Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - augustus 2022

De tijd van coronavakanties in eigen land ligt achter ons, maar voor fervente overlanders is de wereld onomkeerbaar veranderd. Waar kun je heen rijden, fietsen, treinen of varen, zolang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voortduurt? Centraal-Azië en Mongolië liggen onbereikbaar achter het conflict, de Kaukasus is lastig te bereiken - al biedt het nieuws dat Armenië en Turkije de onderlinge grens op korte termijn willen openen hoop. Ook opent het Arabisch schiereiland steeds meer haar deuren en boek je met een paar muisklikken een overtocht naar verschillende Noord-Afrikaanse landen. Hoog tijd dus om nieuwe routes te verkennen: Tot hier en verder reed deze zomer naar een niet-erkend land waar je nog 'gewoon' heen kunt.

Nieuwe routes, nieuwe dromen

'Juist, nu blokkeren we de boel samen!' grinnikt de Duitse man aan het loket naast me. We staan in de rij voor - ja, waarvoor eigenlijk? Onze politiestempel, verplichte verzekering en een papiertje met mooie stempel waarvoor we uiteraard moesten betalen hebben we binnen. Nu loket vier nog.

Het Duitse stel gaat naar Cyprus emigreren. Ze hebben de veerboot naar Girne in de zelfverklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus genomen, net als wij. Alleen moeten zij straks nóg een grens over en zien ze de lol van al het papierwerk niet in. Een auto invoeren, dat is wat anders dan hier als toerist rondrijden. Hun rij wordt langer en langer.

Dat geldt ook voor de rij achter ons. De douaniers weten zich geen raad met onze papieren. Net als gisterenavond in de Turkse havenstad Taşucu. Blijkbaar hadden we de wet overtreden door onze camper illegaal in Turkije achter te laten, toen we voor een paar dagen het Griekse eiland Kastellorizo bezochten. Er wordt wat gerammeld op een zakrekenmachine en gegoocheld met getallen op papiertjes. De hele operatie oogt sowieso alsof ze voor het eerst van Turkije naar Cyprus varen. Met vier uur vertraging steken we eindelijk van wal.

Het zijn de lessen die we leren van opnieuw overland kunnen reizen. Improviseren, nu we niet zoals oorspronkelijk gepland naar de Noordelijke Kaukasus kunnen en een voor ons nieuwe veerroute proberen. Flexibel zijn, want met deze temperaturen kunnen we geplande wandeltochten vergeten en beter zeekajakken tussen Lysische ruïnes, speuren naar zeeschildpadden en verkoeling zoeken in een diepblauwe zeegrot. En, wanneer we Libanese vrachtauto's zien die een andere veerboot namen vanuit Tripoli, vooral ook blijven dromen van nieuwe reizen.

Update World
Nomad Games

Onze reis naar de World Nomad Games is volgeboekt. Van 28 september t/m 3 oktober is Tot hier en verder in Iznik, Turkije. Voor voorpret kijk je op de officiële website, die langzaam steeds completer wordt. Inderdaad, met de nadruk op langzaam. De sportevenementen zelf zijn trouwens gratis te bezoeken, net als eerder in Kirgizië!

Intercontinentaal vliegen of intercontinentaal varen?

Vredeswhisky
drinken

Canada en Denemarken losten onlangs een uit 1930 daterend grensgeschil op. Daarmee komt er een einde aan de 'Whisky War' die om het arctische Hans Island woedde, ergens halverwege Nunavut en Groenland. De oorlog bestond er grotendeels uit dat Canadezen een fles whisky op de onbewoonde rotsklomp plaatsten, waarna Denen de fles ontvreemden en er een fles schnaps van eigen merk neerzetten. Daarna waren de buren weer aan zet. Als lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld besloten de ruziënde partijen er samen een glaasje Canadese whisky en Deense schnaps op te drinken en de strijdbijl te begraven. De Deense whiskydistilleerderij Staunting brengt voor de gelegenheid een speciale Vredeswhisky op de markt. Werden alle territoriale disputen maar op deze manier opgelost.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

28 september – 3 oktober 2022  
   World Nomad Games (Turkije)
24 juni – 1 juli 2023
   No sleep till sunrise II (Zweden)
12 – 17 september 2023
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
op aanvraag
   Totale verrassing II (Andorra)
   Totale verrassing III (San Marino)
   Whisky met Bob (Schotland)
   Raki met Bob / Tot in de pruimentijd ! (Albanië)
   Pálinka met Bob (Hongarije)
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2022 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp