Copy
Nieuwsflits GezondIn april 2021
Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsflits

Studiedag GezondIn op 2 december

Samen verschil maken. Dat is de titel van de studiedag GezondIn. Om verschillen te overbruggen moet je verschil maken. Dat wil zeggen: extra inzetten op kwetsbare inwoners om zo tot gelijke kansen op een gezond leven te komen. Hier staan we 2 december uitvoerig bij stil. Je kunt een interessant en interactief programma verwachten. Zet 2 december vast in je agenda!

Nieuw inspiratieboek: Gezondheid in de Omgevingsvisie

Mensen met een lage opleiding wonen niet altijd in de meest groene en gezonde wijken. Gemeenten kunnen daar iets aan doen. In het inspiratieboek ‘Gezondheid in de Omgevingsvisie’ laten we zien hoe je de Omgevingswet in kunt zetten voor gezondheid én het verminderen van gezondheidsverschillen.

RVS: 'Begin waar de achterstanden het grootst zijn'

Begin bij wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden in gezondheid het grootst zijn. Dit zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in ‘Een eerlijke kans op gezond leven.’ De raad bepleit een bredere blik bij de aanpak van gezondheidsachterstanden en noemt Gezondin als prominent voorbeeld daarvan.

Participatie & Gezondheid deel 3: 
Het verhaal van Janneke

Janneke werkt sinds een paar jaar weer met veel plezier. Daarvoor zat ze in de bijstand. Door een combinatie van fysieke en psychische problemen was het lastig om (betaald) aan het werk te gaan. Maar Janneke bleef positief en gemotiveerd. Met goede begeleiding van professionals kon ze de stap zetten naar een betaalde baan. Lees het verhaal van Janneke.

Regionale masterclass Omgeving en Gezondheid: regio West

In opdracht van VWS organiseren wij digitale masterclasses over Omgeving en Gezondheid. De regionale masterclasses zijn bedoeld voor wethouders uit het sociale en het fysieke domein en directeuren Publieke Gezondheid. Je kunt je nog aanmelden voor regio West (21 mei) en regio Noord (4 juni). West richt zich op de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord op Groningen, Friesland en Drenthe.

Het goede gesprek van Suzan Daamen

Professionals die inwoners in gemeenten ondersteunen moeten een goed beeld zien te krijgen van wat er speelt en welke ondersteuning nodig is. Dat vraagt om een breed en goed gesprek. Maar wat zijn de ingrediënten van zo’n gesprek? In een reeks filmpjes vertellen ervaren professionals, werkzaam in verschillende domeinen, over ‘hun’ goede gesprek. Suzan Daamen van de Uitvoeringsbrigade in Nissewaard bijt het spits af.

Gemeentepolis: minder schulden en betere gezondheid

De Gemeentepolis is een belangrijk instrument bij de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Deelnemers hebben gemiddeld 40 procent minder betalingsachterstanden en mijden minder vaak zorg. Dit blijkt uit de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) van onderzoeksbureau Rebel. Lees meer over de bevindingen en hoe je de Gemeentepolis benut bij je lokale aanpak gezondheidsverschillen.

Partnerberichten
Grote ongelijkheid bestrijd je door mensen ongelijk te behandelen

Voor elk welvarend mens in Nederland dat sterft aan corona, sterven twee mensen aan het virus die leven in armoede. Deze CBS-cijfers bevestigen opnieuw de grote tweedeling in de samenleving. Dit is hét moment om verkiezingsbeloftes in de praktijk te brengen en de kloof te dichten. En wij weten hoe: ongelijkheid ga je tegen met ongelijkheid. Lees de 6 actiepunten van Pharos.

www.waarstaatjegemeente.nl:  gebiedsindicatoren zijn geüpdate

De gebiedsindicatoren voor gezondheidsachterstanden op www.waarstaatjegemeente.nl zijn geüpdate met informatie over 2018 en 2019. Ook GezondIn stelt hiervoor gebiedsindicatoren beschikbaar. Bekijk het dashboard 'Gezondheid' of de rapportage 'Gezondheidsverschillen' onder de koppen ‘Preventie en Zorg’ en ‘Gedrag en vaardigheden’.

Is jouw gemeente een gezondheidsvaardige organisatie?

Drie op de tien mensen in ons land hebben beperkte gezondheidsvaardigheden. Wat gezondheidsvaardigheden zijn, zie je in deze korte animatie. Is jouw gemeente een gezondheidsvaardige organisatie? Doe mee met het onderzoek van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden.

Agenda 2021 

20/05 Leerkring Armoede en Gezondheid
21/05 Masterclass Omgeving en Gezondheid: Noord-Holland, Zuid-Holland
04/06 Masterclass Omgeving en Gezondheid: Groningen, Friesland, Drenthe
02/12: Studiedag GezondIn: Samen verschil maken
Twitter
Website
Copyright © 2021 GezondIn - Pharos, All rights reserved.


Ik wil me afmelden voor deze nieuwsflits. 
Email Marketing Powered by Mailchimp