we gebruik van woordkaarten om de themawoorden ook visueel te maken. Verder gebruiken we: menukaarten, kook/ boodschappentijdschriften en kookboeken. Ook gebruiken we voorleesboeken, zoals: Tip de muis wil niet eten, Rupsje Nooitgenoeg, Het grote eetboek, Mmm… Lekker, en De Kok
 
Taal- en gespreksactiviteiten
We gaan samen praten over wat vinden we lekker eten, wat eet je ’s morgens, ’s middags en ’s avonds, wie gaat er wek eens uiteten, wat is gezond en wat is ongezond? 
Kortom een zeer smakelijk thema!

 

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp