Copy
Speel en ontdek - oktober 2016

Wat is interactief voorlezen?
Bij interactief voorlezen ga je met de kinderen in gesprek over het boek. Dit wordt gedaan vooraf, tijdens en nadat je het boek voorleest aan de kinderen. Dit zijn dan ook meteen de stappen die je neemt tijdens interactief voorlezen.
Meer dan vragen stellen
Doordat kinderen mogen reageren op het boek, ontwikkelt een kind zijn (mondelinge) taalvaardigheden. Kinderen herkennen situaties uit hun eigen leven en mogen daar over aan elkaar vertellen. Interactief voorlezen is dus meer dan alleen vragen stellen en antwoord geven. Het is een luister- en denkactiviteit waaraan iedereen actief mee wil doen en de leesbeleving zal vergroten
Peuters van Madelief bezochten de bibliotheek
Enige tijd geleden hebben verschillende peuters kennis gemaakt met de bibliotheek in Gennep. Omdat voorlezen aan jonge kinderen belangrijk is voor de taalontwikkeling en helpt om taalachterstand te voorkomen, had de bibliotheek een voorleesactiviteit georganiseerd. De hondenvriendjes Woezel en Pip stonden daarbij centraal. (onderstaand een foto van deze ochtend)

            

Terugblik op het thema: "Nijntje in het ziekenhuis"

Al snel kwamen de rollenspellen op gang. Dit thema staat dicht bij de kinderen en ze hebben er allemaal wel ervaring mee. Zo zijn de kinderen zelf wel eens ziek geweest, hebben ze een bezoekje aan de dokter gebracht of zijn ze op visite of zelf in het ziekenhuis geweest. Ook veel materialen waren bekend en werden "net echt" gebruikt. Dit werd nog interessanter toen de dokter zelf bij ons aan kwam! De dokterstas werd goed bekeken en alle materialen werden gebruikt om de zieke knuffels en poppen weer beter te maken! Het ziekenhuis in de groep was steeds drukbezet. Gelukkig werden ze wel allemaal snel weer beter!!! Ook de kleinste kinderen deden hun knuffels verbandjes om.

    

Ook hebben we aan de hand van boekjes en verhaaltjes, zoals ‘Nijntje in het ziekenhuis’, ‘Dikkie Dik pleisters plakken’ en ‘Kaatje in het ziekenhuis’ leuke activiteiten gedaan. Zo hebben we Nijntje en Dikkie Dik op een kleurplaat beter gemaakt met pleisters en hebben we geluisterd naar het hartje. We hebben ‘röntgenfoto’s’ gemaakt onder het kopieerapparaat met wattenstaafjes. We hebben dokterskoffertjes en ‘snotneuzen’ geknutseld. Met muziek en leuke liedjes hebben we onze lichaamsdelen benoemd en aangewezen. Het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ was natuurlijk een topper! Enkele peuters mochten in een echte ambulance te kijken! Een brancard en allemaal doktersspullen en slangetjes…. gelukkig waren de zuster en de ambulancebroeder aanwezig die ons van alles konden uitleggen hierover. Dat was reuze interessant!!

  

Thema:                               "Kriebelbeestjes"
 

Het wordt weer kouder en de herfst is begonnen. Tijdens de herfst komen er steeds meer kriebelbeestjes tevoorschijn. Het nieuwe thema heet dan ook: ‘Kriebelbeestjes’. Samen op zoek gaan naar alle kriebelbeestjes die kinderen vaak al spontaan ontdekken. Kinderen zijn vaak nieuwsgierig naar kriebelbeestjes en vinden het leuk om deze goed te bekijken. Daarom nemen we bij het zoeken naar kriebelbeestjes ook het vergrootglas mee. Wat zijn kriebelbeestjes en waarom wonen ze?  
Taal, interactief voorlezen: Het boek ‘Kriebelbeestjes’ staat tijdens dit thema centraal. Ook gaan we verschillende andere boekjes lezen die te maken hebben met het thema kriebelbeestjes en de herfst. 
Spreken: Natuurlijk gaan we ook gesprekjes voeren over kriebelbeestjes. Wat zijn kriebelbeestjes? Waar wonen kriebelbeestjes? Wie heeft er al eens een kriebelbeestje gezien? Waar heb je die gevonden? Wat kan je doen met kriebelbeestjes? (over je hand laten lopen, heel voorzichtig zijn) Wat eten kriebelbeestjes?

Taalbegrip: We behandelen de woordkaarten die horen bij het thema. Ook bekijken en bespreken we de voorwerpen die te maken hebben met kriebelbeestje, zoals een vergrootglas.  
Schrijven: Tijdens onze ontdekkingstocht naar kriebelbeestjes gaan we oefenen met schrijven. Dit doen we in het zand. Dit kunnen we doen met onze handen, maar ook met takjes, dennenappels of misschien zelfs kastanjes. 
Versjes: We gaan verschillende versjes oefenen tijdens dit thema. De kever, het spinnetje, het lieveheersbeestje en zelfs het versje van de slak kunnen we gaan leren.
 

                                                                              

Rekenvaardigheden, tellen: Oefenen met tellen door het tellen van kriebelbeestjes, de stippen van de paddenstoel of het lieveheersbeestje, de bladeren of misschien wel de dennenappels. 
Wiskundige begrippen: We oefenen met de begrippen groot en klein. Zijn kriebeldieren groot of klein?  Welk kriebeldier is het allerkleinst? Welke het grootst? Welke zijn even groot?
Sorteren/ ordenen: Tijdens dit thema kunnen we de speelgoedkriebelbeestjes sorteren van groot naar klein of misschien zelfs per kleur.   
Fijne motoriek: De fijne motorische ontwikkeling gaan we stimuleren door nep kriebelbeestjes proberen te vangen met een grote pincet. Ook kunnen we propjes plakken op de lijn van het spinnenweb. Van klei gaan we kriebelbeestjes maken.Misschien gaan we zelfs nep kriebelbeestjes zoeken die we eerst verstoppen onder het scheerschuim. 
Grove motoriek:Eens zien of we kunnen bewegen net zoals verschillende kriebelbeestjes. Hoe beweegt een spin? Een slak? Een worm? En hoe beweegt een lieveheersbeestje en een vlinder? Ook kunnen we gaan oefenen om over de lijnen van het spinnenweb te lopen of met behulp van hoepels door de ‘ondergrondse gangen’ van wormen te kruipen.
Sociaal-emotioneel, omgang: Het speelhuisje gaan we omtoveren tot kriebeldieren huis. Dit lokt kinderen uit tot het spelen van kriebeldieren. Wie weet vinden we nog leuke verkleedkleding om ons ook echt als dier te verkleden. Misschien is er zelfs een groot spinnenweb op de groep te vinden. 
Sociaal-emotioneel, emotie: Het bespreken van welke kriebeldieren wordt je vrolijk, welke vind je misschien een beetje spannend en van welke kriebeldieren ben je misschien wel een beetje bang. Hoe kijk je dan als je bang/ verdrietig of vrolijk bent?
Natuurbeleving: Tijdens onze zoektocht naar kriebelbeestjes (onder de bomen, struiken en in het bos) gaan we ook op zoek naar mooie herfstspullen. De kriebelbeestjes zitten aan de bladeren, eikels, kastanjes, dennenappels en misschien zelfs aan de paddenstoelen. We gaan op zoek naar het web van de spinnen. Het voelen en ontdekken van kriebelbeestjes, bladeren, mos, kastanjes en dennenappels. Als het regent lekker naar buiten en met de laarzen door de plassen lopen en springen. 
Creativiteit, dans en muziek: Lekker dansen als kriebeldieren en dansen op spelletje waar kinderen om de beurt zelf een kriebeldier mogen kiezen. Verder zingen verschillende liedjes over kriebelbeestjes. 
Creativiteit, handvaardigheid: We gaan verschillende kriebelbeestjes knutselen. Een lieveheersbeestje, een bij/vlieg, een slak, spin of misschien wel een rups.  
Kortom een leuk en kriebelig thema waar we veel gaan ontdekken en leren!!

 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to f.peters@madeliefkindercentrum.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp