Copy
Spreken in het horen van de ander...
Via browser bekijken
Beste  relatie,

2016 … Een nieuw jaar met vernieuwingen binnen de advocatuur en nieuwe projecten. Ik maak je er graag deelgenoot van!

In deze uitgave vind je de volgende onderwerpen:


 

Terugblik 2015


“spreken in het horen van de ander”

2015 was het jaar waarin ik bewust contracteren (conscious contracts) in Nederland heb geïntroduceerd en het jaar van mijn 'coming out' als holistisch advocaat. Ik bracht naar buiten wat al langer in mij leeft. Een beetje spannend, maar ook heel leuk! Ik wilde "spreken in het horen van de ander", oftewel materie zo verwoorden dat de ander mij écht begrijpt.

In oktober gaf ik een masterclass met de Amerikaanse advocaat Kim Wright. Kim is de auteur van de bestseller 'Lawyers as Peacemakers'. Deelnemers waren enthousiast en beoordeelden de masterclass met een dikke 8.

Ook hield ik een aantal lezingen over bewust contracteren, o.a. ter gelegenheid van het afscheid van Marjan van der List, opleidingsfunctionaris in de Algemene Raad. De Algemene Raad bestuurt de Nederlandse Orde van Advocaten.

En ik organiseerde een opstellingenavond (systemisch werk) voor en met een groep advocaten, rechters en griffiers via de Universiteit van Amsterdam. Voor veel deelnemers was dit een eyeopener. Opstellingenwerk kan je blik als professional verruimen en laat je de wijsheid van je onderbewuste benutten. Ik ben van plan het opstellingenwerk steeds meer te integreren in mijn praktijk en dit ook in te zetten bij de begeleiding en coaching van juristen.   
Ik wilde ‘ spreken in het horen van de ander', oftewel materie zo verwoorden dat de ander mij écht begrijpt.

Bewust contracteren in de praktijk


Het afgelopen jaar heb ik steeds meer 'conscious contracts' opgesteld. Bijvoorbeeld bij de overdracht van het Institute for Transformational Psychology (ITP). Robert Stamboliev gaf het dirigeerstokje voor 'zijn' ITP over aan oud-leerling en collega Ruud Zuurman. Ik heb beide heren begeleid in dit proces om te komen tot een 'conscious contract'.

Robert en Ruud: "In plaats van ieder een eigen advocaat te laten onderhandelen hebben we veel tijd en geld uitgespaard door Digna ons proces te laten faciliteren. We hebben in gewonemensentaal een 'authentiek' juridisch document kunnen opstellen dat volledig recht doet aan ons beider waarden en intenties"

Voor Flint theater, evenementen en congressen in Amersfoort heb ik een nieuwe, bewuste versie geschreven van het Dragerscontract. Dragers van de Flint steunen de droom van de Flint als belevenis en helpen (onder andere door het betalen van een financiële bijdrage per jaar) deze droom te realiseren.

Het is een contract geworden in relationele, verbindende taal waarin het enthousiasme, plezier en waarden van het Flint-team tot uitdrukking komen. Het is nu een visitekaartje voor de Flint, in plaats van een in afgemeten en afstandelijke taal opgesteld juridisch document.

Plannen voor 2016


Het geven van een masterclass conscious contracting met Kim Wright zal een jaarlijks terugkerende gebeurtenis worden. Deze masterclass geef ik weer in de tweede helft van 2016 bij Dialogue in Bussum.

Visueel contracteren

Daarnaast zal ik een masterclass geven over een andere innovatieve ontwikkeling: visueel contracteren. Samen met kunstenaar/jurist Susanne van der Meer (ze woont en werkt in de Verenigde Staten) introduceren we ‘conscious contracts + visueel contracteren’. Advocaten, mediators en ondernemers leren hoe ze complexe juridische informatie zo eenvoudig en helder mogelijk visueel kunnen weergeven in contracten.

Waarom zou je visuals inzetten in een contract? Omdat ze compact en duidelijk zijn, vaak veel duidelijker dan een grote hoeveelheid woorden. Visueel denken brengt een andere gedachtestroom op gang waardoor je op een ander denkniveau komt.

Werken met visualisatie zorgt voor overzicht. In één oogopslag is duidelijk waar een bepaald document over gaat. Een goede infographic kan al snel een document van tien kantjes overzichtelijk samenvatten. In onze met informatie overladen samenleving is het werken met visuals dus heel aantrekkelijk.
Foto: Louis Spoelstra

Overpeinzingen & fratsen


Ik wil graag mediation gaan inzetten op terreinen waarop dat nu nog niet zo gebruikelijk is. Bijvoorbeeld: ruimtelijke-ordenings-geschillen. Mijn overtuiging is dat mediation hier veel winst kan opleveren omdat veel zaken met uitspraken van de (bestuurs)rechter niet goed oplosbaar zijn. Ik geloof erg in de potentie van mediation.

Ellenlange brieven vol argumenten naar elkaar sturen en dan ook nog eens de gang naar de rechter maken moeten we niet willen. Het duurt allemaal eindeloos en maakt de relatie niet beter. Met mediation kun je veel sneller en veel verder komen met behoud van of zelfs met versterking van de betrekkingen.
En: het werkt! Soms kom ik zaken tegen waarin partijen na eindeloos procederen en onderhandelen geen enkele uitweg meer zien. Met mediation kun je zo'n probleem alsnog oplossen, ook omdat je komt te spreken over wezenlijke zaken, op een diepere laag.

Helaas loop ik regelmatig tegen de perceptie aan dat mediation 'iets softs' is. Dat vind ik onzin. Men associeert het vaak met echtscheidingen en privéproblemen.
Daarnaast denkt men dat het in een zakelijke conflictsituatie niet krijgshaftig overkomt om te zeggen: "Wat is die wederpartij vervelend, laten we eens goed naar hem gaan luisteren."
En tóch zit in dat luisteren en gehoord worden vaak de sleutel naar een goede behandeling, afhandeling en oplossing.

Like Recht in Balans Vernieuwingen binnen de advocatuur on Facebook
Dit filmpje blijft voor mij een bron van bemoediging en ik deel het graag. Klik het aan en skip de reclame.

Vragenuurtje


Eens per maand ga ik een vragen- en uitwisselingsuur houden over conscious contracts. Heb je een masterclass gevolgd en wil je sparren over conscious contracts of is het een nieuw concept voor je waarmee je graag kennismaakt?

Ik ontmoet je graag op vrijdag 18 maart vanaf 12 uur te Baarn. Bel of mail met het secretariaat voor een reservering!
“As you start to walk out

on your way, the way appears.”- Rumi -
Kijk op mijn website   Recht in Balans   Digna de Bruin Advocatuur & Mediation
Recht in Balans
Voeg het adres digna@debruinadvocatuur.nl toe aan je adresboek of aan je lijst met vertrouwde afzenders om er zeker van te zijn dat je mijn nieuws en uitnodigingen voor masterclasses goed ontvangt.
Copyright © 2016 Digna de Bruin & De Rechtmakers, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp