Copy
Bekijk de nieuwsbrief online

SCREENFLASH WEEK 17 - 2017

Eye tracking toont aan dat TV-reclame meer impact heeft

Er wordt veel onderzoek uitgevoerd naar TV-reclame maar slechts zelden ligt de focus op de houding van de kijkers van deze reclame. Hangt de houding af van het apparaat waarmee ze de reclame bekijken en ergert de kijker zich ook aan reclame? Volgens Eye tracking onderzoek door Mind Insights in opdracht van RTL België heeft TV-reclame meer impact dan online videoreclame.

Eye tracking technieken meten in realistische situatie
De centrale vraagstelling is: ‘In welke mate beïnvloedt het platform waarop de reclame wordt bekeken de effectiviteit van deze reclame?’ Voor het onderzoek werden 84 personen tussen 20 en 60 jaar blootgesteld aan drie kijksituaties: TV, YouTube en de nieuws-site ‘RTL info’. De kijkers konden tussen verschillende ‘blooper’ filmpjes kiezen die waren geselecteerd vanwege hun grappige maar neutrale karakter. Voorafgaand aan de filmpjes werd een videoreclame van 20 seconden vertoond. De reclames waren vooraf geselecteerd met als criterium dat de proefpersonen deze nog niet zouden kennen waardoor ze allemaal dezelfde emotionele adstock hebben.

Lees het volledige artikel en de onderzoeksuitslagen op onze website


Meer informatie over dit onderwerp bij Screenforce
Op de Screenforce-site staat meer onderzoek dat aantoont dat TV-reclame effectiever is dan online videoreclame. Zo toont onderzoek door COG research en Durham University aan dat videoreclame op YouTube en Facebook minder impact heeft en duurder is dan video on demand reclame op TV (VOD). Ander onderzoek van Innerscope laat zien TV-commercials viermaal zo veel aandacht trekken als videoreclames op Facebook.