Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - augustus 2020

Wat spannend zeg, al die grenzen die open en weer dicht gaan! Het is alsof iedereen ineens mag meegenieten van de situatie zoals Tot hier en verder hem kent van de Georgisch/Abchazische grens. Een mooie tijd voor iedereen die avontuurlijk en flexibel is ingesteld.

De coronatijd bracht ook ons nieuwe inzichten. Het sterkte ons in de overtuiging te investeren in reizen op rijafstand. Onze ontdekkingsreis naar Algerije is voorlopig verplaatst naar december 2020. Maar het bracht ook nieuwe samenwerkingen: met CultureRoad organiseren we deze herfst nog een coronaproof reis naar vijf Europese dwergstaten voor Young Pioneer Tours (zie hieronder) en met Marokko Maatwerk Reizen gaan we deze winter de Westelijke Sahara verkennen. Voor onze eerste fietsreis moet je nog wel met het vliegtuig, want samen met Above Borders hebben we een primeur: stap in 2021 met ons op de fiets in het gesloten Turkmenistan!

Om alvast in vakantiestemming te komen een verhaal uit een land dat weer open gaat. Fijne zomer!

Positief reisadvies: Georgië

Hoog in de bergen van Georgië ligt Tusheti, een eigenzinnige regio die lange tijd in alles behalve naam onafhankelijk was. Een onverharde weg kronkelt 70 kilometer omhoog de Kaukasus in, naar het dorp Omalo dat alleen tussen juni en oktober bereikbaar is. Tusheti is zo ruig en geïsoleerd dat het niet eens op het Georgische elektriciteitsnetwerk is aangesloten – toen de door de Sovjets geïnstalleerde masten het in de jaren ‘80 begaven, besloot de regio het best zonder elektriciteit te kunnen rooien. De weg erheen leidt over de 2927 meter hoge Abanopas. Een bergpas die bekend is uit BBC’s The World’s Most Dangerous Roads en alleen geschikt is voor auto’s met vierwielaandrijving.

Dat klinkt als een uitdaging. Voor de zekerheid nemen we een Duitse liftster mee. Altijd handig als er geduwd moet worden. Johanna durft de tocht niet aan met haar eigen motor en is verbaasd dat ze zomaar een lift krijgt aangeboden. Na een paar uur geconcentreerd klimmen rijden we voorzichtig langs de eerste besneeuwde hellingen en een diepe afgrond naast de grindweg. Scherpe haarspeldbochten vol schuivend gruis leiden tussen muren van sneeuw de vallei in. Dan kunnen we niet verder: in een bocht stuiten we op een wild stromende rivier. Een Georgiër die ons net passeerde staat aan de overkant op ons te wachten en gebaart waar we het water veilig door kunnen. Ik haal diep adem, geef gas en rijd de rivier in. Het is dieper dat ik dacht, maar met een uiterste krachtsinspanning trekt ons busje zich aan de overkant op het droge. Daar pas zien we dat zijn vriend klaarstaat met een sleepkabel en teleurgesteld weer afdruipt.

lees verder

 

Kleine Landen Tour (post-COVID groepsreis)

Andorra, Monaco, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein zijn niet zomaar kleine landen – deze staatjes zijn echt minuscuul! Hoe is het mogelijk dat deze rariteiten op de landkaart door de jaren heen onafhankelijk zijn gebleven?

Van 11 t/m 22 november (data onder voorbehoud) nemen Joost Smets van Tot hier en verder en Rik Brinks van CultureRoad je mee op Kleine Landen Tour. In hun Microstate Minivan rijden ze je naar de Pyreneeën en de Alpen, een geheim strand in Monaco, de middeleeuwse torens van San Marino en de necropolis van het Vaticaan.

Vijf dwergstaten, één micronatie en nul vluchten in twaalf dagen; maximaal zeven deelnemers. Boeken doe je in dit geval bij Young Pioneer Tours!

Naar het buitenland...

Er staan steeds meer landen ‘op geel’ op nederlandwereldwijd.nl. Daaronder zitten al een paar favorieten van Tot hier en verder (Schotland, Noorwegen).

De geplande groepsreizen van deze herfst kunnen nog niet doorgaan, maar je kunt wél met ons op pad! Bijvoorbeeld met je familie of een vriendengroep. Dus deze zomer of herfst nog op whiskyreis naar Schotland, hiken in Noorwegen of op zoek naar de communistische erfenis en verborgen valleien van Georgië? We gaan graag als chauffeur en gids met je groepje op pad, maar helpen je ook met het plannen van je eigen reis. Met grensrestricties hebben we ervaring!

Neem ook voor reizen dichter bij huis gerust contact met ons op.

Netflix kijktip:
Kok Boru

Eindelijk, er is weer sport op tv!

Dan hebben we het natuurlijk niet over de verschillende voetbalcompetities die weer zijn opgestart, maar over de serie Home Game. In deze documentaireserie laat Netflix de gevaarlijkste traditionele sporten van over de hele wereld zien. Zoals Voodoo worstelen, Calcio Storico (een meggsel van rugby en MMA) en… Kok Boru.

Social distancing valt niet mee wanneer woeste ruiters een geit uit je handen proberen te sjorren of er een paard over je struikelt. En voor iedereen bij wie dat half uurtje Kok Boru naar meer smaakt: volgend jaar willen we naar het eerste wereldkampioenschap én zitten we in het hippodroom tijdens de World Nomad Games in Turkije!

of thuisblijven?

Maar in Nederland valt natuurlijk ook genoeg te ontdekken! Alleen… nu Nederlanders deze zomer massaal in eigen land vakantie vieren wordt het vast druk bij de hoogtepunten. Daarom bezocht Tot hier en verder samen met Mark van Wonderen (Treurtrips, Chin.Ind.Spec.Rest.) de dieptepunten van Nederland. Het werd een reis langs drassige polders, ingeklonken klei en inwisselbare Hollandse vergezichten.

Hoe diep kun je zakken? In elf van onze twaalf provincies ligt het laagste punt onder zeeniveau, met treurnis in de directe omgeving in de vorm van gasverdeelstations, Woonboulevard Poortvliet XXL en Sexclub de Woeste Hoeve. Het Monument Laagste Punt van Nederland staat niet eens écht op het absolute dieptepunt van ons land. Nee, thuisblijven hoeft echt niet saai te zijn!

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

7 - 16 augustus 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)
11 - 22 november 2020
   Kleine Landen Tour (Andorra, Monaco, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein)
20 - 27 februari 2021
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
19 - 28 maart 2021
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
10 - 17 april 2021
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
15 - 23 mei 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
5 – 12 juni 2021
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
23 – 27 juni 2021
   Baltisch geraas (Litouwen)
september 2021
   World Nomad Games (Turkije)
oktober 2021
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Fietsreis Turkmenistan)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp