Copy
Nieuws van het WFD front, september 2016
Werkgroep Florakartering Drenthe

Kleverige Ogentroost (foto: Joop Verburg)
 
Beste floristen,
September alweer, en we hebben heerlijk kunnen nazomeren.
De Lijsterbes kleurt oranje, de Meidoorn donkerrood.
De laatste excursie van dit veldseizoen, in Emmer-Compascuum, is geweest en leverde nog mooie soorten op.
Bijgaand nog wat nieuwsberichten die we graag onder je aandacht willen brengen.
Met vriendelijke groet,
Ben Hoentjen (benhoentjen@kpnmail.nl) (050-4061990)
Els Heijman (wfdrenthe@gmail.com) (06-10418115)
Cursus 'Varens herkennen' 
In oktober organiseert de WFD een cursus ‘Varens herkennen’ en wel op 8  en 22 oktober. Het doel van de cursus is om je kennis van de verschillende soorten varens te verbreden en te verdiepen.
Bart Hendrikx uit Weert geeft de cursus en Maarten Perdeck is de extra excursieleider. Beide cursusdagen bestaan uit 2 onderdelen: ’s morgens presentatie/inleiding/zelf-determineren en ’s middags veldexcursie in de directe omgeving.
De beide cursusdagen beginnen precies om 10.30 uur respectievelijk in Lhee en Veenhuizen.
Heb je belangstelling, geef je snel op bij Annie Vos (arvossmit@planet.nl): er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!
Bijzondere vondesten
Tijdens de laatste WFD-excursie van dit seizoen, in enkele km-hokken met de nieuw ingerichte Runde bij Emmer-Compascuum, is een aantal leuke vondsten gedaan. Het groepje dat meteen na de koffie vanuit het verzamelpunt in km-hok 266-537 kon strepen kwam de meeste niet alledaagse daagse soorten tegen. Zo vonden ze Dessertbladen (tijdens de laatste winterplantentelling voor het eerst in Drenthe gevonden bij De Wijk), Kleverige ogentroost (nog maar heel weinig uit Drenthe gemeld, zie www.verspreidingsatlas.nl), Keizerskaars en Duits viltkruid, ook al een zeldzaamheid in Drenthe. Samen vonden ze ruim 200 soorten. De andere groep bekeek het km-hok ten noorden daarvan, 266-538, dat ook in 2012 voor het WFD-meetnet was onderzocht. Toen werden over het hele seizoen 256 soorten aangestreept, op deze excursie kwam de teller natuurlijk niet zo hoog, maar 162 is toch voor een bezoek een mooie score. De vondsten waren misschien wat minder spectaculair, maar Grijskruid vind je niet elke dag en het is altijd leuk om een mooie plek met Grote boterbloem of bloeiend Weidehavikskruid tegen te komen.
In een aanplantbosje stuitte de groep ook op een mysterieuze, geurende struik, die ook tijdens de nazit op het terras van Zalencentrum Hindriks haar naam niet prijs gaf. Annie Vos heeft ’s avonds in boeken en op internet uren gespeurd om achter de juiste identiteit te komen. Ze meldde ons het volgende:
“Wat we vooral leuk vonden was een struik (ik dacht zo’n 5 exemplaren) van ongeveer 2.00 meter hoog. Helaas heb ik van de hele struik geen foto gemaakt. Ineke zei meteen: het lijkt op Rhododendron maar dat is het niet. We hebben een takje meegenomen. Bij de nazit bij het café zei Martin: hij ruikt naar Gagel. Ja daar rook hij echt naar, heel geurig. Heukels opgezocht en op p. 405 wordt een gagelsoort genoemd: Morella caroliniensis. Alleen bij Zutphen en verder aangeplant.


Ik heb de plant Myrica spec. genoemd en op ‘aangeplant’ gezet want een wilde vondst daar geloof ik eigenlijk niet in. Hij stond tussen allerlei andere boom- en struiksoorten langs de Runde. Die plant heeft mij ’s avonds 2 uur bezig gehouden!

Binnenkort zijn deze en andere bijzondere vondsten met nog meer achtergrondinformatie ook te vinden op www.wfdrenthe.nl in de rubriek Bijzondere vondsten.
Wil je de beide complete lijsten zien? Ga naar Verspreidingsatlas, log in met je gebruikersnaam en wachtwoord, klik op waarnemingen en vervolgens op alle lijsten. Zoek daarna op de datum 17 september naar de lijst van Annie Vos en Willem Braam.

Het Nieuwe Strepen 2016

Er zijn nog een paar hokken te strepen.
Voor het HNS-project kun je nog een week op stap om nog een maar één keer of helemaal nog niet gereserveerd hok te bezoeken. Welke hokken dat zijn zie je op www.verspreidingsatlas.nl onder Het Nieuwe Strepen. Mocht je tijd hebben: graag! Half september waren van district Drenthe 23 HNS-hokken dubbel gedaan, 11 één keer en 7 nog niet (zie kaartje). Ook zijn de gegevens van de meeste gereserveerde hokken ook al ingevoerd en op Verspreidinsgatlas te bekijken. Een heel goed resultaat: alle strepers zeer bedankt!

Nieuwe Drentse vlinderatlas op komst

Op dit moment werkt de Vlinderwerkgroep Drenthe hard aan een geactualiseerde vlinderatlas van Drenthe met de verspreiding van de Drentse dagvlinders in de periode 2007-2015.
Ook WFD-medewerkers kunnen profiteren van de voorintekenprijs van € 15,- . In bijgaande flyer kun je lezen hoe je hiervan gebruik kunt maken.
De presentatie van deze nieuwe vlinderatlas is op zaterdag 19 december in De Klipper in Zwiggelte. Meer informatie hierover kijk binnenkort op www.vlinderwerkgroepdrenthe.nl

IVN natuurgidsencursus in Zuidwest Drenthe

Er start weer een nieuwe IVN natuurgidsencursus in Zuidwest Drenthe. Klik op bijgaande link voor meer informatie.
 
De IVN-afdelingen Westerveld en Hoogeveen en de Natuurvereniging Zuidwolde organiseren op woensdagavond 28 september in Ruinen een informatieavond over de nieuwe Natuurgidsenopleiding. De opleiding, die ongeveer anderhalf jaar duurt, start in januari 2017 en is bedoeld voor iedereen die zich actief in wil zetten voor de natuur: als gids of als organisator van educatieve activiteiten.
District Drenthe (D5)
De WFD nieuwsbrief verschijnt zo'n 6x per jaar en houdt je op de hoogte van excursies, projecten en bijzondere floristische waarnemingen.
Wil je deze nieuwsbrief doorsturen naar belangstellenden: graag!
Voor meer info over excursies en activiteiten kijk op www.WFDrenthe.nl
Aan/afmelden: WFDrenthe@gmail.com

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Florakartering Drenthe · Achterhaven 7 · Schipborg, AE 9469 pt · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp