Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - februari 2023

De muezzin zingt met meer melodie, meer overgave en meer gevoel dan op de meeste plekken in Turkije. We zijn in de Turkse Republiek Noord-Cyprus, in een gerestaureerd Ottomaans huis in de ommuurde binnenstad van Gazimağusa. In het compacte hart van de stad is elke periode uit de geschiedenis vertegenwoordigd: de Franken, Lusignanen, Venetianen, Ottomanen en Britten lieten elk hun sporen na.

In het ‘Reims van Cyprus’ struinen we tussen de gotische bogen van de Lala Mustafa Pasha moskee, ooit een kathedraal, het Venetiaans paleis, fonteinen en de Toren van Othello, tamelijk vrij naar Shakespeare die over een haven op Cyprus schreef en nu trots prijkend op de lokale zivaniaflessen. Kitscherige souvenirwinkels, schoenreparateurs, juweliers en leegstaande middenstandspanden hebben zich tussen de historische grandeur gewurmd. De nieuwe stad, buiten de oude stadsmuren, is gortlelijk. Typisch Turks, met billboards voor cryptocurrency en goedkope villa’s en nergens goede smaak.

De reclameborden in Varosha zijn interessanter. De Griekse wijk, ooit de Rivièra van Cyprus, staat sinds de Turkse invasie van 1974 leeg. Sinds twee jaar is Varosha weer toegankelijk. Hier kwam de beau monde om te ontspannen en gezien te worden. Afbladderende gevels tonen decennia oude reclames voor mode en sieraden. Sommige flats zijn kapotgeschoten of uitgebrand, maar het meeste verval is aan de tand des tijds te wijten. Het zandstrand aan het heerlijk blauwe water van de Middellandse Zee biedt een surrealistische aanblik tegen het postapocalyptische decor van leegstaande hotels en karkassen van flatgebouwen.

Hoe anders is het Karpas schiereiland, ver weg van de historische hoogtepunten – en dieptepunten – van Gazimağusa. Waar het urbex strandvertier van Varosha horden bezoekers trekt, blijft het vier kilometer lange Altınkum Plajı, het Gouden Strand, nagenoeg leeg. In de woeste golven maken krabben zich even grappig als gezwind zijwaarts uit de voeten. De zeeschildpadden waar het langgerekte schiereiland om bekend staat laten zich niet zien, op hun sporen in het natte zand na.

Open landen

De afgelopen weken bereidde Tot hier en verder reizen voor naar de Balkan, Noorwegen, Schotland en Tunesië. Neem contact met ons op voor jouw reis op maat of ontdekkingsreis met privégids.

Gesloten landen

Wie de website van Tot hier en verder onlangs bezocht, heeft het misschien al gezien: wegens aanhoudende ellende ziet onze landkaart er wat anders uit. Zolang Rusland oorlog voert reizen we niet naar Russisch Lapland en Zuid-Ossetië. Er blijven meer landen gesloten: Abchazië bezoeken we alleen via Georgië, wat op dit moment onmogelijk is, Turkmenistan weet zich nog altijd geen raad met covid en in de Westelijke Sahara rommelt het.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

3 – 10 juni 2023
   No sleep till sunrise I (Noorwegen, besloten groep)
24 juni – 1 juli 2023
   No sleep till sunrise II (Zweden)
12 – 17 september 2023
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
september 2024
   World Nomad Games (Kazachstan)
op aanvraag
   Totale verrassing II (Andorra)
   Totale verrassing III (San Marino)
   Whisky met Bob (Schotland)
   Raki met Bob / Tot in de pruimentijd ! (Albanië)
   Pálinka met Bob (Hongarije)
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2023 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp