Copy
Nieuws van het WFD front, maart 2016
Werkgroep Florakartering Drenthe
Beste floristen,
We kunnen in maart al weer terugkijken op een periode met mooi zonnig weer, maar de èchte lente laat nog even op zich wachten.
Na een extreem zachte december hebben we toch nog een klein beetje winter gekregen, maar februari was weer aan de (te) warme kant. Daardoor staan verschillende bolgewassen al volop in bloei of zijn zelfs alweer verwelkt, zoals de Boerencrocussen, op veel plekken helaas zonder veel bezoek van hommelkoninginnen of bijen.
Toch ziet het er naar uit dat dit jaar het groeiseizoen wat later op gang komt dan in 2014 en 2015.
Maar hoe dan ook, het veldseizoen nadert.....
Al een kilometerhok voor Het Nieuwe Strepen (HNS) 2016 gereserveerd?
FLORON heeft voor dit jaar voor district Drenthe 41 kilometerhokken geselecteerd voor het project Het Nieuwe Strepen. In onze Nieuwsbrieven 49 en 50 vind je informatie over de achtergronden van dit project en hoe het werkt. Voor wie dat nog weer een keer wil nalezen, de Nieuwsbrieven zijn te vinden op www.wfdrenthe.nl.
Vanaf 1 april kunnen we weer hokken gaan inventariseren volgens Het Nieuwe Strepen.

Op het kaartje is te zien welke hokken in 2016 aan de beurt zijn. Daarvan zijn er inmiddels al 32 één of twee keer gereserveerd. Vooral in midden en zuidwest Drenthe is nog volop keus, maar wacht niet te lang met reserveren, anders is misschien net dat hok bij jou in de buurt door iemand anders vastgelegd.

Alleen of met zijn tweeën of drieën
Het Nieuwe Strepen mag vanaf 1 april in een groepje van maximaal 3 personen. Zoek je nog iemand om mee samen het veld in te gaan: bel of mail ons gerust als je geen idee hebt wie je kan vragen.

Hoe reserveer je een hok?
Voor het reserveren van een hok, ga je naar www.verspreidingsatlas.nl en daar klik je op Het Nieuwe Strepen. Je krijgt dan een kaartje van Nederland te zien waarop alle HNS-hokken zijn aangegeven. Verschuif de kaart zo dat je Drenthe in beeld hebt en vergroot de kaart om je beter te kunnen oriënteren. Elke ‘druppel’ op de kaart hoort bij een geselecteerd HNS-hok. Alle groene hokken zijn nog vrij, een rode ‘druppel’ staat voor een hok dat al door iemand is gekozen om dit jaar te inventariseren. Reserveren van zo’n hok wordt van harte aanbevolen. Een twee keer gereserveerd hok is grijs en kan niet meer geselecteerd worden.

Inlognaam ( zgn. account) nodig
Om zo’n hok te reserveren moet je je bekend maken (inloggen) en daarvoor heb je een zogenaamd gebruikersaccount nodig, dat bestaat uit een op te geven gebruikersnaam en een wachtwoord. Heb je die nog niet, dan kun je die hier aanmaken. (Zie eventueel de handleiding voor het aanmaken van het account). Wil je wel een hok inventariseren, maar niet zelf een gebruikersaccount aanmaken, dan kunnen wij een hok voor je reserveren. Stuur dan even berichtje welk hok je zou willen inventariseren en dan regelen we dat voor je.
Alleen als je je zelf als gebruiker aanmeldt, kun je, nadat je je gegevens op www.verspreidingsatlas.nl hebt ingevoerd hierop je eigen gegevens en die van de vrijwilliger(s) die het hok ook heeft / hebben door gestruind bekijken en vergelijken: heel verrassend en leerzaam.

Andere hokken en/of andere inventarisatiemethode?
Behalve de geselecteerde hokken voor Het Nieuwe Strepen zijn er ook nog genoeg andere hokken waarvan het mooi zou zijn als die weer eens geïnventariseerd zouden worden. Deze hokken kunnen volgens Het Nieuwe Strepen geïnventariseerd worden of op de vertrouwde manier van het WFDmeetnet. Wil je dat wij hiervoor suggestie doen of met je meedenken: bel of stuur ons een mailtje. Ook als je zelf een plan hebt om bepaalde hokken te inventariseren horen we dat graag, dan blijven we op de hoogte van wie wat doet.

Ook leuk: kijken of bepaalde soorten er nog zijn, bijvoorbeeld Grote wolfsklauw of Trosbosbes!
Door Floron is voor Drenthe ook weer een flinke lijst van oude meldingen samengesteld van bijzondere soorten, waarvan we graag willen weten of ze er nog groeien. In deze tijd van het jaar kun je bijvoorbeeld heel goed op zoek gaan naar Grote wolfsklauw. Andere na te lopen soorten zijn onder vele andere Trosbosbes (leuke herfstklus) en Drijvende waterweegbree.
Zo’n actualisatiehok kun je op vergelijkbare manier reserveren als een HNS-hok, dus inloggen via www.verspreidingsatlas.nl. In dit geval klik je op Staat deze plant er nog? (http://www.verspreidingsatlas.nl/biodiversiteit/actualiseringvaatplanten.aspx).
Wil je zo’n oude groeiplaats nalopen dan moet je ook weer ingelogd zijn om het betreffende hok te reserveren. Door op de druppel van de soort te klikken kun je je dat hok ‘toe-eigenen’.
Wanneer gedetailleerde gegevens over de oude meldingen beschikbaar zijn, kun je die ook opvragen. Daarmee kun je veel gerichter op zoek gaan.

Drentse Floraprijs voor Hester Heinemeijer

Hester Heinemeijer heeft de Drentse Floraprijs in ontvangst genomen op de WFD medewerkersdag in Zuidlaren.
Zie ook hier voor het artikel uit het Dagblad van het Noorden dd. 22 februari 2016.


 

Presentaties/lezingen WFD dag beschikbaar

Ook te vinden en na te lezen op de WFD-website: de lezingen en presentaties van de onlangs gehouden WFD dag in Zuidlaren klik hier

Excursies 2016

21 mei 2016 – Landgoed Vosbergen, Eelde Paterswolde
We gaan op zoek naar de voorjaarsflora van landgoed Vosbergen, Lemferdinge en De Duinen. Deze maken deel uit van de “landgoederengordel Eelde”. Vosbergen, een ruim 100 hectare groot gebied in voornamelijk Engelse landschapsstijl, wordt gekenmerkt door een afwisseling van bos, open gedeelten met grasland en vennen. Mede door de veelzijdige flora en fauna is het daarmee een gevarieerd natuurgebied. Het landgoed is vanaf 1890 aangelegd door het echtpaar Kraus-Groeneveld en kreeg in de decennia daarna zijn huidige vorm.
Verzamelen: 10.00 uur in Cafetaria Drieluik, Hoofdweg 219, 9765 CG Paterswolde. Tel. 050-3093595.
klik hier voor meer excursies en info over overige activiteiten in Drenthe e.o.
Iedereen is welkom, van beginnend tot volleerd florist, opgave is niet nodig.
Een heel mooi en verrassend veldseizoen toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Ben Hoentjen (benhoentjen@kpnmail.nl) (050-4061990)
Els Heijman (wfdrenthe@gmail.com) (06-10418115)
District Drenthe (D5)
De WFD nieuwsbrief verschijnt zo'n 6x per jaar en houdt je op de hoogte van excursies, projecten en bijzondere floristische waarnemingen.
Wil je deze nieuwsbrief doorsturen naar belangstellenden: graag!
Voor meer info over excursies en activiteiten kijk op www.WFDrenthe.nl
WFDrenthe@gmail.com