Copy
View this email in your browser

Tot hier en verder - oktober 2020

Alpenlandje met sterallures

Een eenpersoons trampoline op een balkonnetje. Leenfietsjes bij de bushalte. Bijenhotels op kabouterformaat. Ik ben op minivakantie in dwergstaat Liechtenstein en zie overal kleine dingen. De palmboompjes en conifeertjes op Camping Mittagspitze reiken amper tot kniehoogte en bij de receptie mag ik grabbelen in een bak walnootjes die nauwelijks groter zijn dan hazelnoten. Zelfs Covid-19 is hier klein bier: ‘Voor de meeste mensen verloopt een besmetting met het coronavirus ongevaarlijk,’ lezen we op de website van het Liechtensteiner equivalent van het RIVM.

Met een oppervlakte van 160 km2 is Liechtenstein het op vijf na kleinste land ter wereld. Het is ook het enige land ter wereld dat vernoemd is naar de familie die het kocht. Niet dat de aankoop prins Hans-Adam I destijds veel interesseerde – pas 120 jaar later zetten zijn nakomelingen voor het eerst voet in het staatje. Liechtenstein bleef lang een achtergesteld boerengebied dat het nieuws alleen haalde wanneer onderstreept kon worden hoe achterlijk ze er waren. Zo werd de sportequipe op de Olympische Spelen van 1936 in verlegenheid gebracht toen men zich realiseerde dat hun vlag een exacte kopie was van die van Haïti, dat een paar minuten eerder het stadion binnen liep. Er werd besloten een gouden kroontje op de vlag te plakken om verwarring te voorkomen. En tussen 1971 en 1984 had Liechtenstein de twijfelachtige eer het laatste land in Europa te zijn waar vrouwen geen stemrecht hadden.

lees verder

Coronaretraite
Georgië

Tijd nodig om eens heel mindful bij je jachtige leven stil te staan? De regering van Georgië biedt je een geheel verzorg contemplatief verblijf in een uitstekend hotel! Voor nog geen 20 per dag logeer je in een ruime hotelkamer die van alle gemakken voorzien is - drie maaltijden per dag inbegrepen.

'Alsof je teruggaat naar je jeugd,’ laat onze reiziger Casper weten. ‘Je kunt de hele dag op je kamertje lezen en gamen, terwijl verder alles verzorgd wordt!’ Inmiddels heeft Casper zijn 10-daagse quarantaine erop zitten en is hij doorgereisd naar Svaneti, waar hij zijn retraite een jaar lang voortzet in een houten huisje in de bergen.

Boek je coronaretraite in Tbilisi nu bij Tot hier en verder, voor de Georgische regering er lucht van krijgt en de hotelprijzen verdubbelt. We plakken er graag een reis voor je aan vast!

Slaapgebrek boven de poolcirkel

“Misschien kwam dat wel door slaapgebrek. Ik heb gelezen dat mensen psychotisch kunnen worden na twee dagen zonder slaap.” Een leuk boek om in je tent te lezen wanneer je niet in slaap kunt komen op nachtreis: Middernachtzon van Jo Nesbø. Jon belazert een stel criminelen en vlucht naar het noorden van Noorwegen, waar de zon nooit ondergaat. Constant op zijn hoede om niet ontdekt te worden drijft de middernachtzon hem langzaam tot waanzin.

Nieuw
Dieptepunt

Tot hier en verder staat in Panorama #39 (tot 7 oktober te koop bij de betere sigarenboer) met een vijf pagina’s tellend dossier.

Nu we deze zomer noodgedwongen massaal vakantie hebben gevierd bij alle hoogtepunten van Nederland, is het tijd voor iets anders. Samen met Mark van Wonderen (Treurtrips, Chin.Ind.Spec.Rest.) bezochten we de dieptepunten van ons land. Een reis langs drassige polders, ingeklonken klei en inwisselbare Hollandse vergezichten.

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?

Ok, serieus?! Vraagt iedereen zich bij het zien van deze foto alleen af wat voor vreemd land Turkmenistan is? Vraagt echt niemand zich af: "Goh, wat een boel mountainbikes, zou je die kunnen huren?"

Wij bij Tot hier en verder wel. Het blijkt te kunnen.

Van 9 t/m 18 oktober 2021 organiseren we samen met de Deense Turkmenistankenners Above Borders de allereerste fietsreis door het meest gesloten land van Centraal-Azië. Dat betekent fietsen rondom het UNESCO-werelderfgoed van het oude Merv, door de prachtige natuur van het Kopet Dag gebergte en slapen in dorpen waar nog geen toerist is geweest. En natuurlijk onze favoriete wielrenners aanmoedigen tijdens het WK baanwielrennen, in een stadion vol Turkmeense wielerfanaten!

Dwergstaat vol
Bergreuzen

Door de last-minutereis waarin we je echt héél Liechtenstein laten zien gaat een streep: Nederlanders zijn sinds een paar dagen niet meer welkom in het landje i.v.m. de coronabesmettingsgraad.

Volgend jaar proberen we het gewoon nog eens! Tijdens de minivakantie naar het op vijf na kleinste land ter wereld lopen we dwars door heel Liechtenstein: tussen berggemzen en fluitende marmotten op de Fürstin-Gina-Weg, naar het drielandenpunt op de grens met Oostenrijk en Zwitserland en over de duizelingwekkende Fürstensteig.

Maar dat is niet alles: in Vaduz, een Alpenhoofdstadje met Monaco-allures, rijden we samen met Ferrari’s en Porsches stapvoets achter trekkers, we lopen een kleine-dingen-speurtocht rond het kasteel van Balzers en zetten onze telefoons op stil omdat we elk kwartier een melding krijgen dat we ergens een staatsgrens zijn gepasseerd.

Deelnemers: minimaal 4
Prijs: € 600 (kamperen) of € 750 (hotel, inclusief ontbijt), in overleg.

Het programma alvast opvragen is een kleine moeite: stuur een mailtje naar info@tothierenverder.nl.

Tegendraads en grensverleggend
Bekijk het volledige reisaanbod op tothierenverder.nl

Agenda

11 - 22 november 2020
   Kleine Landen Tour (Andorra, Monaco, Vaticaanstad, San Marino en Liechtenstein)
20 - 27 februari 2021
   Onbestaand maakt onbemind V (Marokko en de Westelijke Sahara)
19 - 28 maart 2021
   Culturele overdosis (Turkmenistan)
10 - 17 april 2021
   Onbestaand maakt onbemind I (Moldavië en Transnistrië)
15 - 23 mei 2021
   Whisky met Bob (Schotland)
5 – 12 juni 2021
   No sleep till sunrise (Noorwegen)
23 – 27 juni 2021
   Baltisch geraas (Litouwen)
augustus 2020
   Onbestaand maakt onbemind IV (Zuid-Ossetië en de Noordelijke Kaukasus)
augustus 2020
   Tot in de pruimentijd! (Albanië)
september 2021
   World Nomad Games (Turkije)
25 september – 2 oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind II (Abchazië en Georgië)
9 - 18 oktober 2021
   Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? (Turkmenistan)
oktober 2020
   Onbestaand maakt onbemind III (Armenië en de buren)

alle data onder voorbehoud

En nu?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Tot hier en verder (als je dat nog niet gedaan hebt) om deze nieuwsbrief in de toekomst weer te ontvangen.

Stuur deze nieuwsbrief door naar tegendraadse vrienden, familie en collega's.

Volg
Tot hier en verder op:

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube
tothierenverder.nl
Email
Copyright © 2020 Tot hier en verder, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences, subscribe to or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp