Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - maart 2020

“Als je de goden om hulp vraagt, dan moet het wel met een beetje overtuiging.” Met zijn grote krulsnor, nog grotere bontmuts met flappen, broek van rendiervacht en jas vol kleurrijk geborduurde motieven is Vitja – de zelfbenoemde ‘directeur van de persoonlijkheid’ van het Samische dorp Sam-Syyt – een imposante verschijning. Vitja loopt op de eerste houten totem af, waarin een vriendelijk gezicht met een vlammende baard is gekerfd. Hij legt zijn handen aan weerszijden op het godenbeeld. Met zijn heldere groenblauwe ogen kijkt Vitja de Vuurgod indringend aan.

“De eerste vier goden vertegenwoordigen de elementen vuur, aarde, water en lucht. Laat het vuur in onze lavvu’s altijd branden, laat de aarde genoeg voedsel verschaffen aan onze rendieren. De vijfde totem staat voor liefde; de zesde voor het lot. Breng hier je offer als je deze god wilt vragen om bescherming tegen alcohol, drugs of ander kwaad. Maar let op!” waarschuwt Vitja. “Gebruik alleen je linkerhand bij de God van het Lot, want je rechterhand staat symbool voor alle goede krachten in onze wereld.”

lees verder

Tot hier en verder en het coronavirus

Wat betekent het coronavirus voor eigenwijze en tegendraadse reizigers? Misschien ben je niet bang voor het virus zelf, maar breng je een eventuele quarantaine op een zo leuk mogelijke plek door. Dat kan voorlopig niet in Abchazië of Turkmenistan. Beide landen houden hun grenzen de komende maand hermetisch gesloten voor buitenlanders. Als dictatuur of niet-erkend land maak je tenslotte je eigen regels. Gelukkig staat onze groepsreis naar Abchazië en Georgië pas in september gepland.

Wie naar Transnistrië wil (nog één deelnemer en onze groepsreis in april gaat door!) doet er goed aan een doktersverklaring mee te nemen. Op het vliegveld in Chişinău wordt je temperatuur gemeten. Met een recente brief waarin staat dat er geen coronasymptomen bij je geconstateerd zijn kun je de niet-erkende grens gewoon oversteken.

Moddervulkaan!

Sinds we kennis hebben gemaakt met het gebubbel, gepruttel en gesis van de moddervulkanen in Gobustan (Azerbeidzjan) is Tot hier en verder verkocht. We zijn dan ook erg blij dat we een moddervulkaan in het nieuwe programma van Culturele overdosis hebben opgenomen. Wandelliefhebbers komen volgend jaar in Turkmenistan ook aan hun trekken: we hiken in het Balkangebergte en het Kopet Dag én beklimmen het Hartaanvalpad bij Ashgabat!

Waar wil jij naartoe?

Tot hier en verder reisde door 67 (al dan niet erkende) landen en helpt je graag met een reis op maat. Wil je overland naar de Kaukasus of varen naar Noord-Afrika, wildkamperen in Lapland of met nachttreinen over de Centraal-Aziatische steppe? Als je thuis wilt komen met een verhaal organiseren we dit jaar graag een reis op maat voor je.

Kijk voor ideeën op onze site of neem contact met ons op voor een reis met een verhoogd belevingsrisico!

Whisky tussendoor

Staat… niet op de kaart! Dat geldt voor veel van onze bestemmingen, maar onderstaande reis staat niet eens op onze eigen website. In samenwerking met Slijterij Kisjes uit Meppel organiseert Tot hier en verder  een unieke vijfdaagse whiskyreis naar Schotland (1 t/m 5 juli 2020). We bezoeken het historische arbeidersdorp bij de Deanston destilleerderij, leren alles over mashtuns en stills bij Glengoyne en proeven de Auchentoshan whisky rechtstreeks uit het vat. Ook de Highlands en Edinburgh staan op het programma dat je hier aanvraagt.

Ben jij ook vaste klant bij Slijterij Kisjes? Dan rij je natuurlijk met ons mee vanuit Meppel. Maar anders kunnen we zo'n (korte) whiskyreis op maat ook voor jouw familie of vriendengroep organiseren. Bob haalt je op! Geen gedoe met inchecken voor vluchten, maar met een busje (met voldoende ruimte voor souvenirs) vanaf een door jou bepaalde startlocatie.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

11 – 18 april 2020
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
6 – 13 juni 2020
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020
   Baltisch geraas (Litouwen)
1 - 5 juli 2020
   Bob haalt je op (Schotland)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)
19 - 28 maart 2021
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
15 - 23 mei 2021
   Whisky met Bob (Schotland)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp