Copy
NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017                                                                   View this email in your browser
Zojuisr rolde ons Jaarboek 'Kostuum' van de persen! Half december valt het, samen met het nieuwe Bulletin, bij de leden in de bus. Er staan weer nieuwe excursies gepland en ook onze Winterdag is in voorbereiding. Veel leuk werk voor onze commissies, maar aan het drukken van onze publicaties hangt een prijskaartje... Daarom een dringende OPROEP van onze penningmeester aan onze leden. Mogen we op u rekenen? Graag attenderen we u hieronder op de crowdfunding campagne voor een bijzonder project. Doneer vóór 30 november!
En dit zit er voor u in het vat:

16 december  Fascinerende kinderkleding, Museum Land van Valkenburg, excursie
4 januari           Powermask, Wereldmuseum Rotterdam, excursie
4 januari           Cabin Crew, Kunsthal Rotterdam, excursie

10 januari         Change the System, Boymans van Beuningen Rotterdam, excursie
20 januari         Winterdag, Pineta Nunspeet, kostuumdag
23 januari         Accessories are a girl's best friend, Tassenmuseum A'dam. excursie
3 maart            
Save the date! Ledenvergadering en Antiek Textielmarkt in Maarn
9 juni                  Save the date! Zomerdag met thema 'Streeksieraden' in Staphorst

U bent van harte welkom! Meer excursies binnenkort in het Bulletin en op de
website.
16 DECEMBER: EXCURSIE NAAR 'FASCINERENDE KINDERKLEDING', LAND VAN VALKENBURG
Een jaar geleden publiceerde Monique Derwig haar boek ‘Fascinating children’s hats.’ Tijdens haar vele reizen verzamelde zij etnografische kinderkleding. Het boek vormt een hommage aan de vrouwen, die de kleding maakten en de diversiteit van culturen. In deze expositie staat de kinderkleding uit China centraal met o.a. kostuums, baby-carriers, jasjes, schoentjes, mutsjes enz. Info en aanmelden via onze website.
4 JANUARI: EXCURSIE NAAR 'POWERMASK', WERELDMUSEUM ROTTERDAM (12.15 uur)
Sinds de jaren tachtig is Walter van Beirendonck gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt hij deze in zijn modecollecties. Hij selecteerde ruim 125 maskers uit de collectie van het Wereldmuseum en vulde deze aan met gemaskerde kostuums en modesilhouetten van diverse bruikleengevers. Info en aanmelden via onze website. Japon Maison Margiela (2015) en Ligale-masker, coll. Wereldmuseum.
4 JANUARI: EXCURSIE NAAR 'CABIN CREW', KUNSTHAL ROTTERDAM (15.15 uur)
De tentoonstelling presenteert een fascinerend overzicht van stewardessen outfits uit de hele wereld uit de collectie van de Nederlandse purser Cliff Muskiet. De stijl van de uniformen is door de jaren heen onderhevig aan het heersende modebeeld, van functioneel en ingetogen tot geraffineerd en sjiek. Sommige luchtvaartmaatschappijen schakelen beroemde ontwerpers in om outfits voor hun cabine-
personeel te ontwerpen. Info en aanmelden via onze website.
10 JANUARI: EXCURSIE 'CHANGE THE SYSTEM', BOYMANS VAN BEUNINGEN ROTTERDAM
Met werk van meer dan vijftig ontwerpers en kunstenaars, waaronder Iris van Herpen, geeft de tentoonstelling een beeld van de veranderkracht van het hedendaags design. De ontwerpers verbinden zich aan de drie actuele thema’s: schaarste, conflict en meerstemmigheid. Verschillende ontwerpers zullen in de expositie nieuw werk gaan ontwikkelen of experimenten uitvoeren, waarbij ze het publiek actief betrekken. Meer info en aanmelden via onze website.
20 JANUARI: WINTERDAG, PINETA NUNSPEET
De Winterdag belooft een winterse aangelegenheid te worden! Thema zal zijn: winterkleding in al zijn facetten. Textielarcheoloog Sandra Comis, die op 23 november 2017 promoveerde op haar proefschrift Zeventiende- en achttiende-eeuwse kleding van walvisvaarders opgegraven op Spitsbergen, is één van de sprekers. Ook de Hollandsche huik, schaatskleding, mofjes, bont en diverse winterse accessoires passeren de revue. Meer info en aanmelden via onze website. Coll. en foto Rijksmuseum.
23 JANUARI: EXCURSIE NAAR 'ACCESSORIES ARE A GIRL'S BEST FRIEND', TASSENMUSEUM A'DAM
De expositie belicht de absolute hoogtepunten van de bijzondere accessoirecollectie van het Rijksmuseum, onder andere parasols, paraplu’s, hoeden, haaraccessoires, shawls, handschoenen, waaiers, schoenen en kousen. Accessoires kunnen een praktische functie hebben, maar reflecteren ook de cultuur van het moment en de maatschappelijke status van de drager. En ze zijn, even goed als de mode zelf, een onderdeel van het modesysteem. Meer info en aanmelden via onze website.
OPROEP VAN ONZE PENNINGMEESTER / AUTOMATISCHE INCASSO
Met de invoering van de IBAN/BIC code bij de banken is een einde gekomen aan de mogelijk-heid van het incasseren van de contributie zoals deze door de Vereniging werd geïnd. In 2018 zullen we een vernieuwde mogelijkheid tot automatische incasso introduceren. U wordt hierover tijdig schriftelijk geïnformeerd, echter niet op tijd voor de contributie van 2018. Wij willen u daarom verzoeken om de betaling van de contributie over 2018 alvast in uw agenda te noteren of een automatische betaling in te stellen in uw bankiersysteem. De betaling van de contributie dient voor 15 februari op de rekening van de Vereniging bijgeschreven te zijn. Meer info over contributie en banknummer op onze website.
ONS JAARBOEK 'KOSTUUM' 2017 IS KLAAR
Ieder jaar weer een tour de force, maar het eindresultaat mag er weer zijn! Kostuum 2017 bevat een aantal zeer gevarieerde artikelen op zowel mode- als streekdrachtgebied. Vast een voorproefje:

Trudie Rosa de Carvalho: over de hoeden van Beatrix
Gre Boerlage: over kuifmutsen en boomhullen
Johan de Bruijn: visueel essay met foto’s van Bernard Eilers
Ingrid Grunnill: Tijdschrift Elegantia
Jacco Hooikammer: rouwdracht bij ongedoopt gestorven en doodgeboren kinderen
Marjolein Koek: mannequinage
Veel leesplezier!
STEUN UNIEK PROJECT 'COMMUNITY DRESSING' VÓÓR 30 NOVEMBER!
Thijs Adriaans, expert in modecommunicatie, freelance filmmaker en fotograaf, werkt aan een 8-delige documentaireserie onder de naam Community Dressing, met als startpunt de Nederlandse streekdrachten. Eerst wil hij tradities, normen, waarden, totstandkoming en verdwijnen ervan in kaart te brengen en van daaruit een vergelijking trekken met het hedendaagse modesysteem. De crowdfunding campagne kunt u tot 30 november steunen. Het kan nog net!
Meer info via onze website.
SIERADEN ZIJN HOT - 6 EXPOSITIES
Toeval of niet? Sieraden staan de komende maanden volop in de belangstelling. De Kostuum-vereniging doet een duit in het zakje met het thema Streeksieraden op de Zomerdag in Staphorst (9 juni 2018). We zetten ze voor u op een rij:
Het Haags Gemeentemuseum viert het 100-jarig bestaan van de bekende juwelier Steltman met
Haagse Chic Steltman,100 jaar sieraden & zilver.
CODA Museum in Apeldoorn heeft maar liefst 3 expo's over sieraden: Big, Bold & Beautiful, met kunstwerken die opvallen door het uitzonderlijke formaat, thematiek of techniek. Marzee Graduates @CODA biedt een overzicht van werk van kunstenaars die recent zijn afgestudeerd aan kunst-academies in binnen- en buitenland. De tentoonstelling BRON geeft een dwarsdoorsnede van het werk van beeldend kunstenaar en sieraadontwerper Ruudt Peters.
Het Cromhouthuis in Amsterdam exposeert in Goud! Uit de collectie Lopez-Suasso
negentiende-eeuwse horloges, met edelstenen bezette broches en ingenieuze snuifdozen.
Museum Volkenkunde in Leiden pakt uit met sieraden uit eigen verzameling, aangevuld met heden-daagse sieraden van toonaangevende ontwerpers onder de titel SIERADEN - Makers & dragers.
Info over de afzonderlijke tentoonstellingen op onze website en in de tentoonstellingsagenda.
JAZZ AGE | FASHION & PHOTOGRAPHY' MET INSPIRERENDE WORKSHOPS
Het Textieluseum in Tilburg organiseert, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Jazz Age | Fashion & Photography', vanaf januari workhops en masterclasses, zoals Pattern Cutting - Het geheim van Madame Vionnet . Doe ervaring op met diverse textieltech-nieken onder leiding van experts. Je kunt ook je eigen 'Roaring Twenties Jewels' maken. De expo biedt vanaf 9 dec. o.a. een fraai overzicht van meer dan 150 haute couture en pret-a-porter kledingstukken van 1919 tot 1929. Info op onze website.
EXPO 'INNOVATIVE COSTUME' IN MOSKOU KANS VOOR JONGE ONTWERPERS
In Augustus 2019 zal de wereldpremière van INNOVATIVE COSTUME of the 21st CENTURY: THE NEXT GENERATION plaatsvinden in Moskou. Dit is een internationale expositie gefocust op innovatief kostuum en mode-ontwerp. De expositie is een samenwerking met onder andere OISTAT en USITT en heeft als locatie het A.A. Bakhrushin State Central Theatre Museum. Twee Nederlandse curatoren selecteren momenteel Nederlandse ontwerpers. Je kunt je als ontwerper aanmelden voor 18 februari 2018. Info en aanmelding via de website van het project. Nederlands contact is Daphne Karstens.
WORLD LACE CONGRESS 2018 IN BRUGGE
Het World Lace Congress 2018 zal van 13-25 augustus 2018 plaats vinden in Brugge. U kunt in augustus twee weken lang genieten van een ware 'lace experience'. Behalve een driedaags congres zijn er tentoonstellingen, een kantmarkt en workshops. Zelfs een kantreis langs belangrijke Belgische kantcentra behoort tot de mogelijkheden. Voordelig inschrijven kan voor 31 december. Meer info over programma en inschrijving op onze website.
Brusselse duchessekant, Veerle Meersschaut {foto Veerle Meersschaut).
Copyright © Nederlandse Kostuumvereniging 2017
Our mailing address is:
contact@kostuumvereniging.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nederlandse Kostuumvereniging · p/a Nuisvelderbos 11 · Harfsen, 7217RP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp