Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - april 2022

Het zijn treurige tijden. Kyiv, waar we tweeëneenhalf jaar geleden nog de verjaardag van onze dochter vierden in een subtropisch zwemparadijs (je kon er flessen wodka bestellen in een bar waar je alleen zwemmend heen kon), wordt beschoten en belegerd. Vrienden in niet-erkende staatjes zijn bang voor uitbreidend oorlogsgeweld. Vrienden in Rusland schamen zich dood voor hun land en voelen zich met de dag onveiliger.

Door de tranen heen zien we ook moois. Een bevriend reisbureau in Polen dat met auto’s vol hulpgoederen tussen Warschau en L’Viv pendelt. Het guesthouse in Moldavië waar we ons zo welkom voelden biedt nu plaats aan veertien Oekraïense vluchtelingen die daar drie maaltijden per dag krijgen van een gastvrije, warme en fantastische kokkin. We proberen vrienden in Roemenië die noodhulp naar de grens brengen en vluchtelingen verder op weg helpen zo goed mogelijk te ondersteunen. Kleine lichtpuntjes. Daarom ook in deze nieuwsbrief, zoals altijd, een reisverhaal. Want waar veel reisbestemmingen voorlopig wegvallen, lijken de Nomad Games in Turkije gewoon door te gaan.

Spookdorp in Disneystijl

Toen Ankara in 1923 de hoofdstad van Turkije werd, gingen planologen ervan uit dat de stad ruimte zou bieden aan 500.000 inwoners. Krap honderd jaar later wonen er ruim vijf miljoen mensen in Ankara. Toegestroomde gelukszoekers uit Anatolische dorpen bouwden in ijltempo gecekondular: wie in één nacht een huis wist te bouwen, mocht daar volgens een maas in de wet blijven wonen. Toch staan er hele torenflats leeg en in de wijk van onze vrienden is goed zichtbaar dat Ankara een geplande stad is: de appartementen zijn er immens en mede door supermarkten die met whisky en varkensvlees duidelijk voor expats cateren, is het contrast met de sloppenwijken rond het middeleeuwse kasteel groot.

Verrassend genoeg bevalt Ankara ons wel. Vanaf de kasteeltorens kijken we uit over een zee van oranjerode daken, moderne flats, houten Ottomaanse konaks en golfplaten gecekondular. Het middaggebed weergalmt tussen de heuvels waarop de stad is gebouwd. En naast het kasteel en het Museum van Anatolische Beschavingen telt Ankara eigenlijk maar één echte bezienswaardigheid. Het Anıtkabir, het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, stamt duidelijk uit de periode waarin Turkije nog met het fascisme dweepte.

De stichter van de Turkse Republiek wordt vereerd met strakke zuilengalerijen en een enorm plein. Tegenwoordig loopt religieus conservatief Turkije weg met de man die baarden verbood en vocht voor een breuk met het Ottomaanse verleden. Ook van ons geen slecht woord over de beste man: dankzij zijn modernisering van de Turkse staat én het overzichtelijke lijstje attracties van zijn hoofdstad hebben we de rest van de dag om met onze vrienden aan het bier te gaan.

Het is goed dat we niet de meest directe route naar İstanbul nemen. De bergen achter de meren van het Davutoğlan natuurreservaat lijken met hun groene, gele en rode banen wel zuurstokken. Maar de echte reden voor deze omweg is Burj al Babas, een spookdorp met 587 identieke kasteeltjes in authentieke Disneystijl. Speelse torenspitsen lopen in parallelle lijnen tot de horizon. De bouwgigant achter het dystopische vakantieparadijs is al lang failliet en op een enkele bewaker na is Burj al Babas uitgestorven. In plaats van ons weg te sturen belt hij zijn collega, Yasin. Die geeft ons zowaar een rondleiding in twee kasteeltjes die bijna af zijn. Om de ervaring nog een tikje onwerkelijker te maken, laat hij zijn tamme duif salto’s maken. De werkdruk van bewakers valt hier blijkbaar wel mee.

Kijktip Picl: Little Man,
Time and the Troubadour

Nu in de bioscoop: Little Man, Time and the Troubadour. Een poëtische en surrealistische documentaire over poppenspeler Sipa Labakhua, die met zijn micro-theater op de fiets door zijn geboorteland Abchazië trekt. Joost schreef een recensie voor De Facto.

Kijktip Netflix:
Winter on Fire

Zeven jaar oud, maar helaas o zo actueel: Winter on Fire. Zonder miljoenen dappere studenten, burgers die bewust hun leven riskeerden voor de vrijheid en omaatjes met plastic helmpjes op het hoofd was Oekraïne jaren geleden al in een tweede Belarus veranderd.

Tot hier en verder
in Columbus Travel

Hoe ontdek je de populairste Europese vakantiebestemmingen weg van de massa? Op de Lofoten is dat simpel: zet je wekker om middernacht! In Columbus #107 – nu in de winkel – lees je over onze nachtreis naar Noorwegen.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


4 – 11 juni 2022
   No sleep till sunrise I (Noorwegen)
25 juni – 2 juli 2022     ONTDEKKINGSREIS
   No sleep till sunrise II (Zweden)
september 2022  
   World Nomad Games (Turkije)
13 – 18 september 2022
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing II (Andorra)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing III (San Marino)
op aanvraag
   Whisky met Bob (Schotland)
op aanvraag
   Raki met Bob / Tot in de pruimentijd ! (Albanië)
op aanvraag
   Pálinka met Bob (Hongarije)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)
na covid
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
   samen met Above Borders
na covid
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
nog onbekend     UITGESTELD
   Onbestaand maakt onbemind I (Transnistrië)
nog onbekend     UITGESTELD
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië)
nog onbekend     UITGESTELD
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië)
nog onbekend     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
   samen met Marokko Maatwerk Reizen

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2022 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp