Copy
Nieuwsbrief van de CAPTURE-group - oktober 2017
View this email in your browser

 De CAPTURE group

De CAPTURE group is een multidisciplinaire onderzoeksgroep die onderzoek doet naar psychotrauma bij patiënten, partners en zorgverleners. Voor meer informatie kijk op onze website: www.capture-group.nl

Belangrijk nieuws:

 • de IPAD studie is afgerond. 

 • in januari 2018 wordt het eerste Capture-Group congres georganiseerd.

OptiMUM-studie

Sinds een halfjaar zijn we over de helft van de Fear of Childbirth inclusies van de OptiMUM-studie. Bij dit feestelijke moment werd stilgestaan middels een traktatie voor alle centra in de vorm van OptiMUM- tompoucen.

Inmiddels zitten we op 74 inclusies voor bevalangst (120 benodigd). In de PTSS-tak gaat het includeren zeer moeizaam, en hebben we nu 5 inclusies (50 benodigd). Momenteel schrijven we een artikel om deze 5 PTSS-casussen te beschrijven, waarin we ook de moeilijkheden bespreken die we zijn tegengekomen.

Wat betreft de snelheid van inclusies volgen we het motto ‘traag, maar gestaag’! Bij alle eerstelijns verloskundigenpraktijken zien we een vrij stabiele instroom, waarvoor dank! In zowel OLVG-Oost als -West wordt hard gewerkt om de respons te verhogen. Na een verwachte zomerdip hopen we dat het aantal geretourneerde ingevulde lijsten in alle centra weer zal stijgen.

Vanaf half november start Bo Hofste als nieuwe OptiMUM-stagiair.  Zij is de opvolgster van Anne van de Moosdijk (2015-2016) en Sander Elsau (2016-2017) en zal veelvuldig contact houden met alle centra. Zij gaat zich bezighouden met de logistiek en de klinisch interviews (onder supervisie). Hieronder stelt zij zich voor:


De laatste cijfers per 1 oktober 2017:
IPAD-studie
 
Wij willen iedereen heel hartelijk bedanken voor alle inclusies de afgelopen jaren. Want: sinds juni 2017 zijn we klaar! 

De resultaten volgen natuurlijk z.s.m. en zullen voor het eerst gepresenteerd worden middels posterpresentatie op het SMFM congres in januari 2018 in Dallas, USA. 
WATER-studie
 • Gynaecologen: het artikel is gesubmit bij een internationaal tijdschrift.
 • Orthopeden: het artikel is gesubmit bij een internationaal tijdschrift.
 • Verloskundigen: het artikel is gesubmit bij een internationaal tijdschrift.
 • Psychiaters: de resultaten zijn geanalyseerd en momenteel wordt het artikel wordt geschreven.
 • Kinderartsen: de resultaten worden momenteel verwerkt tot een Engelstalig artikel, waarna het naar een internationaal tijdschrift gestuurd zal worden.
 • SEH-artsen: inclusie loopt.
 • Tevens wordt gewerkt aan één overzichtsartikel van alle WATER-data tot nu toe.
Richtlijn PTSS na de bevalling en traumatische bevallingservaringen
 
 • De richtlijn zit inmiddels in de afrondende fase. Begin 2018 wordt deze voorgelegd aan de NVOG.
 • Het bijbehorende review over preventie van een traumatische bevallingservaring en PTSS na de bevalling is geaccepteerd voor publicatie in de Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. De exacte verschijningsdatum is nog niet bekend.
Eerste Capture-Group symposium januari 2018

We zijn trots te melden dat vrijdag 19 januari 2018 het eerste Capture-Group symposium plaatsvindt in OLVG-Oost. Onderwerpen lopen uiteen van (preventie van) de traumatische bevallingservaring (Dr. Claire Stramrood) tot behandeling van PTSS en bevalangst met EMDR (Prof. Ad de Jongh). Ook zijn er presentaties over stemmingsstoornissen in de zwangerschap (prof. Adriaan Honig) en de screeningsmethode voor kwetsbare zwangeren (Dr. Marieke Paarlberg). Logischerwijs zullen onderzoeksresultaten van meerdere van onze studies toegelicht worden.

Iedereen die te maken heeft met de zorg voor zwangeren is welkom. Accreditatie voor verloskundigen, gynaecologen en psychologen wordt aangevraagd. Binnenkort volgt verdere berichtgeving op onze site www.capture-group.nl.
AGENDA

19 januari 2018: Het eerste Capture-Group congres, OLVG-Oost, Amsterdam. Accreditatie is aangevraagd, nadere berichtgeving volgt.

1 februari 2018: Society for Maternal Fetal Medicine (SMFM) 38th Annual Pregnancy Meeting, Dallas, Verenigde Staten. Presentatie IPAD-resultaten door Minouk van Steijn.

Neem tevens eens een kijkje op onze website www.capture-group.nl zodat je altijd up-to-date bent over publicaties en presentaties!

 

Copyright © 2015 CAPTURE group, All rights reserved.

Website: www.capture-group.nl
Our mailing address is: info@capture-group.nl


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
OLVG, t.a.v. dr. M.G. van Pampus · Oosterpark 9 · Amsterdam, 1011 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp