Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - juni 2020

Gesloten grenzen, beperking van bewegingsvrijheid en een stilvallende economie: sinds de uitbraak van COVID-19 heeft de hele wereld ermee te maken. Wat voor ons in West-Europa een ongekend verlies aan vrijheid inhoudt, is voor inwoners van niet-erkende landen niets nieuws. De Abchazen en Osseten zijn experts waar het isolatie betreft. Hoe slaan zij die nu dubbel geïsoleerd zijn zich door de coronacrisis? Tot hier en verder sprak met mensen in Abchazië, Transnistrië en Zuid-Ossetië.

Dubbele isolatie: Abchazië

“Vergelijk hoe het nu bij jullie is maar met de situatie waarin wij ons tussen 1994 en 1999 bevonden,” stelt Shamil uit Sukhum. “Toen waren alle grenzen van Abchazië hermetisch gesloten.” Na de oorlog waarin het land zich van Georgië losmaakte, raakte Abchazië in een totaal isolement. Rusland sloot de grens, een vliegveld was er niet en zelfs aanvoer van goederen via de Zwarte Zee werd geblokkeerd. Toegegeven, hoewel Rusland officieel sancties hanteerde tegen de Abchazen, was de grens met Rusland vanaf 1997 tamelijk poreus. Pas jaren na Rusland opende ook Georgië de grens – maar alleen voor voetgangers.

Zo geïsoleerd als eind vorige eeuw is Abchazië niet meer, maar doordat het land nog altijd alleen over land en via welgeteld twee grensovergangen bereikbaar is, was het eenvoudig om de grenzen te sluiten. “Goederen en levensmiddelen mogen nog altijd ingevoerd worden,” vertelt Shamil. “Maar veel bedrijven maken misbruik van de situatie. ‘Tsja, corona hè?’, zeggen ze dan wanneer ik vraag waarom bepaalde auto-onderdelen nu drie keer zo duur zijn. Daarom controleren overheidsfunctionarissen nu de producten in winkels. Als ze vinden dat iets te duur is, dan moet het personeel de prijs aanpassen. Het is het beste dat de overheid ooit voor ons gedaan heeft!”

lees verder

Belangenverstrengeling (tevens leestip)

Nog even volhouden voor we weer echt kunnen reizen! In het kader van belangenverstrengeling raden we aan om tot die tijd vanuit je luie stoel op pad te gaan met Columbus Travel Magazine, want zij reizen weg van de massa en op een manier die bijdraagt aan lokale gemeenschappen. Ook fijn: het is een blad met lekker weinig reclame. En Joost Smets schrijft voor ze. Niet in dit dubbeldikke jubileum-nummer, maar in #92 (vanaf 4 augustus in de winkel) neemt hij je graag mee op whiskyreis naar Schotland!
Met een abonnement steun je Tot hier en verder dus indirect :D

World Nomad Games

Dat de World Nomad Games in İznik (Turkije) zijn uitgesteld tot 2021 hadden we wel zo'n beetje verwacht. Dat ze het nu al bekend maken is een zeldzaam transparant staaltje communicatie.

Thuisblijftip fotoboek:
Abandoned Places

Fotograaf Henk van Rensbergen urban exploret er op los in Abandoned Places. Een eerbetoon aan leegstaande paleizen, overwoekerde fabrieken en ons geliefde Abchazië.

Wind, stof en zand: de Westelijke Sahara!

Tot hier en verder werkt hard aan een reis naar niet-erkend land nummer vijf: de Westelijke Sahara. Off-road fanaten en liefhebbers van eindeloze leegte kunnen hun lol op. De Westelijke Sahara is na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Dat betekent per 4WD over pistes door het verlaten binnenland, speuren naar rotstekeningen in de woestijn en kamperen aan de rand van diepe sebkha’s. Een reisgids van dit land bestaat niet, dus we puzzelen nog even verder voor de ontdekkingsreis op onze website verschijnt.

Nu al meer weten? Bel of mail gerust!

Thuisblijfkaarten

We hebben nog een paar setjes Tot hier en verder thuisblijfkaarten over! Stuur gerust een berichtje als je deze zomer ook een kaartje wilt schrijven vanaf je vakantieadres.

Thuisblijftip film:
Leviathan

Kijktip bij de reis Rendieren en vuurvossen naar Russisch Lapland: Leviathan van Andrey Zvyagintsev. Meedogenloos beuken de golven van de Barentszzee op het kiezelstrand van Teriberka. Het is zwartgalligheid troef in dit gehucht aan het uiterste randje van de arctische toendra, waar het landschap een desolate gevangenis vormt vol intimidatie door de overheid, fatalistisch drankgebruik en overspel.
Te huur voor 3 euro via Google Play.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

6 – 13 juni 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Baltisch geraas (Litouwen)
1 - 5 juli 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Bob haalt je op (Schotland)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)
19 - 28 maart 2021
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
10 - 17 april 2021
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
15 - 23 mei 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
5 – 12 juni 2021
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
23 – 27 juni 2021
   Baltisch geraas (Litouwen)
september 2021
   World Nomad Games (Turkije)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp