Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - januari 2020

“De Vikingen, die kwamen toch uit Nederland?” vraagt Anas in zijn guesthouse bij de watervallen van Salta. Anas en zijn vrouw Elvira zijn Avaren – met bijna 30% de grootste etnische groep in Dagestan. Ik vertel hem dat de Vikingen wel eens bij ons op bezoek kwamen. “Nou, in Dagestan had je ook een soort Vikingen,” vervolgt Anas met een grijns. “Die gingen graag op plundertocht naar Georgië. Geen goede vechters, de Georgiërs, maar ze maken prima wijn! En dan namen we allemaal leuke dingen en vrouwen mee terug naar Dagestan. Dat deden die ‘Vikingen’ niet alleen in Georgië, maar overal in de Kaukasus. En nu is Dagestan een bonte mix van volkeren en worden er hier dertig tot veertig talen gesproken!”

Of dergelijke ondernemingsgezindheid echt de basis vormt voor de demografische samenstelling van de republiek betwijfel ik, maar het is waar dat de diversiteit in Dagestan bijzonder groot is. Naast Avaren heb je hier Dargiërs, Koemukken, Lezgiërs, Laken en zo nog een stuk of dertig bevolkingsgroepen. Nog geen vier procent van de Dagestanen is etnisch Rus, al is het Russisch wel de verbindende en belangrijkste van de dertien officiële talen. Alleen thee is nog alomtegenwoordiger dan het Russisch. Anas schenkt ons nog eens in, terwijl Elvira grote stukken watermeloen snijdt. “Eigenlijk ben ik een moderne Viking,” lacht Anas. De deksel van de oven in zijn tuin is een prachtige platte steen uit Gamsutl. “Eerlijk gevonden,” licht Anas toe.

lees verder

Artush en Zaur - Een
liefdesgeschiedenis

Leestip bij onze reis Onbestaand maakt onbemind (III) naar Nagorno-Karabach en Armenië. Schrijver Alekper Aliyev schopt in zijn boek Artush en Zaur tegen zo’n beetje elk zeer been op de Kaukasus: een liefdesverhaal tussen twee mannen, een Armeniër en een Azerbeidzjaan. Een christen en een moslim. Met onconventionele standpunten over Nagorno-Karabach, waarover sowieso al niet gesproken mag worden en met een bijrol voor Georgiërs, Abchazen en Osseten... Deelnemers aan onze reizen naar de Kaukasus wordt alvast geadviseerd bovenstaand boek niet mee te nemen.

Tot hier en verder op tv

“Zitten deze niet-erkende landen echt te wachten op toeristen? Of is het ramptoerisme wat jullie aanbieden?” vroeg een bezoeker op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam. Tot hier en verder nam National Geographic Traveler afgelopen zomer mee naar Transnistrië en dat het magazine nu in de winkel ligt, is de Transnistrische media niet ontgaan. Volgens ons beantwoordt onderstaand filmpje de vraag...

Reizen naar
niet-erkende landen

Net als in Amsterdam geven we ook op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Breda een presentatie over Reizen naar niet-erkende landen. Meer weten? Kom dan op zondag 2 februari om 14.00 naar de Kerkraadskamer in de Grote Kerk van Breda. We hebben nog een paar vrijkaartjes over!

Marokko?!

Marokko? Daar reist Tot hier en verder toch helemaal niet heen? Dat klopt. In april organiseren we wel een pioniersreis naar Algerije. Speciaal voor degene die op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam voor onze nieuwsbrief heeft ingetekend met het verzoek om meer informatie over Marokko: wij raden onze buren op de beurs, Zandvis Marokko Reizen, aan!

Russisch Lapland?!

Russisch Lapland? Daar reist Tot hier en verder toch helemaal niet heen? Dat klopt. Nog niet althans, maar we bereiden een Noorderlichtreis naar het Kola schiereiland voor. In februari gaan we op zoek naar rendieren en vuurvossen in de Arctische kou!

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


19 – 30 maart 2020
   Culturele overdosis (Turkmenistan en Oezbekistan)
11 – 18 april 2020
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
16 – 24 mei 2020
   Whisky met Bob (Schotland)
6 – 13 juni 2020
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020
   Baltisch geraas (Litouwen)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp