Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - april 2020

Voor even zijn we net zo geïsoleerd als de inwoners van Turkmenistan, Zuid-Ossetië en Nagorno-Karabach. Zouden Marat, Georgii en Arus zich ook zo gevangen voelen? Of zijn ze het wel gewend, omdat reisrestricties en gesloten grenzen voor hen aan de orde van de dag zijn? Hebben ze misschien zelfs tips voor ons? Het fijne is dat ik het ze gewoon kan vragen. Ondanks de isolatie zijn we met elkaar verbonden. En ondanks die reisrestricties en gesloten grenzen weet ik dat ik ze ooit weer zal zien. In gedachten kunnen we gaan waar we maar willen. Daarom beginnen we deze nieuwsbrief met een tijdreis.

Ooit schreef Joost Smets voor Oostblokboek over Albanië, Roemenië, Rusland en Wit-Rusland. Over lastig te bereiken plaatsen als het verlaten schiereiland Karaburun en het merkwaardige dorpje Caraorman in de Donaudelta. Nu is bijna elke plek op de wereld lastig te bereiken. Een mooie gelegenheid om eens terug te kijken naar een hoopvol verhaal over grootse dromen. Want - vrij naar Tsiolkovski - de mensheid zal niet eeuwig binnenshuis blijven.

Kosmonauten in Kaliningrad

Stalin, Lenin en Dzjerzjinksi: stuk voor stuk verdwijnen de communistische helden uit het straatbeeld. Voor de helden van weleer is geen ruimte meer in het huidige Rusland. Toch is er nog een handvol mannen en vrouwen uit de tijd van de Sovjet-Unie waar de Russen vandaag de dag nog trots op zijn. Sovjetburgers die niet alleen boven het maaiveld, maar ver boven het aardoppervlak uitstegen: de kosmonauten.

Kaliningrad leverde met Aleksej Leonov, Joeri Romanenko en Aleksander Viktorenko drie van de in totaal ruim zeventig kosmonauten die de Sovjetunie tussen 1961 en 1991 lanceerde. Joeri Gagarin cirkelde vier jaar eerder al in een baan om de aarde, maar Leonov was de Amerikanen voor door als eerste persoon zijn capsule te verlaten voor een twaalf minuten durende spacewalk. Zoals alle kosmonauten werd het drietal automatisch gebombardeerd tot Helden van de Sovjetunie.

Monumenten voor deze Sovjethelden zijn opvallend schaars. Moskou eert Gagarin en het hondje Laika met een paar standbeelden, maar daarmee heb je het wel zo'n beetje gehad. Het cirkelvormige Kosmonautenmonument in Kaliningrad is daarmee niet alleen uniek, maar ook een prachtig eerbetoon aan de avonturiers die de aarde achter zich lieten tijdens de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Een citaat van Konstantin Tsiolkovski, de vader van de raketwetenschap, siert de ring waarbinnen een kosmonaut zijn hand naar het hemelruim uitstrekt. “De mensheid zal niet eeuwig op aarde blijven, maar, in achtervolging van licht en ruimte, eerst schuchter doordringen tot buiten de atmosfeer, om daarna de hele ruimte rond de zon te veroveren.” Het klinkt bijna net zo utopisch als het communisme zelf.

Rendieren en vuurvossen

Met de Arktika Express naar de rand van de wereld voor pannenkoekjes met moerasbessenjam en touwtrekken op ijs. Komende winter bieden we voor het eerst een Noorderlichtreis naar Russisch Lapland aan. Op deze individuele reis rijd je zelf over de bevroren wegen van het Kola schiereiland. Liever met een gids op pad? Wij regelen het voor je!

Boekentip: Raw Spirit

Het thuiswerken bevalt onze gids Bob prima. Hij hoeft even nergens heen te rijden en komt dankzij wat zelfstudie volgend jaar nog beter beslagen ten ijs. Op dit moment leest hij in Raw Spirit van Iain Banks over onuitspreekbare plaatsnamen en merkwaardige Schotse gebruiken.

"I know several people who like their drink, love their whisky, (...) who hate Ardbeg, Lagavulin and Laphroaig with a vengeance. Of the three, they usually especially hate Lagavulin and Laphroaig, and, out of that pair, reserve their most intense aversion for Laphroaig."

Zo kom je de thuisquarantaine door

Alle boeken al uit? Ook IDFA helpt ons de thuisquarantaine te overleven. Van Russische ijshockeydocu’s tot films over Albanese bunkertjes: met 200 gratis titels en nog eens 500 betaalde docu’s online zit er voor iedereen wat tussen!

Tot hier en hoe nu verder (COVID-19)

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar zelfs in landen waar ze nog altijd met vijfjarenplannen werken in hoog tempo op. We vinden bij Tot hier en verder houvast aan de laatste twee woorden uit onze naam. Voorlopig gaan we er dus vanuit dat we in juni op nachtreis boven de poolcirkel gaan (met een professionele fotograaf!) en in augustus naar de Noordelijke Kaukasus.

Mochten deze reizen i.v.m. COVID-19 geannuleerd worden, dan kunnen deelnemers kiezen of ze hun aanbetaling terugkrijgen, of zich inschrijven voor dezelfde reis in 2021. Voor wie het einde van de zelfisolatie niet snel genoeg kan komen bestaat er de mogelijkheid om een vrijblijvende reisintentie door te geven. We nemen dan graag contact met je op om je eropuit te sturen, zodra het weer kan.

Tot hier en verder in Columbus Travel

Eerder dit jaar mocht Joost Smets het team van Columbus Travel Magazine versterken. Zijn reportagereis naar Yunnan (China) werd om redenen die zich laten raden uitgesteld tot 2021, maar in de editie die nu in de winkel ligt staat toch al een verhaal met een Tot hier en verder-kleurtje. Nog meer reisplezier vanuit je luie leunstoel dus!

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

11 – 18 april 2020 GEANNULEERD I.V.M. COVID-19
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
6 – 13 juni 2020
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020
   Baltisch geraas (Litouwen)
1 - 5 juli 2020
   Bob haalt je op (Schotland)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)
19 - 28 maart 2021
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
15 - 23 mei 2021
   Whisky met Bob (Schotland)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp