Copy
Nieuwsbrief 10,  mei 2018

Welkom

Terwijl deze nieuwsbrief wordt geschreven is de zon al onder, maar is het nog heet in huis en daarbuiten. De temperaturen liegen er niet om de laatste tijd en zonuren hebben we in overvloed. Maar of de zon achter de wolken schijnt of zonder die wolken; of het nu regent of droog is, of het nu waait of windstil is, binnen in huis gaat het werk door en komt eindelijk tevoorschijn wat we al zagen, maar nog niet konden zien: een prachtig huis; een geweldig thuis. In deze nieuwsbrief hebben we een heleboel te vertellen over wat er in huis gedaan is, maar ook over acties, gesprekken met Juvent en nog veel meer. Dus ga er rustig voor zitten en ga mee in ons avontuur.
Bedankt dat u/ jij de moeite neemt om onze nieuwsbrief te lezen. 

Dinsdag 6 februari kregen we bezoek vanuit de redactie van de Scheldepost; het huis-aan-huisblad van de gemeente Kapelle. Daniëlle mocht vertellen over het werk van onze stichting en de plannen die er liggen. Er werd een goed artikel van gemaakt, wat jullie terug kunnen lezen via deze link: Scheldepost.
Pleegzorg

Waarschijnlijk zijn we het gezin dat er het langst over heeft gedaan om vanuit de (toen nog) STAPcursus (nu KIMtraining) bestandspleegouder te worden. Dat had allerlei oorzaken, maar het belangrijkste is dat we nu officieel bestandsgezin zijn bij pleegzorgorganisatie Juvent. Dat betekent dat zodra de verbouwing achter de rug is, er kinderen geplaatst kunnen worden en dat is uiteindelijk waarvoor we alles gedaan hebben. Met de verbouwing klaar bedoelen we dat het ook beneden helemaal bewoonbaar is. Afwerking en dergelijke kan ook terwijl er een pleegkind al bij ons woont.
Nu dit traject is afgelopen, hebben we afscheid genomen van Paul Cramer. Hij was één van onze cursusleiders in 2007 (!) en is al die jaren bij ons betrokken gebleven en telkens op het volgende stuk van het traject weer met ons meegegaan. Paul, bedankt voor al je inzet; bedankt voor wie je bent!

Voor iedereen die zelf overweegt een plaats te bieden aan een pleegkind is er op 14 juni een informatiebijeenkomst in Heinkenszand:

Hoe, wat, waar?
Informatieavond Pleegzorg Juvent
Donderdag 14 juni 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand
Aanmelden via email: pleegzorg@juvent.nl
 
NLdoet-dag

Op 9 maart stonden twee vrachtwagens van Pekaar in de Zuidelijke achterweg, vlakbij onze achtertuin. Twee bakken zand, heel veel zand, werden gestort. We wisten dat het veel zou zijn, maar het zien ervan.... Wat een berg! En dus: wat een berg werk! Gelukkig zouden we er niet alleen voor staan, want de volgende dag: 10 maart 2018, was het zover: de NLdoet-dag. En we konden gebruik maken van de graafmachine en de trilplaat die geleverd waren door Moerverhuur
Op zaterdag kwamen de hulptroepen en konden we met z'n allen aan de slag. De tuin moest afgegraven worden en al dat afgegraven puin moest afgevoerd worden naar de stort om weer vrolijk uit de karren geschept te worden. Schepje voor schepje... De spieren werden dan ook flink getraind, conditie opgebouwd en hier en daar was er ook nog tijd om kennis te maken, vriendschapsbanden aan te halen en andere gesprekken te voeren. Het was keihard werken, maar gelukkig hadden we o.a. hulp van een aantal mannen van Stichting In de vrijheid die flink meeschepten.
Tussen al het werken door was er ook tijd voor een lunch die geweldig verzorgd was door Iets anders. We genoten van verse friet met heerlijk snacks en konden er daarna weer tegenaan.
De afgegraven tuin moest vervolgens weer voorzien worden van een flinke berg zand. Het vullen van de kruiwagens ging lekker snel met de graver, maar het lopen met de volle kruiwagens over een modderig pad was opnieuw een flinke besparing op ieders sportschoolabonnement. Vele handen maken licht werk mag dan wel het spreekwoord zijn, maar zwaar was het nog steeds.
Ondertussen werd het gekruide zand verdeeld en aangetrild en werd zelfs een begin gemaakt met het leggen van de tegels. Helaas kregen we het basketbalveld niet in één keer af (wat we ook niet verwacht hadden), maar een mooi begin was er. Moerverhuur zorgde ervoor dat we op maandag nog verder konden met de graafmachine en dus groeven we de hele dag en een stuk van de avond verder om al het zand van de weg te krijgen onze tuin in.
David is inmiddels al een heel stuk verder met het leggen. Maar mocht iemand zin, tijd en puf hebben om bij deze enorme klus te helpen: wees welkom! We hebben afgelopen zaterdag weer een flinke partij tegels op kunnen halen en dus kan er voorlopig weer verder gegaan worden met leggen. 

Voor de kids maakt het niet uit of het veld wel of niet af is: er is al volop gebasketbald en op het gedeelte dat nog niet bestraat is, kun je heerlijk duiken naar de bal bij het voetballen. Het doel is voor hen al bereikt... Een kinderhand is gauw gevuld.
John, David, Pierre, Cathrien, Remco, Luc bedankt voor jullie inzet!
Help Nederland Vooruit
Ondertussen gingen Corné en de moeder van Daniëlle naar Middelburg voor de prijsuitreiking van HelpNederlandVooruit. We hadden minimaal 50 stemmen nodig om in de prijzen te vallen, maar haalden veel meer. We zijn op een vierde plaats geëindigd met 143 stemmen en kregen zo een prachtig bedrag van
€ 1500,=. Weer een stap dichter bij ons doel: een thuis voor kinderen en jongeren die (tijdelijk) geen thuis hebben.
De verbouwing

Terwijl we deze nieuwsbrief schrijven, beseffen we weer extra hoe ontzettend veel werk er in de afgelopen maanden verzet is. 

Als eerste werden de wanden klaar gegipst. Daarna werd een deur naar de trapkast-in-wording; oftewel een deur naar de ladder die al een berg stof tegenhield geplaatst. We kregen de smaak te pakken van het maken van een deurkozijn en dus maakten we ook het kozijn voor de openslaande deuren tussen de voor- en achterkamer én maakten een kozijn en plaatsen gelijk de deur tussen voorkamer en hal. Een paar deuren maken al een enorm verschil.

We gingen vrolijk verder en werkten aan de keuken. Er moesten koven gemaakt worden. Rachelwerk werd geplaatst en daarna konden de koven worden gedicht. Daarna werden de wanden gestuct en geschilderd. Tussen de balken kwamen de plafonddelen en na het stoppen van de gaatjes konden ook die worden geschilderd. En als je toch lekker bezig bent, kun je in de voorkamer verder en dus maakten we ook daar het plafond. Het huis kwam steeds meer in zicht.

De keuken die al zo lang opgeslagen stond in onze garage kon eindelijk naar de plaats van bestemming om geplaatst en in gebruik genomen te worden. Het plaatsen liepen voorspoedig het in gebruik nemen iets minder... Maar de monteur weet inmiddels ons huis te vinden en wat zijn we blij met een échte keuken! De eerste week stond het eten voortdurend te vroeg op tafel, want op een tweepits-camingstel duurt als nét even iets langer. Ieder weekend -en daartussendoor- stond Anne in de keuken om de lekkerste dingen te bakken en al zag het grootste deel van de benedenverdieping eruit als een bouwplaats; de geur was die van een bakkerij.
Het enige wat overgebleven was van de zelfgekochte keuken was het stenen blad voor een werkeiland. We kregen de kasten hiervoor en dus konden we ook het eiland al plaatsen. De vader van Corné kan geen IKEA-laatje meer zien, maar wij zijn maar wat blij met alle ruimte die we hebben. Voor het zware blad kwam neef Emiel met een vriend speciaal uit Rilland. Het is altijd fijn om van andermans spierbundels gebruik te kunnen maken.

Ondertussen werd ook al aan het volgende project gewerkt: de trap!!! Na anderhalf jaar de ladder op en neer gegaan te zijn (met boodschappendozen en al), kregen (nou ja...) we een echte trap! Op 5 april stond de trappenman om 8 uur op de stoep en om 12 uur liepen we vrolijk op en neer, op en neer, op en neer: gewoon, omdat het kon!!! Soms kan iets heel gewoons buitengewoon bijzonder zijn. Het duurde lang voor de trap "normaal" werd en nog steeds kunnen we bewust genieten van het gebruik kunnen maken van de trap.

En als er dan eenmaal ruimte is, dan wil je nog meer ruimte. En dus gingen we vol goede moed verder. In de woonkamer werden de wanden aangepakt en wanden, koof en plafond geschilderd. Daarna kon het laminaat gelegd worden en dan... dan zie je de enorme ruimte. We hebben even een dansje gedaan! 
Van het plaatsen van de meubels hebben we een familie-geniet-moment gemaakt. Met elkaar werd alles de voorkamer in gedragen (het stond al een maand of wat in huis), uitgepakt en een plekje gegeven. 
Wanneer we nu met elkaar in de kamer zitten, gebruiken we een toneelkijker. Nou ja, bij wijze van spreken dan. We genieten van de enorme ruimte die is vrijgekomen en vooral van de rust die het met zich meebrengt. Zo lang het moest ging het prima in onze 12 m2 woon-/ eetkamer, maar nu we de ruimte hebben, kunnen we ons bijna niet voorstellen dat we het zolang - en zelfs 7,5 maand met 7 personen - hebben volgehouden in die kleine ruimte.
Doordat het bankstel nu niet meer in de keuken opgeslagen stond, konden we ook de tafel naar beneden doen en een plek in de keuken geven. De tafel leek altijd klein, maar nu hebben we, aan diezelfde kleine tafel, ineens veel meer ruimte voor ons gevoel. In één woord genieten. De keuken is nu dan ook een multifunctionele ruimte: keuken, huiswerkplek, kantoor, praathuis, eetkamer, ...

Het volgende dat nu op de planning staat het toilet beneden. Hiervoor komt binnenkort een bedrijf. Zelf gaan we verder met de hal en achterkamer én met het afmaken van het straten van de tuin. Dus... heb je een uurtje vrij of wil je een vakantiedag voor ons vrijmaken: laat het ons weten! We hopen heel erg na de zomervakantie met de opvang te kunnen beginnen, maar daar hebben we écht hulp voor nodig.

Foto's kun je vinden op onze website! http://www.hetkompas-wemeldinge.nl
Donateurs

Onze voorzitter keek blij verrast op de rekening van onze stichting. Iemand had een bedrag van € 500,= gedoneerd. Omdat we wilden proberen de gulle gever te bedanken, keken we naar de naam van de schenker, maar geen van ons lijkt de persoon te kennen. Bent u de gever: hartelijk dank! Mede dankzij u konden we weer door.
Bestuur

We zijn op zoek naar mensen die het bestuur willen komen versterken. Deel je onze passie, wil je tijd en energie investeren in de stichting, laat het ons weten. Je kunt deelnemen als algemeen lid, maar we zijn ook op zoek naar een penningmeester of voorzitter. Het is de bedoeling vier keer per jaar te vergaderen. Denk er eens over na en heb je vragen, mail ons via info@hetkompas-wemeldinge.nl .
Oranjefonds collecte

Van 22 tot en met 26 mei hebben we in Wemeldinge voor het Oranjefonds gecollecteerd. De helft van de opbrengst hiervan is voor onze stichting. De andere helft gaan naar doelen in Zeeland die door het Oranjefonds ondersteund worden.
Lia, Mappy, Dinie, Mirjam, David, Cathrien, Luc, Anne en Mart bedankt voor jullie inzet! In juli wordt bekend hoeveel jullie hebben opgehaald.
Woont u niet in Wemeldinge of heb u onze collectant gemist? U kunt ook online meedoen aan de collecte. Klik hiervoor op deze link: Collecte Oranjefonds.
Huize Van Cadsand

Als laatste nog een update vanuit huize van Cadsand.

De operatie bij Corné is goed verlopen. Inmiddels hoeft hij niet meer wekelijks naar het hand- en polscentrum, maar voor de volledige revalidatie staat een jaar, dus hij is er nog niet. 

Mart is bij een neuroloog terecht gekomen en doorgestuurd naar een manueel therapeut. Daar ligt hij nu iedere week op de pijnbank. De behandelingen zijn zeer pijnlijk, maar geven wel verbetering. Mart is inmiddels weer een paar keer gaan wielrennen en heeft deze week zelfs een training mee gedaan. 

Wil je meer weten? Kom een bakkie doen! We hebben nu volop ruimte om visite te ontvangen en zouden het leuk vinden om jullie ons paleisje in het echt te laten zien.
Dorpsstraat 35
4424 CV Wemeldinge
 
Telefoon: 0113 621085
E-mail: info@hetkompas-wemeldinge.nl
www.hetkompas-wemeldinge.nl
Facebook: Het Kompas
 
Rekeningnummer: NL13INGB0006927526Het Kompas/ Baruch as I am werkt vanuit Jesaja 61: 1
De Geest van God, de HEER, rust op mij,
want de HEER heeft mij gezalfd.
Om aan armen het goede nieuws te brengen
heeft Hij mij gezonden,
om aan verslagen harten hoop te bieden,
om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken
en aan geketenden hun bevrijding
 

 
 
Wil je onze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan op onderstaande link.
 unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Het Kompas/ Baruch as I am · Pr. Beatrixweg 3, · Wemeldinge, 4424 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp