Copy
View this email in your browser

SKO  
Spraak Klank Onderzoek
alle info op www.SKOtest.be

 

SKO - twee extra modules klaar voor gebruik -
inbegrepen in de prijs

 

Het SpraakKlankOnderzoek (SKO) is een computerondersteunde test met een geautomatiseerde fonologische en fonetische resultatenverwerking. De online test is geïntegreerd in het e-health platform ASISTO en wordt uitgegeven door Sig. In september 2020 werd het SKO-basisonderzoek gelanceerd. Ondertussen zijn twee extra modules van het SKO klaar. Deze maken o.a. verdieping in de diagnose van spraakklankstoornissen mogelijk.

Het gaat om de modules Inconsistentie (SKO-INCO) en Diadochokinese (SKO-DDK). De resultaten van het SKO-INCO kunnen helpen bij het onderscheiden van inconsistente fonologische stoornis (IFS) en spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD). De module SKO-DDK is zinvol om af te nemen wanneer er aanwijzingen zijn voor een neurogene spraakklankstoornis of wanneer ernstige spraakklankstoornissen vastgesteld worden.

Alle info over het SKO (handleidingen, snelgidsen van de verschillende modules, enz.) is te vinden op www.SKOtest.be 

Goed nieuws! SKO-basisonderzoek op de limitatieve lijst taaltests (nomenclatuur)

De limitatieve lijst (LLT) wordt regelmatig herbekeken en zo nodig geüpdatet. Het uitgangspunt voor een herziening is het waarborgen van de kwaliteit van de LLT. Op de laatste vergadering van de overeenkomstencommissie Logo-Mut werden een aantal wijzigingen goedgekeurd. Het SKO-basisonderzoek is toegevoegd op de LLT. Dit treedt in voege op 01/01/2022.

SKO in een notendop ...

Het SKO bestaat uit 5 modules. Momenteel zijn 3 modules klaar: het SKO-basisonderzoek, SKO-INCO en SKO-DDK (andere modules in voorbereiding).

Het basisonderzoek van het SKO is in Vlaanderen genormeerd voor kinderen van 2 jaar 6 maand tot 8 jaar. Het biedt een doorgedreven fonetische en fonologische analyse van de spraak. De module bevat in totaal 72 doelwoorden, i.c. 67 benoemwoorden en 5 nazegwoorden. De doelwoorden bevatten alle fonemen van het Nederlands en de meeste consonantverbindingen, zowel in initiale als in finale positie. Aangezien de fonetische en fonologische analyse door de computer gebeurt, zijn de resultaten onmiddellijk na de transcriptie van de responsen beschikbaar in een digitaal rapport. Het levert bij de volgende meetdoelen zowel percentielwaarden als percentages

 • PFP: procent gevonden fonologische processen met percentiel (sleutelmeetdoel bij aanvraag)
 • Inventaris substitutieprocessen met percentage voorkomen en percentiel
 • Inventaris syllabestructuurprocessen met percentage voorkomen en percentiel
 • PCC: procent consonanten correct
 • Fonetische foutencategorieën met percentage voorkomen en percentiel
 • Inventaris gevonden fonetische foutencategorie per consonant
 • Inventaris van alle foutief geproduceerde woorden met toegekend fonologisch proces en/of fonetische foutencategorie

Met andere woorden, een schat aan informatie voor de behandeling van het kind. De andere modules (inconsistentie, diadochokinese, s&r en interdentaliteit en sneltest) hebben tot doel verdieping in de diagnose mogelijk te maken. SKO-INCO en SKO-DDK zijn ondertussen ook klaar voor gebruik.

(Een deel van) de afname van het SKO-basisonderzoek bij een kleuter met ernstige spraakklankstoornissen. Dit geeft een idee over de concrete manier van werken.

SKO handleiding, snelgids, enz.
> Gratis beschikbaar op www.SKOtest.be 

Wilt u al eens grasduinen in de SKO-handleiding? Dat kan zeker (en gratis)! 
Er is ook een snelgids ter beschikking. > Klik hier

Er is ook een webinar over het SKO georganiseerd, waarin alles van naaldje tot draadje uitgelegd wordt. U kunt dit hier uitgesteld bekijken.
 

SKO aankopen?
Prijsinfo, licenties en credits (=afnames)

Het SKO is geprogrammeerd in een bestaand e-health programma van de UGent, genaamd ASISTO. Om veiligheidsredenen werken zowel ASISTO als het SKO met een licentiesysteem. Voor alle duidelijkheid: de licentie voor ASISTO is gratis, de licentie voor het SKO is betalend.

Voor het SKO zijn er twee licenties beschikbaar:

 1. Individuele licentie SKO (gebruik door 1 logopedist)
 2. Groepslicentie SKO (gelijktijdig gebruik door meerdere logopedisten, in bv. centra, groepspraktijken, enz.)
Het SKO werkt met een creditsysteem wat afnames betreft. Na elke testafname vermindert het aantal afnames dat bij de licentie hoort: 1 afname (van eventueel al de modules) staat dus voor 1 credit. 
 
De licenties (en inbegrepen afnames) zijn 5 jaar geldig en omvatten het gebruik van alle modules van het SKO (SKO-basisonderzoek en andere modules). De licentieduur start nadat de bestel- en betalingsprocedure succesvol afgerond zijn.
 1. Individuele licentie = 400 euro (inclusief 10 credits/afnames)
 2. Groepslicentie = 1500 euro (inclusief 50 credits/afnames)
  (groepslicenties zijn pas interessant vanaf 4 gelijktijdige gebruikers)

Zijn de credits opgebruikt, dan kunnen deze per pakket aangekocht worden. De prijs daalt naargelang het aantal tot 4 euro per afname.

 • 20 credits/afnames voor 140 euro
 • 50 credits/afnames voor 300 euro
 • 100 credits/afnames voor 400 euro

Bestelprocedure

Na bestelling en betaling van de factuur, krijgt u per e-mail gedetailleerde informatie over hoe de licentie geactiveerd wordt. Daarna kunt u meteen aan de slag!
 

>> Bestelpagina SKO
© 2021 Sig vzw - www.sig-net.be  - Sig is partnerorganisatie van de InclusieAmbassade
Privacyverklaring - Wenst u deze Sig-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Klik dan hier


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sig vzw · Pachthofstraat 1 · Gijzegem 9308 · Belgium