Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - februari 2020

We hebben uren over de glooiende steppe gereden. Een monument met drie saiga’s, een lokale antilopesoort met een snuit als van een buitenaards wezen, heet ons welkom in Kalmukkië. Dit is de enige boeddhistische republiek van Europa, in het diepe zuiden van Rusland en vlakbij de Kaspische Zee. De witte kristallen van zoutmeren schitteren als een fata morgana naast het eindeloze asfaltlint dat de leegte doorklieft. Heel af en toe bieden de kleurrijke mozaïeksteentjes van een verlaten bushokje ons een kortstondig moment van afwisseling. Daarna is het landschap weer even leeg als daarvoor.

Kalmukkië heeft niet alleen boeddhistische tempels en stoepa’s met gebedsvlaggen, maar ook natuurgebieden. Hier leven saiga’s, pelikanen, marmotten, langooregels, steppevossen en zandboa’s. Hongor, een ranger in het Mekletinsky natuurreservaat, nodigt ons uit in zijn yurt. Hij pakt de dombura die tegen de bank staat en begint aan de snaren te plukken. Het lied dat hij aanheft gaat over in keelzang – volgens Hongor vergelijkbaar met het geluid van bronstige saiga’s. “En voor het gemekker van kalveren hebben we in het Kalmukse alfabet letters die je in het Russische niet hebt,” lacht zijn collega Badma.

lees verder

Keuzestress (deel 1)

Afgelopen week maakte de Oezbeekse Uloq Kopkari Federatie bekend dat het WK Kok Boru plaats zal vinden van 20 t/m 25 maart 2020. Dat betekent dat de reis Culturele overdosis niet door kan gaan zoals gepland: een combinatie van Kok Boru in Oezbekistan en Nowruz in Turkmenistan is niet mogelijk. Keuzestress! Wil je het allereerste WK van deze in Centraal-Azië ongekend populaire sport beslist niet missen? Neem dan uiterlijk 10 februari 2020 contact met ons op.

Vroege vogels

De eerste boekingen voor onze nachtreis boven de poolcirkel zijn alweer binnen. De vijf mooiste hikes van vorig jaar staan opnieuw op het programma. Daarnaast bezoeken we nog wat nieuwe plekken op de Lofoten en in een gletsjerlandschap tegen de Zweedse grens. Je slaapmaskertje krijg je weer van ons!

Bob haalt je op

Onze eerstvolgende reis naar de eilanden Arran, Islay en Jura vindt plaats in 2021, maar Bob neemt al eerder whiskyliefhebbers mee naar andere plekken in Schotland. Heb je ook zin in een portie chips met haggissmaak en astringente whisky? Bob haalt jou en je vrienden op! Neem contact met ons op voor je eigen whiskyreis op maat voor groepen tot acht personen. Zoals altijd zorgen wij voor een nuchtere reisgids.

Keuzestress (deel 2)

Turkmenistan is een erg gesloten land, maar Tot hier en verder is er welkom – we mogen zelfs onze eigen tours begeleiden in een land waar een gids van de staat verplicht is! Dankzij een fijn staaltje Centraal-Aziatisch plannen kan de reis Culturele overdosis niet doorgaan zoals gepland: een combinatie van Kok Boru in Oezbekistan en Nowruz in Turkmenistan is niet mogelijk. Keuzestress! Wil je het voorjaarsfeest niet missen? Neem dan uiterlijk 10 februari 2020 contact met ons op.

Koudefestival

Het wil maar niet vlotten met de winter in Nederland. Tot hier en verder laat je graag in de kou staan en gaat daarom op onderzoek naar de Sami in Russisch Lapland en met kettingzagen zwaaiende Russen in het Sneeuwdorp van Kirovsk. In de volgende nieuwsbrief lees je er meer over. Voor wie hier niet warm van wordt: voor een klant organiseren we een winterexpeditie dwars door Siberië. Einddoel van de reis: het Koudefestival in Oymyakon, het koudste dorp ter wereld.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda


maart 2020 - datum en reisduur in overleg
   Culturele overdosis (Turkmenistan of Oezbekistan, zie hierboven!)
18 – 25 april 2020
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
6 – 13 juni 2020
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
24 – 28 juni 2020
   Baltisch geraas (Litouwen)
7 - 16 augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
22 – 29 augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2020
   World Nomad Games (Turkije)
26 september – 3 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
10 – 18 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp