Oorlog en liefde in Oekraïne
‘Slava Ukraina!’ roept een nors kijkend drietal wanneer ik ze in het Russisch goedemorgen wens. ‘Waar kom je vandaan?’ Ik ben met mijn gezin onderweg van Nederland naar de Noordelijke Kaukasus en net in Oekraïne aangekomen. Iets zegt me dat dit een weinig opportuun moment is om ons reisdoel te noemen. ‘Poetin is een hoerenjong!’ bevestigt één van de mannen mijn vermoeden ongevraagd. ‘Zonder Oekraïne als buffer zouden jullie het in de EU een stuk zwaarder hebben.’
Oleg vertelt over de periode dat hij in Donetsk en Mariupol gestationeerd was. ‘Ik zag vrienden door kogels geraakt worden. Ik zag ze sterven.’ Met zijn vinger tikt hij tegen de zijkant van zijn hoofd. ‘Zelf kom ik net terug uit het ziekenhuis...’
Het drietal wenst ons een fijne vakantie in Oekraïne. De Russische republieken in de Kaukasus mogen dan een negatief reisadvies hebben, hier is de sfeer evenmin erg ontspannen. Verkiezingsposters naast de weg tonen legercommandanten met gemillimeterd haar en populistische leuzen van de Radicale Partij, in gitzwart en bloedrood. Het komt allemaal niet bepaald vergevingsgezind over, maar gezien de betreurenswaardige verstandhouding met het grote buurland is het geen verrassing dat dergelijke partijen hier gedijen.
Net als de lokale politiek blijkt de Liefdestunnel in Klevan een verraderlijk moeras vol bloeddorstige monsters. De eerste honderd meter over de verlaten spoorbaan door het bos delen we met jonge stelletjes die nog durven te dromen, maar zelfs de grootste patriotten wagen zich niet veel verder met hun geel-blauwe lintjes. Ook wij slaan al snel op de vlucht voor de hordes muggen en verruilen het groene bladerdek voor het beton van Kyiv.
De regen valt gestaag naar beneden wanneer we Mat Rodina bezoeken. De moeder van het moederland is een potige, masculiene vrouw die met haar lengte van 62 meter dreigend boven de stad uittorent. Onder haar voeten bevindt zich een oorlogsmuseum. De kaaklijnen en armspieren van dappere Oekraïense en Russische soldaten die hun land in de Grote Vaderlandse Oorlog zij aan zij verdedigden, zijn in beton gevangen. Op het plein staat een geel met blauw gespoten tank lijnrecht tegenover een in de Donbas buitgemaakte Russische tank. Het druilerige weer maakt de oorlogsheroïek nog troostelozer.
|