Copy
Expositie Joost Sicking 30 okt. tot 28 nov. 2016
View this email in your browser

Expositie Joost Sicking

zo. 30 oktober 2016 om 16u00

Opening door Rinus Boenders, vriend van Joost sinds 1957 en verzamelaar
 

zo. 6 november 2016 om 14u30
Mr. Reinier Thissen, notaris, in gesprek met onder meer Jolande Otten, directeur Stichting Onterfd Goed, en erfgenamen. Tevens presentatie van de pop-up website www.dedooiekunstenaar.nl
die t/m 16 januari 2017 zal bestaan
 

zo. 20 november 2016 om 14u30
Lezing door Rick Vercauteren, directeur Museum Bommel van Dam, Venlo
 

zo. 27 november 2016
Finissage

The Looking Glass @Teamnotarissen
Avenue Céramique 105
Maastricht

Joost Sicking, Gele harten, 130x190cm, olieverf op doek, 1973

De levenden werken voortdurend aan de vervulling van de dromen van hun doden. Wanneer een levenswerk niet af is als de dood verschijnt, wordt het een netelige opdracht. Het oeuvre van een beeldend kunstenaar is nooit compleet. Met de dood van de maker, sterft een belofte, maar het werk blijft. De kunstenaar wordt geen geest. Hij is werkelijk. Aan de muren in je huis, gestapeld op zolder, schimmelend in de kelder. Hij is. Steeds en overal herinnert hij je: ‘Maak mijn taak af, herstel de gebroken belofte. Laat me voortbestaan door mijn werk: 3 + 3 = 7’

Joost Sicking overleed dertig jaar geleden. Hij was drieënvijftig. Hij had zijn leven lang gewerkt als een bezetene. En nooit stilgestaan bij de materiële overvloed die hij zou nalaten. Waarschijnlijk zou hij zeggen: ‘verbrand maar’. En die uitspraak zou een leugen zijn. Een leugen uit liefde. 

Dezelfde liefde heeft geleid tot een monografie, website en verschillende tentoonstellingen na zijn dood. En diezelfde liefde heeft een kamer volgepropt met schilderijen en tekeningen, geduldig wachtend op de voltooiing of het verval. 

Joost Sicking, Ik heb een museum om mij heen gebouwd, 125x180cm, mixed media, 1983/84

Voilá, het dilemma der erfgenamen. Alle kinderen, echtgenoten, kleinkinderen van overleden kunstenaars herkennen dit. Ze zeulen het werk van hun ouders mee, richten altaars op, schrijven boeken, maken films en documentaires en vullen archiefkasten. Allemaal op zoek naar het antwoord op het raadsel, dat de wonderbaarlijke uitkomst van drie plus drie moet leveren.

Daarnaar gaan we op zoek, oog in oog met het werk van Joost, dat – niet geheel toevallig – nu zeven jaar aan de muren van Teamnotarissen hangt. Een overleden kunstenaar en een notaris, wat hen bindt is het legaat. Over dat legaat, over de artistieke en emotionele waarde ervan, over verweesde collecties, het archief van de toekomst – wat bewaren we, hoe bewaren we het? – daarover is een aantal bijeenkomsten.

Performance De begrafenis van de Voet. Hij was pas gewassen, de Beeldenaar Breda, 1976. Sicking voorop. Links achter Jac. Kriens. Rechts achter Jan Daniëls
Naast schilderijen, tekeningen en objecten, is het archief van Sicking in te zien. Hieruit blijken tijdgeest en engagement:
  • Zwartboek over het beleid van de stad Tilburg tégen de kunsten, met onder meer Cees Gubbels
  • Performances, zoals de Begrafenis van de Voet
  • korte KRO documentaire door Simon van Adelberg over Joost Sicking
  • Weerslag van De Stad van de Mens, Katholieke Hoge School, Tilburg (nu Tilburg University)
  • Pamfletten waaronder 'Kip - Ei', met Hans van Zummeren
Joost Sicking,beschilderde koeienschedel, 1964

U bent van harte welkom bij    3 +3 = 7

Om oog in oog met Joost te staan, om mee te praten, ervaringen en ideeën te delen op zoek naar de wonderbaarlijke uitkomst van het raadsel. De opening is op 30 oktober 2016, door Rinus Boenders.

Meepraten kan vanaf 6 november t/m 16 januari 2017 ook online op www.dedooiekunstenaar.nl. Dan vindt tevens een debat plaats over verweesde collecties, met ondermeer Jolande Otten, directeur van Stichting Onterfd Goed, de organisatie die Nederlands erfgoed herbestemt. 

Op zondag 20 november spreekt Rick Vercauteren, directeur van het museum Bommel van Dam, een museum dat ontstaan is uit een legaat. Hoe om te gaan met de materiële overvloed? Welke rol vervult het museum?
 

The Looking Glass

ThissenGroutarsVrancken Team Notarissen

Avenue Ceramique 105, 6221 KV Maastricht
 

30 oktober tot 28 november 2016
 

ma. t/m vr.  09u00 – 17u00

za./zo. 12u00 – 17u00

Joost on the move 151016
Copyright © 2016 Studio nonfiXe, All rights reserved.
 Studio nonfiXe Events

info@nonfixe.nl

Een reply op dit bericht kunnen wij helaas niet beantwoorden. Vragen, opmerkingen of suggesties kun je mailen naar info@nonfixe.nl

unsubscribe from this list

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Studio nonfiXe · marktveld 20 · Vught, VT 5261 EB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp