Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - oktober 2019

“Als we dertig toeristen op één dag krijgen, dan hebben we een probleem,” vertelt gids Georgii me. “Tskhinval telt twee minihotels. En dan hebben we buiten de hoofdstad nog een motel.” Dat is het. Punt. Drie plekken waar je kunt overnachten in heel Zuid-Ossetië. Met jaarlijks niet meer dan 30 tot 50 buitenlanders die het niet-erkende land bezoeken (Russen niet meegerekend) een puur hypothetisch probleem – ware het niet dat Russische journalisten die een herdenkingsbijeenkomst in Tskhinval bijwonen de laatste hotelkamers voor onze neus hebben weggekaapt.

Wat nu? Georgii kent niet alleen het hele land, maar ook alle 55.000 inwoners en al snel zijn we te gast bij Zhanna. Eerder deze dag vertelde Georgii nog schoorvoetend dat Tskhinval eigenlijk maar één acceptabel restaurant heeft. Wie doet daar moeilijk over, als je als gast overal aan het hoofd van de tafel wordt geplaatst? Zhanna zet ons Ossetische kaaspastei, gekruide bonensalade, vers brood en huisgemaakte wijn voor. “Kom alsjeblieft nog eens terug. Vertel thuis over ons land – maar alleen aan je familie en beste vrienden!”

lees verder

Beursgenoteerd

Tot hier en verder is erbij op de Vakantiebeurs voor Bijzonder Reizen in Amsterdam (Beurs van Berlage, 11 en 12 januari 2020) en Breda (Grote Kerk, 1 en 2 februari 2020). Op beide beurzen geven we een presentatie over reizen naar niet-erkende landen. We mogen een aantal vrijkaartjes weggeven aan onze favoriete reizigers, dus stuur een berichtje als je langs wilt komen!

Centraal-Aziatische bindingsangst

Geef ze een jaar de tijd en het wordt niks. Het WK Kok Boru in Oezbekistan (voor het eerst aangekondigd in september 2018) is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het lukt de harrewarrende nomaden uit Kazachstan en Kirgizië niet om overeenstemming te bereiken over de spelregels – zo willen de Kirgiezen hun geit in een betonnen put dumpen, terwijl de Kazachen vraagtekens plaatsen bij de veiligheid van deze variant. Erg jammer, want de reis Vooruit met de geit! had al vier deelnemers en kon daarmee doorgaan. We geven de moed niet op: zodra een nieuwe datum wordt geprikt komt de reis er alsnog. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een bericht, dan zetten we je op onze Kok Boru mailinglist.

Whiskyreis vanuit Noord-Nederland

Bob heeft geluk: hij hoeft binnenkort niet meer zo ver te rijden. Rederij GNV heeft vergevorderde plannen voor een nieuwe lijndienst tussen de Eemshaven en Edinburgh. In mei 2020 gaat onze volgende whiskyreis met nuchtere reisgids langs de destilleerderijen van Arran, Campbeltown, Islay en Jura. Dan waarschijnljik nog gewoon vanaf IJmuiden.

Culturele overdosis

Lege vierbaanswegen in de woestijn, bushokjes met airconditioning en het grootste overdekte reuzenrad ter wereld: welkom in Turkmenistan! Het programma van onze eerste groepsreis van 2020 is vanaf nu aan te vragen. Wacht niet tot het laatste moment met het papierwerk, want een Turkmeens visum vergt enige voorbereiding en geduld.

Centraal-Aziatisch enthousiasme

Geef ze een maand de tijd en ze organiseren een fantastisch evenement. Vlak voor de zomervakantie vroeg Kirgizië zich af waarom er wel World Nomad Games bestaan, maar geen National Nomad Games. Meteen in september vonden ze plaats, met 2000 atleten en 1000 vrijwilligers. Zes dagen lang stond Talas in het teken van Kok Boru, worstelen te paard, jagen met adelaars en tal van sporten met onuitspreekbare namen. In 2020 organiseert Tot hier en verder een reis naar de World Nomad Games in Turkije; bij voldoende belangstelling bezoeken we in 2021 de National Nomad Games in Kirgizië. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een bericht, dan zetten we je op onze Nomad Games mailinglist.

Rusland: groepsreis en reis op maat

Buitenlandse toeristen zijn in Rusland vaak een bezienswaardigheid op zich. Daarom werd Tot hier en verder in Dagestan geïnterviewd door een lokale televisiezender. In 2020 bezoeken we de Noordelijke Kaukasus opnieuw met een groepsreis. Een reis op maat kan ook: zo puzzelen we op dit moment met Siberië, Kamtsjatka en een noorderlichtreis naar Moermansk.

Agenda

 • 19 – 28 maart 2020 Culturele overdosis (Turkmenistan)
 • 18 – 25 april 2020 Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
 • 16 – 23 mei 2020 Whisky met Bob (Schotland)
 • 6 – 13 juni 2020 No sleep till sunrise (Noorwegen)
 • 19 – 22 juni 2020 Baltisch geraas (Litouwen)
 • juli/augustus 2020 Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië, Tsjetsjenië en Dagestan) - programma volgt
 • 14 – 21 augustus 2020 Tot in de pruimentijd! (Albanië)
 • september 2020 World Nomad Games (Turkije)
 • 26 september – 3 oktober 2020 Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
 • 10 – 18 oktober 2020 Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en Nagorno-Karabach)
 • november 2020 Vooruit met de geit! (Oezbekistan)

alle data onder voorbehoud

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2019 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp