Copy
Buletin electronic din data de 31.01.2017
Nr.1/2017
CNPAC asigură accesul copiilor victime ale violenţei  la servicii specilizate
Pentru a asigura accesul copiilor abuzați la servicii de reabilitare, din anul 2000 CNPAC prestează servicii specializate copiilor victime și familiilor acestora în cadrul Centrului de asistență psihosocială a copilului și familiei AMICUL. Serviciul este oferit în parteneriat cu Direcţia Municipală pentru protecţia drepturilor copilului din Chişinău şi cu sprijinul donatorilor. În 2016 copiii au fost asistaţi datorită sprijinului World Childhood Foundation şi a Fondului pentru Drepturile Omului, Ambasada Olandei. Totuşi, o contribuţie aparte au avut-o cei peste 500 de donatori individuali, care s-au alăturat cauzei reabilitării copiilor.

234 de fete și 184 de băieți referiţi la CNPAC pentru servicii, au beneficiat de asistenţă de criză, consiliere şi psihoterapie, asistenţă socială, însoţire în procedurile legale și consultanţă legală. În 40 de cazuri examinate la CNPAC, abuzatorii de copii au fost condamnaţi. Cea mai grea pedeapsa  - detenție pe viață - a fost aplicată unui tată care și-a abuzat sexual ambele fiice ( vedeți studiul de caz)

La scară naţională, lipsa accesului copiilor victime ale violenţei la servicii specializate rămâne a fi una din provocările de bază în aplicarea Mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului...vedeți ș
i
Studiul privind asigurarea finanțării serviciilor prestate copiilor victime
 

Specialiştii de la nivel local au nevoie de supervizare în soluţionarea cazurilor de abuz asupra copiilor
Deşi de trei ani în Republica Moldova a fost instituit Mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, specialiştii continuă să întâmpine dificultăţi în asistenţa şi soluţionarea cazurilor de violenţă asupra copiilor (a se vedea Hotărârea de Guvern nr.270).

Lipsa serviciilor specializate, a specialiştilor cu competenţe dezvoltate, a programelor de prevenire a abuzului faţă de copii, dar şi lipsa de încrederea a copiilor faţă de autorităţi, duc la răspândirea acestui fenomen dar şi la majorarea numărului de copii victime ale violenţei, care nu beneficiază de asistenţa necesară.

Doar în ultimele trei luni, datorită supervizării oferite de CNPAC în mun.Bălți și rle Hîncești, Leova, Căușeni, Orhei, Cimișlia, Strășeni și Criuleni, au fost identificate peste 40 de cazuri complexe de violenţă faţă de copii, care au fost asistate multidisciplinar. Profesioniștii supervizați au menționat necesitatea ghidării specializate în cazurile de violență a copiilor, care deseori nici nu sunt recunoscute/identificate de persoanele responsabile.

 

2% pentru reabilitarea unui copil abuzat
Pe parcursul perioadei ianuarie-aprilie 2017 persoanele fizice, plătitoare de impozite, vor putea direcționa 2% din impozitul pe venit, achitat la buget, către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.În acest an puteţi direcţiona 2% din impozitul anual şi contribui la reabilitarea unui copil abuzat. Suntem cu numărul 51!..vezi detalii
 

Fii eroul unui copil!
Donând 1 euro, puteţi contribui la asistenţa şi reabilitarea unui copil abuzat. Acum puteţi face donaşii şi prin sms sau telefon. Pentru a dona, expediați un SMS cu numărul 283 la numărul scurt 1555 (Abonații Moldcell). *Suma unei donații este de 24 de lei...vezi detalii

 

Buletinul justiţiei prietenoase copilului
Dragi prieteni, colegi şi parteneri, am lansat un nou produs informativ în domeniul justiţiei prietenoase copilului. Vă invităm să-l accesaţi aici!
Pentru mai multe informaţii, ne puteţi contacta:

Tel.:373 22 75 88 06, fax: 373 22 74 83 78
str. Calea Ieşilor 61/2, mun.Chişinău, MD-2069
E-mail: office@cnpac.org.md
This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copiii · comunicarecnpac@cnpac.md · Chisinau MD2069 · Moldova, Republic of

Email Marketing Powered by Mailchimp