Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - augustus 2019

Verbaasd turen een paar toeristen op leeftijd over hun puzzelboekjes wanneer ik mijn tent begin op te breken. Vragende blikken over en weer, gevolgd door onrustig geschuif met campingstoelen zodra ook mijn reisgenoot haar matje oprolt. Een paar minuten later stommelt Tom met ontbloot bovenlijf en een handdoek om zijn nek zijn tent uit. “Goeiemorgen!” Het is 19.00 uur. Het begin van een nieuwe nacht.

“Ah, jullie reizen ‘s nachts!” roept Andrey verheugd uit. “Dat heb ik ook een tijdje gedaan, in IJsland.” Maar Andreys vriendin wil ‘s nachts alleen maar slapen. Dat is jammer. Aan een vriendin die ‘s nachts wat actiever is heb je veel meer. Slapen kan ook overdag. En dus stappen wij na een ontbijt met pasta en zalm – of is het avondeten? Ons bioritme ligt na een paar slapeloze nachten volledig overhoop – in de auto. We zijn klaar voor weer een bergbeklimming in een uitgestorven Noors landschap.

lees verder

Herfstvakantie

Wil je dit jaar nog weg met Tot hier en verder? Dat kan met een reis op maat naar een land waar we zelf graag komen (zo organiseerden we deze zomer reizen op maat naar Noorwegen en Kirgizië), of met één van de in de herfst geplande groepsreizen. Zo is er nog plaats voor een groepje drinkebroers/zusters op de rakireis naar Albanië en gaan we naar de niet-erkende landen Abchazië (deze reis zit bijna vol) en Nagorno-Karabach. En dan is er nog het allereerste WK Kok Boru dat ergens in november in Tashkent (Oezbekistan) plaats zal vinden!

Alles mag

Tot hier en verder was de afgelopen maand te gast in Transnistrië, het land waar alles mag. Zo mochten we zonder stalen neuzen een metaalfabriek in, werden we uitgenodigd om een combine te besturen en werd een stuwdam speciaal voor ons geopend en weer gesloten zodat we het allemaal goed konden zien.

Zeiden ze dat echt?

Quotes die zo cheesy zijn dat je zou denken dat ik ze zelf verzonnen heb:

“Je hebt echt iets aan mijn leven toegevoegd.”

Tom, op nachtreis boven de poolcirkel.

“You showed me Transnistria.”

Natalya, onderminister economie Transnistrië

Intussen in Dagestan

Behalve voor niet-erkende landen heeft Tot hier en verder ook een zwak voor obscure regio’s. Zo bezochten we de afgelopen maand de uitgestrekte zonnebloemvelden van Gagaoezië en de steppe van Kalmukkië, de enige Boeddhistische republiek in Europa. Intussen zijn we op onderzoek in Dagestan.

We vonden er verlaten bergdorpen, tussen bergwanden verstopte watervallen waarvoor je eerst door een rivier moet waden en gastvrije Dagestanen die spontaan een danswedstrijd beginnen. Het is puzzelen, want het ongerepte Dagestan staat in geen enkele reisgids beschreven. Hier valt hier nog veel te ontdekken.

Onze volgende halte: Tsjetsjenië.

Vriendschap der volkeren in Transnistrië

Armija protiv narkotikov – Het leger tegen drugs. De militairen in Transnistrië richten zich op een nieuwe tegenstander, nu het conflict met de Moldavische buren al bijna 30 jaar in bevroren toestand verkeert. Op het podium vlakbij het parlementsgebouw treden de grootste artiesten van het hele niet-erkende land op. Jonge dienstplichtigen in uniformen met rood/groene insignes zwaaien met vlaggen van Transnistrië en Rusland. Meisjes poseren bij het standbeeld van generaal Suvorov, de stichter van hoofdstad Tiraspol, terwijl de zon ondergaat.

Transnistrië is niet langer het smokkelparadijs dat het ooit was. De licht verbeterde relatie met Moldavië, dat de onafhankelijkheid van de ‘separatisten’ nog altijd niet erkent, heeft voor veel strictere grenscontroles gezorgd. Moldavische, Oekraïense en Transnistrische douaniers bewaken gezamenlijk de betwiste grenzen. Op het anti-drugs festival is niet eens bier te krijgen, al lijkt dat de dansende jongens en meisjes niet in het minst te deren.

lees verder

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2019 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp