Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - december 2020

Heb jij ook zo'n zin in 2021? Wij wel!

Bij Tot hier en verder denken we dat we volgend jaar weer verder kunnen - al zullen we nog niet overal heen kunnen reizen. Daarom richten we ons in 2021 vooral op landen die afgelopen zomer een geel reisadvies kregen. We hebben daarvoor maar liefst vijf nieuwe reizen uitgewerkt, naar Hongarije, Zweden en de dwergstaten Andorra, Liechtenstein en San Marino. Daarnaast hebben we plannen voor een nieuw niet-erkend land, de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Zo kun je volgend jaar toch lekker met ons op pad! Die droomreis naar Tsjetsjenië stel je gewoon nog even uit.

Want hoe zit het met moeilijkere bestemmingen zoals Transnistrië, Turkmenistan en Zuid-Ossetië? Die reizen vind je grotendeels niet op onze agenda voor 2021 terug. Dat wil niet zeggen dat we ze vergeten zijn. We hebben nog altijd de intentie om deze reizen door te laten gaan, zodra het weer kan. Daarom vind je bij deze bestemmingen op onze website een intentieknop terug. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Tot hier en verder wenst je veel voorpret voor 2021!

Die for your selfie in Hongarije

God, vaderland en gezin (Isten, haza, csálad): dat zijn volgens de ultraconservatieve regering de drie Hongaarse kernwaarden. En met die godsvrucht zit het wel snor in Esztergom. Het Rome van Hongarije mag dan minder inwoners tellen dan, pak ‘m beet, Meppel; het stadje is wel gezegend met een basiliek die 118 bij 54 meter meet en getooid is met één van de grootste koepels ter wereld. Het uit de kluiten gewassen bakbeest is niet per se mooi en zeker niet verfijnd, maar indrukwekkend is het zonder meer. Al helemaal na het beklimmen van de 372 roodmarmeren treden.

Van de natmuffe crypte vol griezelige steengravures van de bisschoppen van weleer klimmen we naar de kopergroene koepel en kijken uit op de Donau die zich hier tegen de steile rotswanden aan de Slowaakse overzijde schuurt. De Hongaren houden van hun Donau en hoe indrukwekkend het uitzicht vanaf de basiliek van Esztergom ook is, verder naar het oosten wordt het alleen maar beter.

lees verder

Dwergstaat vol bergreuzen

Wie even de verkeerde kant opkijkt rijdt Liechtenstein (160 km2 en geen meter meer) straal voorbij – maar dat zou zonde zijn.

Tot hier en verder neemt je mee dwars door het hele land, van wijngaarden in het diepe zuiden tot kasteelruïnes in het barre noorden, 20 kilometer verderop. We wandelen in dit piepkleine Alpenlandje tussen gemzen en fluitende marmotten, stappen om de haverklap een landsgrens over en slapen hoog boven de boomgrens.

Bij ons krijg je heel, maar dan ook heel Liechtenstein!

Turkse Republiek
Noord-Cyprus

Sneak preview voor een reis die we nog even bewaren tot na covid - al kon dat in het geval van de Turkse Republiek Noord-Cyprus wel eens sneller zijn dan bij andere niet-erkende landen.

Door de gedeelde landgrens met EU-lidstaat Cyprus verlaat je de Europese Unie officieel helemaal niet!

Kun je niet wachten om het eiland te ontdekken? Laat ons even weten of we al wat eerder werk moeten maken van onze plannen. Wij waren in elk geval aangenaam verrast door de overdaad aan historisch erfgoed die we er aantroffen.

Smokkelnest
hoog in de bergen

Romaanse boogbruggen, smokkelpaden waar je je 's avonds beter niet laat zien, een miniatuurmuseum en natuurlijk de pieken van de Pyreneeën: ga met ons mee naar Andorra!

Let op, want deze reis is voor de fitboys en -girls. Tot hier en verder teistert je kuiten met een gigantische trektocht dwars door het hele dwergstaatje. In vijf dagen hiken we 92 km van hut naar hut en bedwingen we een slordige 7000 hoogtemeters. Vergeet je blarenpleisters niet.

Bij ons krijg je heel, maar dan ook heel Andorra!

Nagorno-Karabach en de Westelijke Sahara

De afgelopen maanden waren deze twee niet-erkende landen volop in het nieuws. Het goede nieuws: voor een miljoen ontheemde Azerbeidzjanen gloort eindelijk de hoop terug te keren naar gebieden rond Nagorno-Karabach die 30 jaar lang bezet werden. Maar de wederopbouw wordt een uitdaging. Een eind maken aan de haat, het wan-trouwen en verdriet een nog grotere.

Wat er overblijft van het niet-erkende staatje Nagorno-Karabach? Voorlopig blijft de toekomstige status van het gebied onduidelijk. Wat al wel duidelijk is, is dat er een stuk minder overblijft: de millennia oude plataan Tnjri, de warmwaterbronnen van Zuar, het klooster van Dadivank en de minaretten van Shushi / Shusha vallen buiten de nieuwe grenzen.

In de Westelijke Sahara is intussen het conflict tussen Marokko en Polisario weer opgelaaid. Vooralsnog vooral in het zuiden van het gebied en bij de 'Berm'. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Onze reis naar Marokko en de Westelijke Sahara vind je terug in de agenda, maar gaat alleen door als de covidsituatie het toelaat en de rust is weergekeerd.

Pálinka
met Bob

Dompel je onder in een cursus Hongaars Vuurwater voor Beginners!

Van pruimen, peren, abrikozen en druiven tot lavendel aan toe: volgens de Hongaren kun je overal pálinka van stoken. De sterke drank is net zo Hongaars als goulash en de poesta.

Proeven kan in een pálinkamuseum, pálinka-apotheek of pálinkabibliotheek, maar behalve alcoholdampen snuiven we ook flink wat cultuur en frisse buitenlucht op. Dat doen we in het monumentale Esztergom, in beboste heuvels met ruige rotsformaties en varend op de Donau.

Bolwerk van
sereniteit

Voor zover we weten heeft nog nooit een toerist drie achtereenvolgende dagen in San Marino doorgebracht. Niemand weet wat we op deze reis precies zullen tegenkomen.

Dit dwergstaatje schittert namelijk bovenaan lijstjes van minst bezochte landen in Europa. Laat je verrassen door Tot hier en verder en ontdek het middeleeuwse erfgoed bovenop Monte Titano, proef Sammarinese wijn en wandel ruim 40 km naar de uithoeken van het hele land.

Bij ons krijg je heel, maar dan ook heel San Marino!

Nachtreis door
Zweeds Lapland

Na Noorwegen gaat ook Zweden ons slapeloze nachten bezorgen.

Stap in de slaaptrein van Stockholm naar Kiruna en reis mee naar de poolcirkel. Wilder wordt het niet in Europa: onder de Middernachtzon lopen we de Kungsleden trail en dat betekent ruim 100 kilometer hiken zonder ook maar één dorp tegen te komen.

Maar No sleep till sunrise II wordt ook luxer dan onze nachtreis naar Noorwegen: overdag slapen we in STF mountain cabins. Warm, droog en zelfs met een winkeltje. Daar hoef je alvast niet van wakker te liggen.

Die intentieknop, leg dat nog eens uit

Het noorderlicht in Russisch Lapland, raki drinken in Albanië, reizen naar Transnistrië, Zuid-Ossetië en de noordelijke Kaukasus, Nowruz vieren in Turkmenistan - het klinkt allemaal  ver weg aan het einde van rampjaar 2020.

Twee van deze reizen vind je toch terug op onze agenda voor 2021. Hopelijk kunnen we eind september weer Onafhankelijkheidsdag vieren in Abchazië en in oktober op de fiets stappen in Turkmenistan.

Voor alle bestemmingen ver buiten de EU komen we met een intentieverklaring. Tot hier en verder doet er alles aan deze reizen door te laten gaan zodra het weer kan. En als jij de intentie hebt om mee te gaan, dan horen we dat graag. Je zit met je intentieverklaring nergens aan vast, maar we houden je wel direct op de hoogte over het laatste nieuws.

Bovendien is het voor ons handig om te weten voor welke reizen de meeste belangstelling is. Op deze manier kunnen we sneller communiceren met geïnteresseerden en sneller handelen wanneer grenzen weer open gaan en maatregelen worden afgebouwd.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


20 - 27 februari 2021
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
   samen met Marokko Maatwerk Reizen
31 maart - 11 april 2021
   Kleine Landen Tour (Andorra, Monaco, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein)
   voor Young Pioneer Tours
21 - 25 april 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
17 - 23 mei 2021
   Totale verrassing III (San Marino)
5 – 12 juni 2021
   No sleep till sunrise I (Noorwegen)
23 – 27 juni 2021
   Baltisch geraas (Litouwen)
23 – 30 juni 2021
   No sleep till sunrise II (Zweden)
6 - 11 juli 2021
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
3 - 12 september 2021
   Totale verrassing II (Andorra)
september 2021
   World Nomad Games (Turkije)
   datum nog niet bekend
25 september – 2 oktober 2021
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië) of
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)
9 - 15 oktober 2021
   Pálinka met Bob (Hongarije)
9 - 18 oktober 2021
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
   samen met Above Borders
27 - 31 oktober 2021
   Whisky met Bob (Schotland)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp