Copy
nieuwsflash
14 september 2021
Muziek en brein
Onvermoede mogelijkheden in de zorg


5 oktober 2021

Inhoud

De invloed van muziek is opmerkelijk. Mensen gaan uit hun dak op popconcerten, verstijfde Parkinson-patiënten maken ineens danspasjes, kinderen beginnen te springen. Muziek bereikt vele uithoeken van het brein. Beeldvormend onderzoek na de jaren 1990 heeft dit duidelijk in kaart gebracht. Bij actief muziek maken (zingen, muziekinstrument) ontstaan nieuwe koppelingen tussen sensoriek en motoriek, zgn. audio-motorkoppelingen. Ieder muziekinstrument verwerft zo zijn signatuur in het brein: specifieke knooppunten en verbindingen binnen neurale muzieknetwerken. Deze unieke koppelingen kunnen worden gebruikt in de neurorevalidatie: kinderen met neurale ontwikkelingsstoornissen, katatone patiënten, CVA-patiënten en mensen met Parkinson, dementie en afasie.

De studiedag biedt enerzijds neurowetenschappelijke inzichten over de wijze waarop het brein bij muziek betrokken is, anderzijds worden de mogelijke toepassingen van dit gedachtegoed in zorg en onderwijs besproken.

Door wie?
Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologie-onderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). In 1987 was hij een van de oprichters van het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (stichting ITON, Haarlem).

Praktisch
Wanneer?
Dinsdag 5 oktober 2021 van 9.30 u tot 16.30 u

Deelnameprijs
€ 104,00 - € 89,00 voor participanten

Locatie
Sig, Gijzegem
Meer info en inschrijven
Fb-pagina Sig
Instagram
LinkedIn Sig

© 2021 Sig vzw - www.sig-net.be - Sig is partnerorganisatie van de InclusieAmbassadeThis email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sig vzw · Pachthofstraat 1 · Gijzegem 9308 · Belgium