Copy
Butlletí 26 - Abril 2018
COM CALCULAR ELS ÍNDEXS IP I IK PER DECIDIR LA FERTILITZACIÓ FOSFO-POTÀSSICA D'UNA PASTURA ? 
Els índexs IP i IK per la fertilització en fòsfor i potassi de les pastures es basen en la resposta de les gramínies al contingut i a la disponibilitat d’aquests nutrients en el sòl. Com es calculen aquests índexs? I quines decisions se’n desprenen? Més informació.  
ÚS DE SENSORS PER A LA GESTIÓ DEL REG EN CULTIUS EXTENSIUS
En els darrers anys l’evolució de la tecnologia ha permès disposar de dades d’humitat del sòl en continu i a temps real. Aquestes eines, conjuntament amb l’experiència del regant, permeten prendre millors decisions en matèria de reg a les parcel·les comercials amb l’objectiu de millorar l’eficiència de reg i optimitzar els costos de producció.  Més informació.  
INSECTES DE LA CANYA DEL CEREAL O "TRONCHAESPIGAS"
Aquests insectes no han estat plaga tradicionalment a les nostres zones productores, però les darreres campanyes la seva incidència ha anat augmentant de forma sostinguda fins al punt que pot haver estat un problema en algunes parcel·les de cereal, sobretot de blat. Vols saber-ne més ? Més informació.  
ATENCIÓ ALS PRIMERS INDIVIDUS DEL CORC DEL PÈSOL I FAVÓ ! 
Els mesos d’abril i maig són clau per aquesta plaga. Quan les temperatures arriben als 20 ⁰C durant dos dies és quan els adults s’aparellen i les femelles ponen els ous. És l’únic moment en vegetació que es pot realitzar un tractament efectiu, però aquest tractament no pot coincidir amb el període de floració. Més informació.  
Sicyos angulatus EN EL CULTIU DE BLAT DE MORO A CATALUNYA
Sicyos angulatus L. és una mala herba invasora que es troba afectant els camps de blat de moro del Pla d'Urgell a la província de Lleida. També es pot localitzar a la riba del Riu Ter, a Girona, tot i que en aquest cas no es coneix que s’hagi introduït en els camps cultivats. És una planta emergent al sud de  França. Més informació.  
LA MALALTIA DE STEWART EN BLAT DE MORO
Es tracta d’una malaltia originària del continent americà i de quarantena a la Unió Europea, que pot comprometre la viabilitat del cultiu del panís si arriba a les nostres zones productores. Està causada per un bacteri que sol infectar el panís (Zea mays), però sobretot les varietats de panís farinós i panís dolç, respecte les de gra dur que es mostren menys afectades. Més informació.  
ATENCIÓ ALS TRACTAMENTS FITOSANITARIS DURANT LA FLORACIÓ EN COLZA !
Durant aquest mes la colza es troba en l’estadi fenològic de floració. Existeixen diferents plagues que poden afectar-la, com son:  el  Corc de la tija (Ceutorhynchus napi), Corc de les síliqües (Ceutorhynchus assimilis), Pugons (Brevicoryne brassicae, Lipaphis erysimi, Myzus persicae), etc.  Els productes que s’utilitzen per al seu control son normalment a base de piretrines (deltametrin, cipermetrin, lambda  cialotrin etc.). Cal recordar que les piretrines poden afectar a les abelles. De fet, s’ha detectat mortalitat d’abelles en diferents zones properes a camps de colza en floració. Actualment no es te constància de cap producte fitosanitari que es pugui utilitzar durant la floració en colza. Per tant com a norma general queda prohibit l’ús de productes fitosanitaris durant la floració de la colza. En cas de dubte consulteu amb el vostre tècnic. SERVEI DE SANITAT VEGETAL
PLAGUES DE LA COLZA : Melighetes, corc de la tija, corc de les síl·liqües i pugó.
CAP AL NOU DECRET DE PURINS
La jornada tècnica del passat 23 de març a Vic va servir per explicar com serà la nova normativa que es preveu que surti publicada a finals d'any. En aquesta jornada es va fer una exposició de perquè s’han de fer servir les mànegues per a les aplicacions de purí a camp i no el sistema de ventall, que el nou reglament prohibeix. Les mànegues, entre altres avantatges permeten aplicar dosis baixes i concretes. Pots ampliar la informació en aquesta notícia del 9 nou  
RECORDA que en aquest moment també et poden interessar articles publicats en butlletins anteriors !
Abril 2016

SEMBRA UNA ZONA REFUGI SI  CULTIVES BLAT DE MORO TRANSGÈNIC 
En el cas que sembris més de 5 ha de blat de moro Bt, hauries de cultivar com a mínim un 20 % de la superfície d’aquest conreu amb varietats convencionals. És la millor manera de contribuir a mantenir l’eficàcia d’aquesta tecnologia i evitar l’aparició de poblacions de barrinadors que mostrin resistència. Segueix les recomanacions que proposa ANOVE. Més informació.
Maig 2017

TIPUS DE FERTILITZANTS NITROGENATS 
La forma en que es troba el nitrogen en el fertilitzant que s’utilitza pot condicionar l’eficiència final d’aquest nutrient. Caldrà triar en cada moment el tipus de fertilitzant segons el que en volem obtenir, les condicions meteorològiques, l’estadi del cultiu, etc. Més informació.
Març 2017

COBERTORA MINERAL EN CEREAL D'HIVERN 
En el moment d'aparició de fulla bandera, és quan es pot realitzar l’aplicació de nitrogen en cobertora per tal d’augmentar el contingut en proteïna. Una dosi d'entre 10  i 70 kg N/ha, pot ser suficient. Més informació.
Abril 2017

CONTROL DE MALES HERBES EN POST-EMERGÈNCIA DEL BLAT DE MORO
Un cop nascut i desenvolupat el cultiu de blat de moro es poden controlar les males herbes amb herbicides selectius. Aquesta aplicació cal integrar-la amb altres mesures que ajudin a la seva eficàcia. Més informació.
Website
Email
YouTube
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Conforme a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, li comuniquem que la seva adreça de correu electrònic forma part del nostre fitxer automatitzat amb l'objectiu de poder mantenir el contacte amb vostè. Si desitja oposar-se, accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades, posi's en contacte a l'email butlleti.extensius@irta.cat Per a esborrar-se faci clic en l'opció que pot trobar en aquest mateix butlletí. La informació transmesa tant en aquest missatge com en els annexos que pogués incloure, va dirigida únicament a la persona o entitat que es mostra com destinatari i pot contenir dades confidencials o privilegiades.Tota revisió, retransmissió, disseminació o altre ús o acció no autoritzada de la informació que conté per part de persones o entitats distintes al destinatari està legalment prohibida.
CANCELAR SUBSCRIPCIÓ


This email was sent to <<Adreça electrònica>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació Mas Badia · Mas Badia · La Tallada d'Empordà, 17134 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp