Copy
Nieuwsbrief, november 2017, nummer 6 –  LIFT
Bekijk de webversie

Hierboven zie je de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Tegen 2030 moeten ze bereikt zijn. Er is een grote rol weggelegd voor armoedebestrijding en maatregelen tegen klimaatverandering.

Precies waar we ons sterk voor maken bij Stichting LIFT! Met pijlers als persoonlijke ontwikkeling, klimaatactie en armoedebestrijding werken we aan maar liefst elf van de zeventien doelstellingen!


“Ik ben veranderd door de Budgetkring.
Ik kom beter op voor mezelf, ben zelf uit mijn schulden gekomen en spaar nu zelfs!”


Nerita nam deel aan de Budgetkring in Schiedam.
Lees haar hele verhaal hier:

www.wotschiedam.nl/oost/wijk-aan-het-woord


Ronald Heusschen is coach van de Budgetkring-begeleiders, met name in de regio Zwolle. In die functie bezoekt hij de begeleiders tijdens de bijeenkomsten en ondersteunt hen bij het reilen en zeilen van de bijeenkomsten. Daarnaast is Ronald betrokken bij de trainingsbijeenkomsten.

Bij de Budgetkringen en Lift-je-leven-bijeenkomsten wordt gewerkt met de actieflerenmethode. Kun je daar wat meer over vertellen?
Eigenlijk betekent het actieflerenmodel gewoon dat je iets nieuws gaat doen,  daarop reflecteert en dan bewust een volgende stap zet.  Dat is ook de opzet van de Budgetkringen en de Lift-je-leven-bijeenkomsten: het gaat niet om het aanreiken van kennis door de begeleiders, deelnemers hebben een actieve rol: je kiest voor een kleine of grote verandering en daar ga je mee aan de slag. Na afloop stel je de vragen ‘wat ging er goed?’ en ‘wat kan ik volgende keer anders doen?’

Wat betekent dit voor de taken van een begeleider?
Bij Budgetkringen en Lift-je-leven-groepen staan de deelnemer en zijn doelen centraal. Het initiatief tot verandering ligt bij de deelnemers zelf. De begeleiders hebben daar geen oordeel over. Een begeleider kan niet zeggen of een doel een goed doel is, omdat hij niet deskundig is over het leven van de deelnemer. Dat is de deelnemer namelijk zélf.  De actieflerenmethode vereist ook een andere instelling van de begeleiders. In plaats van als deskundige alle informatie te geven, verwachten we dat begeleiders gewoon meedoen en dus ook zelf doelen stellen. Op die manier wordt voorkomen dat ze buiten of boven de groep staan.

Wat vind je leuk aan de actieflerenmethode?
Het belangrijkste is dat mensen plezier krijgen in experimenteren met nieuw gedrag. Toen ik gevraagd werd voor deze functie, ben ik zelf ook bewust een aantal stappen gaan zetten op het gebied van de drie pijlers: goed met groen, goed met geld, goed voor jezelf. Ik merkte dat het me stimuleert om stappen te blijven zetten.  Het mooie van deze methode is ook dat mensen er heel snel resultaten mee behalen. Na een week kijk je terug op het eerder gestelde doel. En er gaat altijd iets goed! Dat is heel concreet en tastbaar, geeft een goed gevoel en zet aan tot volhouden en doorgaan. Veranderen is niet makkelijk, maar de actieflerenmethode maakt het wel leuker!
 
Onderzoekssubsidie voor Stichting LIFT

Goed nieuws voor Stichting LIFT! Onlangs ontvingen we de definitieve toezegging van een subsidie van het Oranje Fonds. Met deze subsidie starten we een onderzoek, waarbij we onder meer de impact van de deelname aan Budgetkringen op de langere termijn gaan meten. We willen ook  bestuderen wat nou precies de werkzame elementen van de Lift-je-leven-aanpak zijn. De gegevens willen we gebruiken om ons werk te verbeteren en meer mensen te bereiken.


Meten = weten  

Voortaan gebruiken alle deelnemers in Budgetkringen en Lift-je-Levengroepen de effectenbloem. Tijdens het invullen wordt al heel snel duidelijk waar iemand graag aan wil  werken. Zo kunnen deelnemers makkelijker een eigen actiepuntenlijst maken. Door de bloem aan het begin en aan het einde van het programma te gebruiken, is de verandering die heeft plaatsgevonden duidelijk zichtbaar. 


Goed met groen

In Nederland wordt jaarlijks 135 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Spijkerbroeken zijn een van de meest vervuilende kledingstukken die worden gemaakt. Lease dus een jeans! Hier zie je hoe het werkt


Goed met geld

Zes tips die je nog dit jaar kunt doen om volgend jaar minder belasting te betalen: Deze en andere tips vind je hier.


Goed in je vel

Een paar minuten de ‘zee-ademhaling’ of ujjayi-ademhaling per dag geeft je meer energie, helpt je beter te kunnen concentreren en werkt tegen stress: klik hier voor een demonstratiefilmpje.

Website
Facebook
Blog
Email
Copyright © 2017  De Budgetkring  Alle rechten voorbehouden.
www.budgetkring.nl

Ons mailadres:
info@budgetkring.nl

Gegevens wijzigen of afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp