Copy
Nieuwsbrief, april 2019, nummer 12 –  LIFT
Bekijk de webversie

De Spaarkring:
rijker door samen sparen


De meeste mensen willen geld achter de hand hebben. Maar veel mensen hebben moeite met sparen. In een Spaarkring stimuleren mensen elkaar om te sparen voor iets dat ze graag willen: een nieuwe bril, meubelstuk, vakantie, zomerkamp... Uit het fonds dat zo ontstaat, kunnen leningen worden verstrekt voor kleine investeringen of om een tijdelijk geldtekort te overbruggen. Net als de Liftjeleven groepen versterkt een Spaarkring het sociale netwerk én de zelfredzaamheid van mensen.

In mei start dit nieuwe initiatief van LIFT i.s.m. Cash2Grow met de training van begeleiders uit Delft/Den Haag, Maastricht, De Bilt, Utrecht, Amsterdam-Noord en Schiedam. Het project is onder meer gefinancierd door het Oranje Fonds, Fonds1818, Sobrietas en de Rabobank Foundation. Zin om mee te doen? Kijk op www.cash2grow.org of neem contact op met Gabrielle Athmer: g.athmer@cash2grow.nl


Lift je leven in Japan!

In Kyoto, de Japanse stad die symbool staat voor duurzaam leven, gaat Jeanine Schreurs begin volgend jaar onderzoeken hoe een Japanse versie van het Liftjeleven programma eruit zou kunnen zien. Ze krijgt hiervoor een tijdelijke aanstelling bij Kyoto University, waar ze ook lezingen zal geven over het werk van LIFT in Nederland. Haar blogs over duurzaam leven in Japan zijn te lezen op haar website.

"In alle afval zit potentie"

Isabel Aipassa begeleidt sinds 2013 Liftjeleven groepen en Budgetkringen in Maastricht. Bij de laatste kring besteedde ze aandacht aan ‘upcycling’: het hergebruiken van producten en transformeren tot iets nieuws. ‘Afval is een enorme bron voor nieuwe mogelijkheden, stimuleert creativiteit en geeft voldoening.’

Wat kun je allemaal doen met afval?

Oneindig veel! Ik zie in alle afval potentie. Bij mijn laatste kring kwam ter sprake: wat kunnen we nog doen met spullen die we eigenlijk willen weggooien? De deelnemers waren heel enthousiast bij de voorbeelden. Sommigen gaan meteen aan de slag en verzinnen zelf weer iets. Anderen zijn wat minder handig maar vinden het wel inspirerend.

Hoe kun je upcycling op een leuke manier behandelen?

In het lesmateriaal zit een hoofdstuk Afval bestaat niet, maar ik geef daarbij altijd een specifieke opdracht. Eigen voorbeelden doen het dan goed. Die heb ik volop. Ik kom uit de milieubeweging en mijn man en ik gingen van één salaris leven toen we kinderen kregen. We hebben altijd zuinig geleefd. Op het moment dat ik iets moet weggooien, denk ik: ‘Kan ik er iets anders mee?’ Als het gelukt is, als je van niets ‘iets’ hebt kunnen maken, dan geeft dat veel meer voldoening dan wanneer je iets kant en klaar koopt in de winkel. Deze ervaring en kennis deel ik met mijn deelnemers.

Kun je een voorbeeld van geven?

Ik ga naar de boerenmarkt en koop groenten en fruit zo veel mogelijk onverpakt. Haal ik af en toe toch iets in de supermarkt, dan zitten bijvoorbeeld mandarijnen in van die stomme plastic netjes. Zonde om weg te gooien, maar wat zou je er verder nog mee zou kunnen doen? Uiteindelijk heb ik die netjes opgevouwd tot vierkantjes; die heb ik vervolgens doorgestikt en op het schuimrubber van een oud kussen genaaid. Dat zijn waanzinnig handige afwassponsjes geworden!

Ben je zo ook op het idee gekomen voor de spijkerbroektassen die je maakt?

Nee, dat liep anders. Ik heb me verdiept in de Japanse taal, het eten, de cultuur, de mensen... Ik las over de Aomori-vrouwen, een volk in het uiterste noorden van Japan en was onder de indruk van de armoede en het zware leven van die vrouwen, en hun respect voor vezels en textiel. Later zag ik op tv een programma over jonge mannen die in Turkije onder erbarmelijke omstandigheden onze spijkerbroeken zandstralen en op hun dertigste arbeidsongeschikt zijn. Het is te gek voor woorden da mensen moeten lijden voor onze mode en het stond in schril contrast met de Aomori-vrouwen die met elk draadje stof koesterden, omdat ze niks anders hadden. De productie van spijkerbroeken heeft een enorme negatieve invloed op het milieu. Mensen hebben ervoor geleden. Dat is zonde en dus wilde ik het materiaal graag hergebruiken.

Een tas van de stof van de jeans maken is een van de honderdduizend dingen die je ermee kunt doen. Ik maakte ze op maat voor mijn fietstassen en gebruikte een oude regenjas voor de binnenkant, zodat ik het zand van de aardappelen en uien er weer makkelijk uit kan vegen. Verschillende mensen vonden dat leuk, dus ik maakte er ook een aantal voor anderen. Misschien verdienen ze geen schoonheidsprijs, maar hij is hergebruikt, het is origineel, het is een statement. Het voelt ook als een aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij: kijk, dit kan ook nog!


Goed met groen

Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. In dit artikel lees je tien tips hoe je je aandeel in de afvalberg kunt verkleinen. 


Goed met geld

Renée ging van tienduizend euro schuld naar een goed gevulde spaarrekening. Op haar blog geeft ze tips en tricks, zoals bijvoorbeeld deze tien bespaartips.

 


Goed in je vel

Voor veel mensen staat ‘voorjaar’ gelijk aan ‘hooikoorts’. In dit artikel lees je negen natuurlijke tips tegen
hooikoorts.

 

Website
Facebook
Blog
Email
Copyright © 2019  Stichting LIFT  Alle rechten voorbehouden.
www.liftjeleven.nu

Ons mailadres:
info@stichtinglift.nl

Gegevens wijzigen of afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp