Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - december 2021

Twee weken geleden spraken we op het lustrum van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties, waar Tot hier en verder lid van is, met reizigers die vol verhalen terugkwamen van spannende plekken. Irak, de Krim, Groningen – het kan allemaal weer! Daarom vind je onderaan deze nieuwsbrief ons reisprogramma voor 2022, volledig up to date.

Wat daarin opvalt? De agenda ziet er wat leger uit. Groepsreizen naar niet-erkende landen staan er met één geplande vertrekdatum op, net als de nachtreizen boven de poolcirkel en een totale verrassing. De reizen met Bob gaan we net iets anders doen. Wil je aan de whisky, raki of pálinka? Huur dan een Bob met je vriendengroep of familie, op een moment dat jullie dorst het grootst is.

En dan zijn er nog de ontdekkingsreizen. Reizen waarop het nodig is om flexibel te zijn en te improviseren. Naar plekken die we kennen, maar waar we ook zelf nieuwe ontdekkingen zullen doen. Reizen die op aanvraag in te plannen zijn, voor kleine groepjes avonturiers. Alvast veel voorpret gewenst voor een jaar vol spannende reizen!

Valse honden

Hela, waren jullie foto's aan het maken?’ roept een vrouw in huishoudschort. Ondanks haar geringe postuur komt ze intimiderend over, maar al snel ontdooit Beatrix. Ze verhuisde 35 jaar geleden naar Catarredor, één van de 27 schistdorpen in centraal Portugal. Ooit woonden er 600 inwoners in de Aldeias do Xisto, streng stenen dorpjes met nauwe, steile straatjes. Taaie bergbewoners leidden een moeizaam bestaan met al even taai in kleipotten gestoofd geitenvlees en uit honingraten gestookt vuurwater, aguardente.

Halverwege de 20e eeuw liepen de dorpen één voor één leeg. Dorpelingen namen de kronkelweggetjes door het Serra da Lousã naar steden met meer voorzieningen, zoals het nabijgelegen Coimbra. Niet meer dan een handvol bewoners bleef achter tussen de tot ruïnes vervallen huizen.

Geen enkel Portugees VVV dat je een bezoek aan Catarredor zal aanraden. We kunnen de verleiding niet weerstaan. Het dorp heeft de reputatie te zijn opgebouwd uit gelijke delen schist, graniet en hasj. De dorpelingen hebben een slechte naam en vermeende valse honden moeten ons verder afschrikken.

Beatrix roept haar woest blaffende hond terug en vertelt: ‘Mijn kinderen groeiden hier in Catarredor op. Ze wonen nog altijd in een schistdorp vlakbij. Toeristen komen hier nauwelijks. Ze zijn welkom, maar dan wel toeristen die de tijd nemen.’ Hoe dat er dan uit moet zien? Beatrix haalt haar schouders op. ‘Dat weet ik eigenlijk niet. Aan korte bezoekjes van lui die alleen een foto maken voor Instagram heeft het dorp in ieder geval niets. Voor je perfecte plaatje maak je maar mooi een foto bij het houten hart dat voor het dorp Casal staat, of bij die grote schommel boven Talasnal,’ schampert Beatrix. De rijk beschilderde deuren tussen afbrokkelende muren hebben nochtans een ruwe aantrekkingskracht.

Het volledige verhaal lees je volgend jaar in Columbus Travel magazine.

Het is december! Tijd voor lijstjes:
 

Feestmaand

De feestmaand staat voor de deur! Heb jij al een Bob?

Het goede nieuws: je kunt in Schotland weer distilleerderijen bezoeken en tastings boeken.

Het slechte nieuws: het Verenigd Koninkrijk is post-Brexit een beetje het Turkmenistan van Europa aan het worden. Twee dagen na de invoer van extra papierwerk en verplichte PCR-tests werden er nieuwe quarantaine-maatregelen geïntroduceerd.

Is de dorst te groot om thuis te blijven? Tot hier en verder plant graag je toekomstige whiskyreis of helpt je graag aan de drank(reis) in een ander land.

Leestip

Ons favoriete boek van Ismail Kadare is opnieuw uitgebracht bij Uitgeverij Schokland, in de serie Kritische Klassieken. Het lezen van Kadares werk voorziet het zonnige Albanië altijd van een welkome duistere ondertoon – en dat geldt voor geen van zijn boeken zo sterk als De generaal van het dode leger.

In deze uitzichtloze ploetertocht door de kniediepe Balkanmodder probeert een Italiaanse generaal de stoffelijke resten van tienduizenden tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde landgenoten op te sporen. Erg behulpzaam stellen de Albanezen zich daarbij niet op.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


8 – 15 april 2022
   Onbestaand maakt onbemind I (Transnistrië)
13 22 mei 2022
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië)
4 – 11 juni 2022
   No sleep till sunrise I (Noorwegen)
25 juni – 2 juli 2022     ONTDEKKINGSREIS
   No sleep till sunrise II (Zweden)
september 2022  
   World Nomad Games (Turkije)
13 – 18 september 2022
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
26 september – 3 oktober 2022
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing II (Andorra)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing III (San Marino)
op aanvraag
   Whisky met Bob (Schotland)
op aanvraag
   Raki met Bob / Tot in de pruimentijd ! (Albanië)
op aanvraag
   Pálinka met Bob (Hongarije)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)
na covid
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
   samen met Above Borders
na covid
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
nog onbekend     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
   samen met Marokko Maatwerk Reizen

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2021 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp