Copy
View this email in your browser

Sig presenteert

Signaal Digitaal Webinar 2021-4 
Ondersteunde communicatie bij Rett en Angelman syndroom

Ervaringen van ouders omtrent ondersteunde communicatie 
bij kinderen met het Rett en Angelman syndroom

Signaal Digitaal = webinar + interactie + artikel 

 

S. Reynaerts, E. Van Gompel, E. Van Den Heuvel, I. Zink & E. Rombouts

Wanneer? di 14 december 2021 (19u30 - 21u00)
Deelname? 28 euro

>> Inschrijven Signaal Digitaal Webinar

Abstract artikel

Personen met het Rett of Angelman syndroom hebben een ernstige communicatieve en meervoudige beperking. Bijgevolg kunnen ze baat hebben bij ondersteunde communicatie (OC). Via de ouderverenigingen kwam naar voren dat ouders nog moeilijkheden ondervinden in het OC-proces. Een explorerend onderzoek bevroeg daarom de percepties van ouders rond het gebruik en de implementatie van OC. De volgende bevorderende factoren in het OC-proces kwamen aan bod: de kennis, vaardigheden en attitudes van de ouders, het krijgen van logopedische ondersteuning en het zelf opnemen van een actieve rol in het OC-proces. Belemmerende factoren waren onvoldoende logopedische ondersteuning, de tijdsintensiviteit, de praktische problemen bij de implementatie, het dagelijks gebruik van OC en de mogelijkheden en vaardigheden van hun kind. Verschillende gezinnen ervaarden bovendien onvoldoende logopedische ondersteuning. Dit wijst op de nood aan optimalisatie van deze ondersteuning. 

Tijdens dit webinar stellen de auteurs dit artikel voor en is er mogelijkheid tot interactie. 

Online tijdschrift, met interactie!

De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is sinds 2021 een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat u kunt bijblijven in uw vakgebied.

Hoe werkt Signaal Digitaal?

Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.

Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, bent u vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar u zich ooit eens door moet worstelen. Want u bent als het ware al opgewarmd!

Kunt u niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om ook losse artikels aan te bieden.

© 2021 Sig vzw - www.sig-net.be  - Sig vzw is partnerorganisatie van de InclusieAmbassade
Privacyverklaring - Wenst u deze Sig-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Klik dan hier


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sig vzw · Pachthofstraat 1 · Gijzegem 9308 · Belgium