Copy
Speel en ontdek - augustus 2016
Voor- en vroegschoolse educatie
VVE (voor- en vroegschoolse educatie) is een verzamelnaam voor landelijk vastgestelde methodes die jonge kinderen spelenderwijs stimuleren in hun ontwikkeling. Het ontwikkelingsgerichte activiteitenaanbod op beide alle locaties van Madelief komt tot stand met de methode Startblokken. Zo zorgt Madelief ervoor alle kinderen goed voorbereid naar de basisschool kunnen.
Hoe werkt VVE dan?
VVE werkt met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld en het dagritme van kinderen. Kinderen worden hierdoor in hun brede ontwikkeling gestimuleerd. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, maar denk ook aan vaardigheden als: op je beurt wachten, delen, kleuren herkennen en tellen.
Nieuwsbrief "speel en ontdek"
Met deze nieuwsbrief geven we ieder thema weer een beeld van de activiteiten die we gedaan hebben en tijdens het nieuwe thema gaan doen.

 
              

Terugblik op het thema: "Zwemmen in de zee"

Het was even wachten… maar het mooie weer kwam er toch aan!!! En dat konden we nu net goed gebruiken om ons heerlijk te vermaken met het thema ‘ Zwemmen in de zee’! Het was dan wel geen echte zee, maar lekker met water spelen dat lukte ons wel! Badjes, emmertjes, sproeiers, bootjes en gietertjes dat maakte het zwemfeest helemaal compleet! Van lekker spelen met water tot genieten van het zand en de schelpen uit de zand- watertafel. Manipulerend spel kwam goed aan de orde bij dit thema. Daarnaast hebben we fijne liedjes gezongen. "Het Olifantje" was wel favoriet:
- Olifantje op het strand, speel maar lekker met het zand.
Stop het zand niet in je oren, want dan kan je niets meer horen.
Olifantje op het strand, speel maar lekker met het zand!
Olifantje in de zee, neem je eigen zwembroek mee.
Anders gaan de meisjes gillen, want dan zien ze blote billen.
Olifantje in de zee, neem je eigen zwembroek mee!

          

‘De mooiste vis van de zee’, ‘Muis aan zee’ en ‘Anna in het zwembad’ waren fijne boekjes, die we vaak hebben voorgelezen. ’10 kleine visjes’ was een boekje waarbij we goed konden tellen.Verder hebben we veel geknutseld. Zo hebben we o.a. zwempakjes en zwembroekjes gemaakt, de mooiste vissen van de zee, schatkistjes met zeeschatten erin en zeepaardjes. We hebben hierbij veel geverfd en geplakt.Het was een fijn thema met weer genoeg te leren en te ontdekken!

      

Thema:                               Nijntje in het ziekenhuis
 

Binnen het nieuwe thema ‘ Nijntje in het ziekenhuis’ staat het boekje van Dick Bruna ‘Nijntje in het ziekenhuis’ centraal. Het thema sluit goed aan bij de ziek-zijn ervaringen van jonge kinderen. Zowel het ziek zijn zelf en het weer beter worden komt aan de orde. Ook bij Madelief zijn wel eens kindjes ziek. Hoe voel je je dan? Ga je dan naar de dokter of het ziekenhuis? Nijntje maakt het mee en leert ons wat daar allemaal bij komt kijken. Per ontwikkelingsgebied kunnen we de volgende activiteiten gaan doen:     

Taal 
Interactief voorlezen: Het boek ‘Nijntje in het ziekenhuis’ wordt herhaaldelijk voorgelezen en hier wordt een verteltafel van gemaakt. Daarnaast komen er ook nog andere boekjes aan bod. 
Spreken:We gaan veel gesprekjes voeren, zoals: Wie is wel eens in een ziekenhuis / dokter  geweest? Wat gebeurde er toen? Welke lichaamsdelen ken je? Hoe kunnen ze bewegen? Waar dienen ze voor? Voel je de botten in je lijf? Wat zit er in de dokterskoffer? 
Taalbegrip: We behandelen de woordkaarten die horen bij het thema. En we bekijken en benoemen de materialen van de dokter. 
Taalspelletjes: Spelletjes spelen zoals: "wat is weg?" Dit spelen we met de materialen uit de dokterskoffer. De gehoortest: "wat hoor ik?" En bewegingsspelletjes waarbij we gebruik maken van alle lichaamsdelen.

                                                               

Rekenvaardigheden 
Wegen en meten: In het ziekenhuis willen de doktoren graag weten hoe lang  je bent. We gaan meten en wegen: hoe groot en hoe zwaar ben je?
Snel en langzaam: Als een ambulance naar het ziekenhuis rijdt en de ambulance heeft haast dan rijdt hij snel. Als ik ga lopen, gaat het langzaam. Samen lopen we snel en langzaam. 
Begrippen: Warm – koud, Lang – kort, Lang of kort wachten tot je aan de beurt bent 
Sorteren: We gaan ‘pillen’ en  pillendoosjes sorteren als echte dokters en apothekers. 

Motoriek 
Fijne motoriek: We gaan pleisters plakken en met een pincet ‘pillen’(kraaltjes) sorteren / in potjes doen. Manipulerend spel met: watten, scheerschuim, zeep 
Grove motoriek: We gaan goed bewegen, want bewegen is gezond! Zo gaan we: over een lijntje lopen, springen, huppelen, rennen en hinkelen.

Sociaal-emotioneel 
Sociale omgang: Als een echte dokter gaan we elkaar goed onderzoeken. Hiervoor gebruiken we o.a. een stethoscoop. De kinderen zullen veel samen spelen in de doktershoek. Met veel materiaal dat uitlokt tot (rollen)spel, komt dat vanzelf wel goed! 
Emotie: Hoe voel je je? En je voel je je als je ziek bent? Bespreek samen met de kinderen hoe je je kunt voelen aan de hand van emoties.

Natuurbeleving We gaan erop uit om allemaal gezond te blijven en een frisse neus te halen! Misschien lopen we nog langs de dokter en de ambulance.
Creativiteit 
Dans: Lekker bewegen kan goed volgens het dansje: Hoofd, schouders knie en teen!
Muziek: Liedjes zingen zoals: (wijs: ik stond laatst voor een poppenkraam)
Ik ging laatst naar de dokter toe, tra la la
Ik ging toen samen met mijn moe, tra la la
De dokter zei:”zeg jij eens a, dan kijk ik nu je keeltje na”
Zeg jij nu maar eens a, 3x

Handvaardigheid: We gaan lekker veel creatief aan de slag met papier, scharen, watten, pleister en (rode) verf. Zo kunnen we mooie ambulances, doktersmutsen en zieke Nijntjes knutselen. 

Kortom een leerzaam thema en hopelijk steken we elkaar aan …. om er iets gezelligs van te maken!!!
 
 
                     schrijf je uit voor deze mail  | info@madeliefkindercentrum.nl
madeliefkindercentrum.nl  |  © 2016 This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindercentrum Madelief · Rijssenbeeklaan 1 · Gennep, Li 6591TB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp