Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - februari 2022

De veerboot naar Hammerfest, met sledehonden door Russisch Lapland (het kan weer, al test je je suf door de Russische PCR-voorwaarden), een ritje met de beruchte ijzerertstrein van Mauritanië, dwars door de Sahara... De afgelopen weken hadden we weer volop gesprekken met ondernemende reizigers die niets liever willen dan het avontuur opzoeken. Gelukkig kan er weer steeds meer, zodat we deze zomer gewoon op nachtreis kunnen naar Noorwegen of Zweden!

Aan de andere kant van Europa rommelt het helaas. Het reisadvies naar Oekraïne werd vorige week niet voor niets bijgesteld. Daarom in deze nieuwsbrief een reisverhaal over Oekraïne, een land waar Tot hier en verder, ook al is de sfeer er zelden uitbundig of frivool - of juist daardoor - warme herinneringen aan heeft.

Oorlog en liefde in Oekraïne

Slava Ukraina!’ roept een nors kijkend drietal wanneer ik ze in het Russisch goedemorgen wens. ‘Waar kom je vandaan?’ Ik ben met mijn gezin onderweg van Nederland naar de Noordelijke Kaukasus en net in Oekraïne aangekomen. Iets zegt me dat dit een weinig opportuun moment is om ons reisdoel te noemen. ‘Poetin is een hoerenjong!’ bevestigt één van de mannen mijn vermoeden ongevraagd. ‘Zonder Oekraïne als buffer zouden jullie het in de EU een stuk zwaarder hebben.’

Oleg vertelt over de periode dat hij in Donetsk en Mariupol gestationeerd was. ‘Ik zag vrienden door kogels geraakt worden. Ik zag ze sterven.’ Met zijn vinger tikt hij tegen de zijkant van zijn hoofd. ‘Zelf kom ik net terug uit het ziekenhuis...’

Het drietal wenst ons een fijne vakantie in Oekraïne. De Russische republieken in de Kaukasus mogen dan een negatief reisadvies hebben, hier is de sfeer evenmin erg ontspannen. Verkiezingsposters naast de weg tonen legercommandanten met gemillimeterd haar en populistische leuzen van de Radicale Partij, in gitzwart en bloedrood. Het komt allemaal niet bepaald vergevingsgezind over, maar gezien de betreurenswaardige verstandhouding met het grote buurland is het geen verrassing dat dergelijke partijen hier gedijen.

Net als de lokale politiek blijkt de Liefdestunnel in Klevan een verraderlijk moeras vol bloeddorstige monsters. De eerste honderd meter over de verlaten spoorbaan door het bos delen we met jonge stelletjes die nog durven te dromen, maar zelfs de grootste patriotten wagen zich niet veel verder met hun geel-blauwe lintjes. Ook wij slaan al snel op de vlucht voor de hordes muggen en verruilen het groene bladerdek voor het beton van Kyiv.

De regen valt gestaag naar beneden wanneer we Mat Rodina bezoeken. De moeder van het moederland is een potige, masculiene vrouw die met haar lengte van 62 meter dreigend boven de stad uittorent. Onder haar voeten bevindt zich een oorlogsmuseum. De kaaklijnen en armspieren van dappere Oekraïense en Russische soldaten die hun land in de Grote Vaderlandse Oorlog zij aan zij verdedigden, zijn in beton gevangen. Op het plein staat een geel met blauw gespoten tank lijnrecht tegenover een in de Donbas buitgemaakte Russische tank. Het druilerige weer maakt de oorlogsheroïek nog troostelozer.

Op transport
naar Tsjetsjenië

Boekentip bij onze reis naar de Noordelijke Kaukasus: Kaukasus, Kaukasus! van Anatoli Pristavkin. De onafscheidelijke tweeling Kolja en Sasja wordt op de trein naar Tsjetsjenië gezet, om net als kolonisten een nieuw leven op te bouwen in een verlaten dorp. Maar de weeskinderen zijn niet de enigen die op transport worden gezet.

Langzaam wordt de jongens duidelijk waarom de prachtige streek hen met zoveel stilte en leegte ontvangt, waar de Tsjetsjenen zijn gebleven en waarom de Kaukasus niet op hen zit te wachten.

Een whiskyreis
naar... Finland?!

Meestal plaatsen we eigen filmpjes in de nieuwsbrief, maar deze is te leuk om niet te delen. We overwegen ineens serieus om een whiskyreis naar Finland te organiseren...

Hoe betrouwbaar
is reisadvies.nu?

De reisbranche schrijft tegenwoordig zijn eigen reisadviezen, maar is de reisbranche niet bevooroordeeld? Columbus Travel vroeg het aan iemand uit de reisbranche en liet Joost de nieuwe website reisadvies.nu onderzoeken.

Update op het artikel: inmiddels is de kleur van Oekraïne bijgesteld van groen naar geel.

Opt-in wordt opt-out

Tot nu toe gaf Tot hier en verder reizigers de mogelijkheid om 1% extra te betalen, zodat we met dat bedrag lokale duurzame initiatieven kunnen steunen – rewildingsprojecten in Lapland, opruimacties in Abchazië, milieubewustzijn propageren op plaatsen waar dat nog niet zo vanzelfsprekend is.

Daar houden we mee op. Vanaf nu doneren we standaard 2% aan dergelijke sympathieke instanties. Dat betekent dus niet langer een opt-in, waarbij je als reiziger een hokje aanvinkt om een paar tientjes extra te betalen. Het wordt een opt-out, waarbij je ons om 2% korting mag vragen als je liever niet meedoet. Even goede vrienden.

Lees hier verder over duurzaamheid.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


8 – 15 april 2022
   Onbestaand maakt onbemind I (Transnistrië)
13 22 mei 2022
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië)
4 – 11 juni 2022
   No sleep till sunrise I (Noorwegen)
25 juni – 2 juli 2022     ONTDEKKINGSREIS
   No sleep till sunrise II (Zweden)
september 2022  
   World Nomad Games (Turkije)
13 – 18 september 2022
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
26 september – 3 oktober 2022
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing II (Andorra)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Totale verrassing III (San Marino)
op aanvraag
   Whisky met Bob (Schotland)
op aanvraag
   Raki met Bob / Tot in de pruimentijd ! (Albanië)
op aanvraag
   Pálinka met Bob (Hongarije)
op aanvraag     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)
na covid
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
   samen met Above Borders
na covid
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
nog onbekend     ONTDEKKINGSREIS
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
   samen met Marokko Maatwerk Reizen

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2022 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp