Copy
Butlletí 32 - Octubre 2018
APLICACIÓ DE PURINS EN FONS DEL CEREAL HIVERN: DOSIS DE NITROGEN REDUÏDES 
Les dosis de purins que s’han d’aplicar als cereals d’hivern en fons han de ser baixes, ja que es recomana fraccionar les aplicacions de purins als cereals d’hivern entre les aportacions d’abans de la sembra i les de cobertora. La millor manera d’aplicar dosis baixes de purins és utilitzar equips d’aplicació amb mànegues o tubs penjants. Més informació. 
NO APLIQUEU NITROGEN AL PÈSOL
Les lleguminoses (pèsol, favó,…) no necessiten aportacions de nitrogen (N). Aquests cultius s’autoabasteixen en aquest nutrient establint simbiosi amb bacteris del sòl que són capaços de fixar N de l’atmosfera. Aplicar N a aquests cultius no n’augmenta la producció i representa una despesa econòmica innecessària. Sí que necessiten altres nutrients, com el fòsfor (P) i el potassi (K), tot i que no sempre. Més informació.
L'1 de NOVEMBRE ENTRA EN VIGOR LA PROHIBICIÓ D'APLICAR PURINS AMB VENTALL
A partir d’aquest 1 de novembre queda prohibit que les empreses de servei apliquin purí mitjançant ventall, i caldrà fer-ho mitjançant sistemes alternatius com tubs penjants o injectors.
Recordeu que la futura normativa preveu que no es podrà aplicar amb ventall a partir de les següents dates:
> Des de la seva entrada en vigor per a les aplicacions fetes per tercers. 
> Des de novembre de 2019 per a particulars amb cisterna de més 15 m3
> i des de febrer de l’any 2021 per a la resta de casos.

Fes clic al següent video per saber-ne més !
ESTRATÈGIES DE REDUCCIÓ D'ACRILAMIDA
L’acrilamida és un contaminant natural que podria condicionar el maneig d’alguns cereals. Catalogada com a probablement cancerígena pels seus efectes neurotòxics, l’acrilamida es genera al processar aliments rics en midó a temperatures superiors als 120 ºC, és a dir, en processos de fregir, torrar o coure productes tan consumits com el pa, els cereals d’esmorzar, les galetes, les patates o el cafè. (Font: ACSA)  Més informació.  
VARIETATS DE BLAT TOU DE CICLE CURT
Es presenten els resultats productius de les varietats de blat tou de cicle curt assajades a les zones del regadiu de Lleida i Girona litoral. Les que han mostrat una bona adaptació a totes dues zones han estat ARTUR NICK, RGT COSACO, RGT MIKELINO, RGT PISTOLO, RGT TOCAYO i VALBONA. Cal tenir en compte la resposta als tractaments fungicides que presenten les varietats més susceptibles a malalties foliarsMés informació.  
VARIETATS D'ORDI DE CICLE CURT
Es presenten els resultats productius de les varietats d’ordi de cicle curt a les zones del regadiu de Lleida i del Girona litoral. Les varietats que han estat dins dels grups amb majors rendiments a les dues zones han estat SCRABBLE, SIGNORA, RGT PLANET, LAUREATE i SYDNEYMés informació.  
RESULTATS DE VARIETATS D'ORDI DE CICLE LLARG DE LA XARXA GENVCE
Es presenten els resultats productius de les varietats d’ordi de cicle llarg assajades a nivell estatal en el marc de la xarxa GENVCE. No s’han observat diferències significatives entre les varietats assajades dues campanyes (BALINER, PIRENE, LG AUSTRAL i RGT ATOCHA). Amb els resultats de només una campanya les varietats MALTESSE i MENDIOLA han estat significativament més productives que els testimonis HISPANIC i PEWTER. Més informació.  
RESULTATS DE VARIETATS DE BLAT DE CICLE LLARG DE LA XARXA GENVCE
Es presenten els resultats productius de les varietats de blat tou de cicle llarg assajades a nivell estatal en el marc de la xarxa GENVCE. Entre les varietats assajades durant dues campanyes NEMO, FILON, PIBRAC, RGT SACRAMENTO i MARCOPOLO han estat les que han format part del grup més productiu. Més informació.  
L'IRTA PUBLICA ELS RESULTATS DE CEREALS D'HIVERN, COLZA I PÈSOL A CATALUNYA
Ja es troben a disposició de tothom qui estigui interessat els resultats de les xarxes d’avaluació de noves varietats de cultius extensius que l’IRTA ha portat a terme a Catalunya durant aquesta passada campanya 2017-2018. Més informació.  
L'ÚS DE BROQUETS ANTIDERIVA MILLORA L'EFICÀCIA DELS TRACTAMENTS FITOSANITÀRIS
Actualment al mercat es poden trobar diferents models de broquets que permeten reduir significativament la presència de la deriva i evitar pèrdues no intencionades del producte fitosanitari fora de la zona objectiu durant l'aplicació. Quins avantatges aporta l'ús d'aquests broquets de baixa deriva? Més informació. 
AUGMENTA LA PRESÈNCIA DE CUSCUTA EN USERDA 
Les darreres campanyes s’ha observat un repunt en la presència de cuscuta en els camps d’alfals de determinades zones de Catalunya.  Sovint la seva presència va associada a la utilització de llavors sense certificar o bé per la incorporació de fems contaminats amb aquest planta. Saps identificar-la i en coneixes les mesures de control ? Més informació. 

QUINS HERBICIDES HI HA DISPONIBLES EN PRE-EMERGÈNCIA EN CEREAL ?
Les aplicacions d’herbicida en pre emergència són cada vegada més freqüents. La causa principal és que aquests herbicides encara són una eina eficaç  per al control de males herbes que ja són resistents a la majoria dels herbicides aplicats en post emergència. Si es vol continuar disposant d’aquest recurs eficaç, no s’ha d’abusar de la seva utilització i s’han d’utilitzar correctament en el marc d’una gestió integrada de les males herbes. Més informació.  

Jornada EL BLAT DE MORO EN UNA ROTACIÓ SOSTENIBLE
El 25 de setembre de 2018 es va portar a terme la jornada “El blat de moro en una rotació sostenible” sobre els beneficis de les rotacions en els cultius extensius, i específicament centrada en el cultiu del blat de moro. En la jornada es varen mostrar els principals resultats obtinguts en un camp experimental establert al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, on s’implanta una rotació de cultius seguint les pautes de la producció agrària ecològica (PAE).  Més informació.  
Website
Email
YouTube
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Conforme a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, li comuniquem que la seva adreça de correu electrònic forma part del nostre fitxer automatitzat amb l'objectiu de poder mantenir el contacte amb vostè. Si desitja oposar-se, accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades, posi's en contacte a l'email butlleti.extensius@irta.cat Per a esborrar-se faci clic en l'opció que pot trobar en aquest mateix butlletí. La informació transmesa tant en aquest missatge com en els annexos que pogués incloure, va dirigida únicament a la persona o entitat que es mostra com destinatari i pot contenir dades confidencials o privilegiades.Tota revisió, retransmissió, disseminació o altre ús o acció no autoritzada de la informació que conté per part de persones o entitats distintes al destinatari està legalment prohibida.
CANCELAR SUBSCRIPCIÓ


This email was sent to <<Adreça electrònica>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació Mas Badia · Mas Badia · La Tallada d'Empordà, 17134 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp