Copy
Problem att se innehållet? Klicka här för att öppna i webbläsare.
Dela Dela
Tweeta Tweeta
Tipsa Tipsa
NYHETSBREV SEPTEMBER 2020, v.38
 

Den ekonomiska aktiviteten i världen har återhämtat sig efter vårens chocktillstånd. Så kallad högfrekvensdata, dvs statistik på korttransaktioner, restaurangbokningar, biobesök, etc indikerar en högre aktivitetsnivå än i våras. Turist- och resebranschen har även den sett en uppgång under sommaren, men varit tydligt påverkad av den senaste tidens smittoökning, även om en del av den senaste nedgången även beror på att den stora semesterperioden är över, åtminstone i Europa. För mer statistik, se Financial Times översikt här

Life science-sektorns virtuella vetenskapliga konferenser, investerarträffar och partneringsammankomster som nu radar upp sig under hösten, lyfter kanske inte statistiken för flygbokningar och hotellnätter, men understryker att bolagens behov av att få ut sina budskap och forskningsresultat alltjämt är stort och att investerarnas vilja att inhämta information inte har minskat på grund av pandemin.

Medicinteknikbolaget PolarCool har presenterat en rad nyheter under hösten, studieresultat som stödjer kylbehandling av hjärnskakning med bolagets produkt PolarCap, en ny ledning och man har även annonserat en nyemission om ca 10,7 Mkr. Bolagets nytilträdda vd Erik Andersson och ordförande Martin Waleij gästade studion, kommenterade nyheterna och berättade om framtiden. Se intervjun här.

Även PolarCools ursprungsbolag BrainCool var i blickfånget i veckan. Under ESMO 2020 presenterades på fredagen positiva resultat av en omfattande klinisk studie som visar att kylbehandling med bolagets produkt Cooral System kan motverka oral mukosit. Martin Waleij, som inte bara är ordförande i PolarCool, utan även vd i BrainCool, kommenterade nyheten för BioStock. Läs intervjun här.

En annan relativt ny vd som besökte Lund och Medicon Village var Tara Heitner som tillträdde som vd för boiteknikbolaget Cyxone den 1 juni. Tara gästade BioStock-studion och berättade om sin bakgrund, vilka förändringar hon redan har åstadkommit och vad som väntar framöver. Se intervjun här.

Halmstadsbolaget Redsense Medical släppte sina Q2-siffror för några veckor sedan, vd Patrik Byhmer kom till BioStock-studion och förklarade hur de har lyckats nästan fördubbla försäljningen jämfört med 2019 och varför man ska investera i Redsense. Se intervjun här

Anders Karlsson, vd för cellterapibolaget Idogen, besökte även han BioStock-studion i veckan och kommenterade de ändrade tidslinjer som bolaget kommunicerat för sitt utvecklingsprojekt IDO8 inom hemofili. Se intervjun här

Lundabolaget Ziccum har utvecklat en lösning för vacciner som normalt måste kylförvaras under transport, hantering och lagring. Bolagets LaminarPace torkar vaccinet utan att förstöra den aktiva substansen till ett temperaturstabilt pulver. Ziccums vd Göran Conradson berättade för BioStock om vilken skillnad bolaget kan göra för miljontals människor och barn som behöver ett vaccin, men också om den stora marknadspotentialen som LaminarPace har. Läs intervjun här.

Imorgon avslutas teckningsperioden i Sanionas teckningsoption TO2. Det danska läkemedelsbolaget, som utvecklar Tesomet mot två sällsynta ätstörningar, kan vid full teckning ta in 37 Mkr före kostnader. BioStock kontaktade bolagets vd Rami Levin för en kommentar. Läs intervjun här.

Danska 2cureX, som verkar inom funktionell precisionsmedicin (FPM), lanserade under ESMO sitt kliniska verktyg IndiTreat, ett kliniskt verktyg som ska hjälpa läkare att identifiera den bästa cancerbehandlingen för varje patient. Lanseringen är en milstolpe för 2cureX, som ägnat mer än 10 år att utveckla FPM-verktyget. Ole Thastrup, vd i 2cureX berättade mer för BioStock om vad lanseringen betyder för bolaget. Läs intervjun här.

Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition har efter vårens positiva resultat fas II-studie blivit utvalda att presentera vid den prestigefulla konferensen som årligen arrangeras av American Association for the Study of Liver Disease. Magnus Doverskog, Umecrine Cognitions vd, berättade för BioStock om utmärkelsen och vad den betyder för bolaget. Läs intervjun här

I en preklinisk studie med Dicots läkemedelskandidat Libiguin, uppvisade kandidaten signifikant och dosberoende effekt på erektion. Nu planerar man för ytterligare studier som så småningom ska leda fram till kliniska prövningar. Läs mer

Göteborgsbaserade Toleranzia avslutade i veckan en företrädesemission som tecknades till 392 procent. Bolaget tillförs därmed cirka 45 Mkr inkl. övertilldelningsoptionen, före emissionskostnader. Kapitalet ska bl.a. användas till att skala upp tillverkningen av TOL2 och genomföra prekliniska studier med kandidaten samt inleda prekliniska utveckling av den nya läkemedelskandidaten TOL3. Läs mer.

GPX Medical har utvecklat NEOLA, bolagets egenutvecklade utrustning för lungövervakning som ska rädda livet på för tidigt födda barn. Bolaget är på väg till Nasdaq First North Growth Market och med sikte på 2 oktober som den första handelsdagen. Bolaget håller även på att ta in kapital, teckningsperioden i emissionen avslutas imorgon måndag 21 september. Läs mer

Slutligen tipsar vi om möjligheten att följa IPO-aktuella Prostatype Genomics presentation direkt från BioStocks studio på onsdag den 23 september. Följ direksändningen här.

Trevlig fortsatt söndag!

Jonas Söderström, vd & redaktör BioStock
Jonas Söderström, vd & redaktör BioStock
Har du synpunkter eller nyhetstips?
Mejla till red@biostock.se

De senaste artiklarna från BioStock

»  2cureX lanserar IndiTreat
»  Studieresultat ger stöd åt BrainCools behandling mot oral mukosit
»  BioStock Studio: Redsense Medicals resa har inletts

»  Ziccum kan bli nyckelspelare inom vaccintillverkning
»  Sanionas vd: momentum för Tesomet i två sällsynta sjukdomar

Teckningstider för aktuella emissioner

Medarca 31 augusti - 22 september. Läs mer
Aptahem 7 september - 23 oktober. Läs mer.
GPX Medical 7 september - 21 september. Läs mer.
Nicoccino 9 september - 23 september. Läs mer.
Guard Therapeutics 14 september - 28 september. Läs mer.
Prostatype Genomics 17 september - 1 oktober. Läs mer
Aino Health 18 september - 2 oktober. Läs mer.
PolarCool 24 september - 8 oktober. Läs mer.
Alzinova 30 september - 14 oktober. Läs mer
 
Betraktelser från aktiemarknaden

De amerikanska teknologijättarna ledde marknaden neråt under veckan, Nasdaq tappade 1,2 procent, S&P 500 föll med 0,6 procent. En bidragande orsak till nedgången var att FED, den amerikanska centralbanken, inte annonserade några ytterligare stimulanser för att uppmuntra den ekonomiska aktiviteten. FED anser uppenbarligen att återhämtningen är stark nog för att avstå större stimulanspaket för tillfället.

En förklaring till passiviteten är att valdagen närmar sig och att FED därför vill undvika alltför stora utspel som kan påverka finansmarknaderna.

iShares Global healthcare ETF gick mot strömmen och lyckades emellertid att stanna på plus och stängde 1,4 procent högre än veckan innan.

Här hemma steg OMXS30 med 1,3 procent, hjälpta av en positiv vinstvarning från H&M, trots en sjunkande banksektor. Nasdaq OMX Nordic Health care-index som består av de stora nordiska läkemedelsbolagen presterade en uppgång med 4,3 procent. Sobi var den ledande aktien, bolaget fick en höjd riktkurs av SEB och stängde 10 procent högre för veckan. De mindre bolagen hade en mer blandad utveckling, Nasdaq First North Health Care steg med 1,9 procent.

En annan aktie som fick en höjd riktkurs var Alzinova, som utvecklar immunterapier mot Alzheimers. I torsdags publicerade analysfirman Carlsquare en analys som kom fram till 29,80 kr som en möjlig riktkurs. Målkursen implicerade en uppvärdering med över 300 procent vid gällande marknadspris. Aktien rusade med 48 procent på nyheten och stängde i 13,82 kr under torsdagen. I fredags gick bolaget ut med en nyemission om ca 50 Mkr med en teckningskurs per aktie motsvarande 6,50 kr, aktien tappade 14 procent och stängde i 11,84 kr – en uppgång för veckan med 30 procent.

Upp till toppen av veckans vinnarlista över svenska life science-bolag seglade PolarCool upp som en överlägsen etta. Marknaden uppskattade bolagets omstrukturering och finansieringsplaner och skickade upp akten med 125 procent innan marknaden stängde i fredags.

 
FLER BIOSTOCK-NYHETER

Fler artiklar från BioStock

»  Umecrine Cognitions fas II-resultat ledde till prestigefylld presentation
»  BioStock studio: Idogens vd kommenterar uppdaterade tidslinjer
»  Dicot rapporterar positiva studieresultat för Libiguin
»  BioStock studio: Tara Heitner redo att ta Cyxone till nästa nivå

»  GPX Medical ska ge för tidigt födda barn en bättre start i livet
 

BioStock Live september
Prostatype Genomics onsdag 23 september
Curasight, Toleranzia, LifeCliean & GPX Medical
Tidigare BioStock Live:
Xintelas presentation på BioStock Live
LIDDS presentation på BioStock Live
NYTT FRÅN STUDION:
Redsense Medicals resa har inletts
Idogens vd kommenterar uppdaterade tidslinjer
Tara Heitner redo att ta Cyxone till nästa nivå
PolarCool om studieresultat, finansiering och framtiden
Emissionsaktuella GPX Medical på väg mot börsnotering
LifeClean Internationals vd om senaste tidens framgångar och kommande satsningar
Emission ska ta Toleranzia till klinik
CLS om Q2 och satsningen i Asia-Pacific
RhoVac tror på färdigrekryterad studie innan årsskiftet
Idogens vd sammanfattar Q2 och blickar framåt
Sanionas VD om kapitalanskaffningen på 65 miljoner USD
I höst satsar RhoVac på USA
Scandion Oncology tuffar på med gott självförtroende
Miris vd om satsningen mot USA
INTERNATIONELLT:

Sorrento Therapeutics soars 27% after FDA green-lights COVID-19 antibody trial. (BI)

Opdivo scores NICE recommendation in two non-small cell lung cancer indications. (Pharmafile)

BioNTech CEO expects vaccine can be fridge-stored for two weeks. (Reuters)

AstraZeneca's trial illnesses may not be due to COVID-19 shot, Oxford University says. (Reuters)

Moderna and Pfizer Reveal Secret Blueprints for Coronavirus Vaccine Trials. (NYT)

Up Is Down — Pharmaceutical Industry Caution vs. Federal Acceleration of Covid-19 Vaccine Approval. (NEJM)

Versant teams up with Stanford gene editing experts on a $45M next-gen play — marrying CRISPR and AAV to fix sickle cell. (Endpoints)

Roche gets FDA nod for faster combo coronavirus-flu test. (MedtechDive)

Russia to sell COVID-19 vaccine to India's Dr. Reddy's Laboratories. (Reuters)

Lilly’s Covid-19 antibody helps some patients rid their systems of virus sooner in early analysis. (STAT)

After uneven start to 2020, Hologic becomes Wall Street darling. (MedtechDive)

Bayer in deal with Systems Oncology over novel breast cancer drug. (Reuters)

Sanofi backs Escient's $77.5M round as it kick-starts first clinical test. (Fierce)

Germany grants BioNTech, CureVac $745 million to speed up COVID-19 vaccine work. (Reuters)

China coronavirus vaccine may be ready for public in November: official. (Reuters)

Coronavirus: UK to test inhaled vaccines. (BBC)

Gilead Reaches Deal to Buy Immunomedics for $21 Billion. (WSJ)

Pfizer and BioNTech announce plan to expand Covid-19 vaccine trial. (STAT)

FDA rejects Mallinckrodt's kidney drug over risk-benefit doubts. (Fierce)

AstraZeneca's UK COVID-19 vaccine trials restarted, EU medical register shows. (Reuters)
OM BIOSTOCK & DISCLAIMER
Biostock är en nyhets- och analystjänst som presenterar nordiska börsbolag inom Life Science och som riktar sig mot individer, organisationer och företag. Biostock har sitt säte i Lund. Allt innehåll som publiceras på BioStock kan och får spridas vidare om hänvisning ges till källan. Officiell information om bolagen som bevakas av BioStock kan hittas på respektive företags hemsida. Biostock tillhandahåller inte investeringsrådgivning, förmedlar inga investeringsorder och tar inget ansvar för agerande och/eller eventuell förlust eller skada av något slag som grundar sig på användandet av innehåll som publicerats på BioStock.se. Varje investeringsbeslut fattas istället självständigt av den enskilde investeraren. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men då Biostocks verksamhet delvis är finansierad av bolag i branschen kan Biostocks webbplats innehålla nyheter om och analyser av bolag som Biostock erhållit finansiering från.
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Läs mer på hemsidan
Följ oss på LinkedIn
Vill du komma i kontakt med oss? Skriv till red@biostock.se. Vi välkomnar all feedback och tips på förbättringar på sajten, BioStock-appen och nyhetsbrevet!

Detta nyhetsbrev ges ut av BioStock AB, Scheeletorget 1, 223 63 Lund.
Du får detta utskick för att du eller en vän anmält dig på biostock.se.

Vill du ändra dina prenumerationsinställningar eller avsäga dig fler utskick från BioStock?
uppdatera din profil här eller avanmäl dig här.