Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - februari 2021

De afgelopen maanden reisden we wat af - in gedachten dan, maar toch. Voor verschillende reisbladen schreven we over plekken op de hele wereld, van het gesloten Turkmenistan en Tsjetsjenië, coronaretreats in Afrika en van Gomorrah of the Med tot de Vlaamse kust. 

We schreven niet alleen over wereldreizen, we werkten er zelf ook één uit. Urenlang bestudeerden we landkaarten en ploeterden we door reisgidsen. Inmiddels weten we nog meer over Turkije, Iran, Centraal-Azië, Afghanistan, Mongolië en Siberië.

Reis je met ons mee? Vandaag nemen we je alvast mee naar de Solovetski-archipel in de Witte Zee. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Liefdesverklaring aan de goelagarchipel

Het is warm aan boord van de Vasily Kosyakov. De toiletten zien eruit alsof ze sinds de vrijlating van de laatste goelaggevangene niet zijn schoongemaakt. De harde bankjes zitten vol eilandbewoners die in oncomfortabele houdingen opeen zijn gepakt, terwijl de veerboot urenlang over de golven van de Witte Zee stuitert. Gelukkig is er Königsberg cognac.

Het is niet vreemd dat Solovetski door Stalin werd gekozen als geschikte locatie van een gevangeniskamp. Er wonen nog geen 900 mensen op de afgelegen archipel. Een fractie van de in totaal 350.000 gevangenen die tussen 1923 en 1939 tijd op de eilanden doorbrachten. Slechts drie wisten er te ontsnappen. De vervallen schuurtjes, scheepswrakken en de afbladderende verf van de houten communale gebouwen bieden een troosteloze aanblik. Boven de kade hangen donkere wolken.

Maar Solovetski is ook een hechte gemeenschap. Dasha spreekt onderweg vanaf de pier met iedereen en nodigt ons uit om in haar woonblok borsjt te komen eten. Deuren gaan hier niet op slot: als er een bezem schuin tegen de voordeur staat weet je dat de bewoner niet thuis is. Diefstal komt niet voor in de voormalige gevangeniskolonie. “De fiets van mijn vriendin Nastja is ooit gestolen, dus toen ondervroeg onze agent de mogelijke daders. Allebei. Het was Aleksei Jankovitsj. Hij was dronken en was op de verkeerde fiets naar huis gegaan.”

“Hoe kunnen jullie hier leven, tussen deze stenen die huilen?” vraagt een Duitse man aan Dasha. Hij is hier niet voor vakantie. Zijn stichting streeft naar instandhouding van het erfgoed van communistische repressie. Van de goelag ontbreekt nagenoeg elk spoor op Solovetski en de initiatieven van de stichting worden door de Russische autoriteiten lauw ontvangen. Het is een bladzijde uit de geschiedenis die ze liever zo snel mogelijk vergeten.

Maar Dasha houdt van haar eilanden, van de wind die er blaast, van de mist, het varen op de Witte Zee en, ja, zelfs van de geschiedenis. ‘s Avonds, met een fles kruipbraamlikeur op tafel, vertelt Dasha over hoe de kloosters hier eeuwenlang niet alleen een spirituele rol vervulden, maar ook centra van educatie, innovatie en technische ontwikkeling waren. Ze vertelt over een afgelegen eiland met twee bewoners, duizenden bloemen en dertien mysterieuze, met mos overwoekerde steenlabyrinten. En over twee vuurtorenwachters die hun post nimmer in de steek lieten en dag in, dag uit elkaars licht zagen aan de overkant van het water. Pas toen één van hen na twaalf jaar ontslagen werd, zag hij zijn buurman voor het eerst in levenden lijve.

Hou nog even vol
met die avondklok (I)

's Avonds op de bank zitten is geen straf met een paar Netflixseries om je voor te bereiden op je volgende Tot hier en verder reis.

Om in de stemming te komen voor onze nachtreis naar Zweeds Lapland raden we het mysterieuze Midnattssol aan. Gelijk in de eerste aflevering zie je het op instorten staande mijnstadje Kiruna, de dreigende berg Kebnekaise en het uitgestorven poollandschap waar we straks moederziel alleen door hiken.

En wie maar geen genoeg krijgt van pandemieën kan het Russische To the Lake vast waarderen. Onbehouwen lompheid en verraad in een gitzwarte wereld. En dan zand erover, want je moet toch samen verder. Wie met ons door besneeuwd Karelië wil reizen is alvast gewaarschuwd.

Een reisgids
naar onze smaak

Ook bij ons geliefde Bradt kunnen ze door covid het land niet uit. Wat doe je dan, als uitgever van reisgidsen?

Dan schenk je een glas whisky in en schrijf je een boek met liters aan reisinspiratie, natuurlijk.

In Britain in a Bottle vind je alle distilleerderijen en brouwerijen van Groot-Brittannië. Dat levert alvast een hoop voorpret op voor onze korte whiskyreis later dit jaar en een nieuwe trip naar Arran, Islay en Jura in 2022.

Hou nog even vol
met die avondklok (II)

's Avonds op de bank zitten is geen straf, zelfs niet als je heel Netflix al uit hebt. Neem gewoon een abonnement op Columbus Travel magazine!

Voor nummer 96 schreef Joost over industrieel erfgoed in West-Europa. Reis mee langs bruinkoolmijnen, slachthuizen en spoorwegdepots waar creatieve broedplaatsen en culturele paradepaardjes uit de as van het industriële tijdperk herrijzen.

Editie 97 valt op 19 februari op de mat bij abonnees en staat volledig in het teken van natuur. Dan neemt Joost je mee naar de mooiste nationale parken van Europa waar je nooit van hebt gehoord. Of ga op safari in ons eigen continent: van wolven en wisenten in Belarus tot een spreeuwendans in Denemarken of hommelsafari in Engeland!

 

Tijd voor wat nieuws

In Nieuw-Zeeland zijn ze het zat. Met de campagne Travelling under the social influence dagen ze toeristen uit eens iets anders te verzinnen dan het kopiëren van de instagramfoto's die iedereen al honderd keer gezien heeft.

Highlights vermijden en eens wat minder voor de hand liggende bestemmingen uitproberen? Wat een goed idee!

Een snelle Insta-speurtocht leert dat er nog weinig te kopiëren valt in Gagauzië, Ingoesjetië of op het Kola schiereiland. Misschien moeten we die hotdog benen daar eens introduceren?

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

 
31 maart - 11 april 2021
   Kleine Landen Tour (Andorra, Monaco, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein)
   voor Young Pioneer Tours
21 - 25 april 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
17 - 23 mei 2021
   Totale verrassing III (San Marino)
5 – 12 juni 2021
   No sleep till sunrise I (Noorwegen)
23 – 27 juni 2021
   Baltisch geraas (Litouwen)
23 – 30 juni 2021
   No sleep till sunrise II (Zweden)
6 - 11 juli 2021
   Totale verrassing I (Liechtenstein)
3 - 12 september 2021
   Totale verrassing II (Andorra)
september 2021
   World Nomad Games (Turkije)
   datum nog niet bekend
25 september – 2 oktober 2021
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië) of
   Onbestaand maakt onbemind III (Turkse Republiek Noord-Cyprus)
9 - 15 oktober 2021
   Pálinka met Bob (Hongarije)
9 - 18 oktober 2021
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
   samen met Above Borders
27 - 31 oktober 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
19 - 26 februari 2022
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
   samen met Marokko Maatwerk Reizen

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2021 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp