Copy
View this email in your browser
foto: Justina Lukošiūtė

Tot hier en verder - december 2019

“Welke dag is het morgen?” vraagt gids Shamil. De houten banken van het hippodroom in Bzypsha stromen langzaam vol. In de modderplassen op de renbaan schittert het zonlicht. “Het is vandaag 30 september, jullie nationale feestdag,” antwoord ik enigszins verbaasd. “Dan is het morgen toch 1 oktober?” Shamil haalt zijn schouders op. “Ja, maar soms heeft september 31 dagen...”

Niet-erkende landen hebben niet alleen hun eigen ideeën over grenzen, maar blijkbaar ook over de kalender. En over sport. In het hippodroom van Bzypsha worden sporten gespeeld die we nog nooit hebben gezien. “Achylampyl is Abchazisch voor paardenvoetbal,” vertelt Shamil. Het lijkt op polo, maar in plaats van een houten mallet galopperen spelers met een soort vlindernetje waarmee ze de bal opscheppen en verbluffend nauwkeurig naar hun teamgenoten passen. Op de gevel van het gebouw staan Achylampylspelers in kleurrijke mozaïeken vereeuwigd.

lees verder

National Geographic Traveler

Hier komt een cadeautip van Tot hier en verder: over een paar dagen ligt de nieuwe National Geographic Traveler in de winkel, met daarin een uitgebreide reportage over Transnistrië. Drie keer raden wie die trip georganiseerd heeft... Het blad is er ook nog eens precies op tijd voor Sinterklaas, kerst of juist om je voor familie te verstoppen terwijl je in een hoekje wegdroomt bij deze laatste splinter van de Sovjet-Unie!

Stukje erkenning

Vormgever Floor Koomen en journalist Jorie Horsthuis onderzoeken in De Facto niet-erkende landen, micronaties en merkwaardige grensgebieden. Tijdens de lancering van het project zat de zaal bomvol. Dat voelt  als een stukje erkenning voor landen die je in geen enkele atlas terugvindt! Nieuwsgierig? Kom naar de volgende De Facto avond, op donderdag 16 januari in Theater de Roode Bioscoop (Amsterdam).

Centraal-Aziatische creativiteit

Goed nieuws voor iedereen die niet kan kiezen tussen Nowruz vieren in Turkmenistan en jezelf schor schreeuwen op het WK Kok Boru in Oezbekistan: we combineren beide reizen voor een gigantische culturele overdosis! Wie Turkmenen wil uithoren over Meloenendag of gesmokkelde kunst wil bewonderen in het Louvre van Centraal-Azië: wees er snel bij, want een Turkmeens visum aanvragen kost tijd.

Reisbeurs
Amsterdam en Breda

Tot hier en verder is erbij op de Vakantiebeurs voor Bijzonder Reizen in Amsterdam (Beurs van Berlage, 11 en 12 januari 2020) en Breda (Grote Kerk, 1 en 2 februari 2020). Op beide beurzen geven we een presentatie over reizen naar niet-erkende landen. Speciaal voor onze favoriete reizigers zijn er weer een paar toegangskaartjes van de vrachtwagen gevallen. Stuur een mailtje naar info@tothierenverder.nl als je langs wilt komen!

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


19 – 30 maart 2020
   Culturele overdosis (Turkmenistan en Oezbekistan)
18 – 25 april 2020
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
16 – 24 mei 2020
   Whisky met Bob (Schotland)
6 – 13 juni 2020
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020
   Baltisch geraas (Litouwen)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2019 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp