Copy
Se mailen i din browser
  • Mødet i Herreværelset den 11. februar 2022
  • Næste møde i Herreværelset den 25. februar 2022
  • Kommende møder
 
Kokkedal den 13. februar 2022 

Mødet i Herreværelset den 11. februar 

Ja, ja, måske hænger Koronabe-kymringen stadig i mange af os, for der var ’kun’ kommet ca. 65 deltagere til dagens møde. Men som tiden går og dagene bliver længere og lysere forsvinder Koronaspøgelset sikkert også, så alle igen kommer ud af den selvspundne boble og lægger Koronaen bag, så ordet Corona fremover kun kendes som den gode mexicanske øl, der jo drikkes tilsat med limefrugt – mums!
 
Erling nyder stadig solen i det sydlige Europa, men Johnny havde en lille telefonhilsen med til os fra ham. Han sad såmænd bare i 26 graders varme og nød en gin-tonic. Ikke noget at være misundelig over, eller…..
 
Så Ove havde igen taget handsken op og førertrøjen på og kunne byde velkommen til alle fremmødte og til dagens indlægsholdere, der i dagens anledning var hele 2, vores egen Henrik Nielsen og Mette Berner Dyrberg fra Vejdirektoratet.
 
Til dagens fællessang havde Ove fundet vintersangen ’Der er så koldt derude, kyndelmissen slår sin knude’ (jeg tror det er sådan den hedder, men ellers ved du nok, hvad det er for en sang jeg mener og sidder måske allerede i det stille og synger den for dig selv) og efter den vanlige stemmeopvarmning blev der sunget godt med.
 
 
Mine erfaring med el-bil og status på infrastruktur med ladestandere
 
Dagens indlæg var fordelt på 2 indlægsholdere. Henrik Nielsen, vores lokale kasserer her i Ældre Sagen og specialkonsulent Mette Berner Dyrberg fra Vejdirektoratets  afdeling for  transportanalyse.
 
Henrik har i 2021 anskaffet sig en elbil (VW ID3) og indledte dagens indlæg med at fortælle om sine overvejelser og erfaringer i forbindelse med anskaffelse af elbil. Henrik pointerede dog, at hans indlæg ikke ville handle om, hvorvidt elbiler er klimavenlige, om man skal købe en plug-in hybrid eller en ren elbil eller hvilken elbil, der er bedst. Det vil der være lige så mange meninger om, som hvilken rødvin der smager bedst – så det må hver især selv tage stilling til.
 
Men i efteråret 2020 blev Henrik ’lokket’ til en prøvetur i en elbil – ikke fordi han var på kig efter en, men det var mere tilfældigt, da han alligevel var på et lille besøg hos en autoforhandler – og det kan åbenbart være lidt farligt.
 
For Henrik fik ’blod på tanden’ og begyndte at undersøge elbil markedet nærmere, hvilket også førte til mange prøveture, men til sidst måtte der jo trækkes en streg i sandet og det blev så til en VW ID3.
 
I bogen står den til at kunne køre 423 km på en fuld opladning, men Henrik har måtte konstatere, at det så ikke er helt i tråd med virkeligheden (eller måske ikke lige efter bogen). Bl.a. påvirker koldt vejr og motorvejskørsel, at der tæres langt mere på strømmen og Henrik har beregnet, at bilen rent faktisk under de forhold ’kun’ kan køre ca. 200-250 km på en fuld opladning. Og både vejrforhold og kørselsmønster skulle have den samme påvirkning for alle elbilr.
 
Henrik har anskaffet egen ladestander gennem olieselskabet OK/Coop. Den kostede kr. 3.000 i anskaffelse og installation og derudover betales et månedligt abonnement på kr. 199. Henrik betaler pr kwh er kr. 2,94, men med ladestanderen gives en rabat på kr. 1,12 pr. kwh Der er flere udbydere af ladestandere til privat brug, men vær lidt opmærksom på, at priserne her for er meget svingende.
 
Og ved brug af Henriks egen ladestander tager det ca. 4-6 timer for en fuld opladning, mens der ved opladning med lyn ladestander, som der findes visse steder, kun tager ca. ½ time for fuld opladning.
 
Henrik havde lavet nogen beregninger på km omkostninger for hhv. elbil, benzinbil og dieselbil. Hans tal var beregnet på baggrund af givne forudsætninger, som dog kan være forskellige fra bil til bil, så derfor vil jeg ikke komme nærmere ind på det – det vil givet kun afstedkomme debatter om forskellige bilers ydeevne. Men konklusionen på  hans beregninger viste tydeligt, at det var billigere at køre elbil, specielt i forhold til benzinbil.
 
Problemet for elbilister, der ikke selv har ladestander, er opladningsmuligheder. Det har Henrik også undersøgt og der mangler virkelig ladestandere og især lynstandere over alt. Det er noget af en udfordring for elbil ejere, da de der ikke selv har ladestander er afhængig af at finde en ledig i nærheden og for de, der har er udfordringen at finde et sted at få ladet op ved langturskørsel.
 
Og så skal man være meget OBS på, at priserne på Kw kan være meget forskellig fra udbyder til udbyder. Henrik havde konstateret, at der kunne være en forskel på op til ca. 400% - og det er da noget. Det gør det heller ikke mindre besværligt, at der skal anskaffes en brik til de forskellige udbyderes ladestandersystem, hvilket gør betalingen for opladning noget surt, da man så skal være i besiddelse af flere forskellige betalingsbrikker for at have et vist frirum for oplademuligheder. Men det er der dog råd for på sigt.
 
Nu skal det ikke være en hemmelighed, at jeg ikke er særlig bilkyndig og derfor kan jeg heller ikke referere alle Henriks guldkorn, men jeg håber, at de fremmødte fik god og relevant info.
 
og Henrik har ikke fortrudt skiftet til elbil.
 
Efter Henriks del af indlægget tog Mette fra Vejdirektoratet over og fortalte lidt om planerne for opsætning af ladestandere rundt om i landet.
 
Vejdirektoratet har jo, som bekendt, ansvaret for statsvejene i Danmark, hvilket jo primært er motorvejene. Og det er da også her, at der er planlagt opsætning af de fleste ladeparker, som det kommer til at hedde og en ladepark skal min have 15 lyn ladestandere.
 
De har beregnet, at der langs motorvejsnettet og de større statsveje skal opsættes ca. 35 ladeparker (jeg erkender, at jeg er lidt i tvivl om det var ca. 35 eller 65, der føg så mange tal ud i rummet, men det går nok endda) til en omkostning på ca. 700 mio kr. og ud fra teorien om, at alle skal kunne nå en opladning uanset, hvor man er i landet og at der max må være 10 min. ventetid på ledig ladestander samt at opladning max må tage 15 min. Det er ganske vist forudsætninger der er fremskrevet til 2030 – så er der vwel tid nok til at det kan ændres, når det viser sig ikke at være muligt. Nå, det var måske lige lidt negativt, men der skal jo både nye typer af batterier til og ikke mindst strøm nok til opladning af alle de elbiler man forventer er på vejene i 2030.
 
Planen er, at ladeparkerne skal placeres på rastepladser og hos eksisterende tankstationer og for tankstationernes vedkommende udløber deres eneret i 2025 og derfor kan Vejdirektoratet herefter også disponere med de pladser.
 
Ladeparkerne udbydes i offentligt udbud, hvor alle så kan byde ind. Der er i år planlagt udbud af 3 ladeparker, der så skal give erfaringer med, hvordan øvrige ladeparker skal udbydes. Udbuddene og efterfølgende tilbud styres og godkendes af Transportministeriet, så uanset, hvad Vejdirektoratets planer siger, så er det i sidste ende politikere, der træffer beslutningen om opførelse af ladeparkerne. Det synes jeg personligt kan være lidt risikabelt, da politiske beslutninger nogen gange har det med at blæse i vinden.
 
Mette viste et Danmarkskort, hvor de forventede ladeparker var markeret og det viste tydeligt, at der i den vestlige del af landet bliver et stort underskud af lademuligheder. Her vil man så være afhængig af private udbydere eller kommunalt opsatte ladestandere. Det må siges at være noget af en mangel på omhu for udbredelse af elbiler i Vestjylland, men måske mener de kloge her i Hovedstaden, at de stadig er på hesteryg derovre.
 
Også Mette kunne være enig i, at der på betalingssiden for opladning kunne være meget tilbage at ønske, men så vidt vides er der allerede udbydere her i landet, der kan eller overvejer at modtage almindeligt kreditkort, f.eks. Dankort for betaling for opladning. Men fat mod. EU har besluttet, at der i hele EU fra 2025 skal kunne betales med kreditkort, så det er bare at have lidt tålmodighed.
 
Og så er der det store spørgsmål: Hvordan skaffes der strøm nok til alle de forventede kommende opladninger. Ja, iflg. Mette er der gået tænkepause i det spørgsmål i Energiministeriet. Men hvis nogen sætter lidt strøm til dem kommer de vel også med en løsning.
 
Og selvfølgelig også det lige altid tilbagevendende spørgsmål: Skal tilstrækkelig antal ladestandere opsættes før der sælges flere elbiler eller skal der sælges flere elbiler før der opsættes flere ladestandere. Og ja, hvis det ene venter på det andet kommer vi vel ingen vegne.
 
Det var en rigtig god gennemgang af elbil og ladestander status og problematikker af både Henrik og Mette, så rigtig mange tak til dem begge for et godt informativt indlæg.
Næste møde i Herreværelset den 25. februar 2022

Borgmesterbesøg
 
Så kommer borgmester Thomas Lykke Pedersen igen på besøg i Herreværelset og fortæller lidt om kommunens tilstand samt svarer på spørgsmål fra Herreværelsets medlemmer.
 
Jeg (Bent) har modtaget skriftlige spørgsmål fra nogle af Jer, som jeg har samlet og sender til Thomas Lykke Pedersen søndag den 13. februar, så han har dem forud for mødet og kan forberede svar på spørgsmålene.
 
Du kan se alle spørgsmålene til Thomas her..
 
Og naturligvis kan du også stille spørgsmål til Thomas direkte på mødet.
 
 
Deltagerafgiften er kr. 60 for kaffe, indlæg og frokost med tilbehør.


NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 21. februar 2022 – dog max 78 deltagere efter ’først til mølle’ . Du kan tilmelde dig mødet når Tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her er tilgængelig for tilmelding.
Tilmelding vil dog først være tilgængelig fra søndag den 13. februar kl. 20.

OBS! 
Husk at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.

OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Kommende møder

 
11. marts
 
På cykel tværs over USA
 
Eller som Peter Møller også kalder sit foredrag: Fra kræftsyg til ekstremidræt.                                                         
Et spændende, alvorligt, muntert. givende og underholdende foredrag om udfordringerne med at gennemleve en alvorlig sygdom, komme 
styrket ud på den anden side, og udleve en vild drengedrøm.
 

I 2013 blev Peter Møller som 62-årige ramt af modermærkekræft. Det ændrede – som ved alle andre i samme situation – hans liv 180 grader. Efter nødvendige operationer, behandlinger og start på årelange kontroller, blev en gammel drengedrøm hevet frem fra gemmerne. Nu skulle en helt vanvittig idé om at cykle på tværs af USA udleves!

På en cykeltur fortalte han sin ven Erik om den vanvittige plan. Eneste svar fra Erik var: ” Hvornår skal vi afsted? ”

Hurtigt blev det afgjort at turen skulle afvikles i efteråret 2016, og at der skulle cykles til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Primært for at sætte fokus på at komme til lægen i tide, og sekundært for at samle penge ind. Turen skulle være helt uden følgebiler og anden medkørende hjælp! 2 seniorer på 58 og 65 år alene på de lange strabadserende og udfordrende amerikanske landeveje, i ørken, storbyer og ikke mindst meget høje bjerge.

21 måneders hård forberedelse fysisk og psykisk gik i gang. Der blev fundet sponsere og lavet aftaler med TV2 Lorry og Kræftens
Bekæmpelse, aftaler med træningscoach, diætist, mental coach og idrætsfysiolog, og ikke mindst træning, træning og træning.

13. september 2016 kørte de ud af San Francisco med kurs mod New York. En fantastisk tur med masser af oplevelser – gode og 
mindre gode, spændende og næsten for spændende enkelte gange – det blev til i alt 5.690 km. og 33.276 højdemeter på 32 etaper. 
Den 17. oktober sluttede turen i New York – målet var nået, og eventyret – for det var et eventyr – sluttede  naturligvis  ved statuen 
af H.C. Andersen i Central Park.
 
   

Foredraget er bl.a. ment som inspiration til hvordan man kan give sig selv udfordringer, få uforglemmelige oplevelser og minder, nå sine mål trods sygdom eller modgang, det hele krydret med spændende beretninger, anekdoter, billeder og videoer fra turen.

 
25. marts
 
Danmark i 1950’erne - Mellem krig og velfærd

 
Historiker og foredragsholder Lars Ringholm vil holde et indlæg om 1950’erne, der  er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under voldsomt pres.
 
Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge og hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave.
 
Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer.
 
Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun til en vej - og det var vejen frem.
 
Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.
 
 
8. april
 
Danmark-Ekspeditionen 1908

 
Arktisk Instituts direktør, Bent Nielsen, fortæller om Danmark-Ekspeditionen.
 
Han deltog i 100-året for Danmark-Ekspeditionen i en jubilæumsekspedition, der besøgte mange af de kendte steder fra den oprindelige ekspedition: Danmarkshavn, Kap Bismarck, Mørkefjord, Pustervig m.fl.
 
Danmark-Ekspeditionen bliver præsenteret med et stort udvalg af fotografier – både de originale fra dengang og nye optaget i 2008. Foredraget giver også en kort præsentation af dansk arktisk ekspeditionshistorie før Danmark-Ekspeditionen, af de tragiske dødsfald under ekspeditionen og af eftersøgningen bagefter.
 
 
22. april
 
Hvem var venstrehøvdingen, Erik Eriksen?

 
Det får vi lidt mere viden om, når hans søn Knud Bjørn Eriksen kommer og fortæller om sin far, den stærke fynbo, Erik Eriksen.
 
Erik Eriksen husker og kender vi nok som en markant politiker i 50erne og en person der var med til at forme det Danmark vi kender i dag. Han var bl.a. statsminister fra 1950-53.
 
Knud vil fortælle gode historier og anekdoter om sin far, særligt om hvordan det lykkedes at gennemføre grundlovsreformen og kvindelig arvefølge i 1953.
 
Du kan læse mere om Erik Eriksen på https://da.wikipedia.org/wiki/Erik_Eriksen
 
 
6. maj
 
Miraklet på Blegdammen

 
Vi har til dagens møde fået DR-journalist Preben Lund til igen at komme og holde et indlæg for os i Herreværelset.
 
Preben vil denne gang fortælle om ’Miraklet på Blegdammen’ – og det er titlen på en bog, som han har skrevet sammen med Henriette Bendix. Den handler om den dramatiske historie om polioepidemien i Danmark i 1952.-53.
 
I 1952 blev Danmark ramt af en omfattende poliepidemi. Op mod syv tusinde blev registreret smittet og mange blev meget syge med lammelser af arme og ben. Nogle blev lammet i brystet så de ikke kunne trække vejret og mange gik til grunde mens lægerne så magtesløse til.
 
En ung læge, Bjørn Ibsen, fandt på en metode som mirakuløst reddede de fleste fra at blive kvalt og det skete trods stor skepsis og modstand fra den etablerede lægeverden.
 
Ibsens arbejde fik dødeligheden til at falde med 80 procent takket være unge studerende som med håndkraft ventilerende de svært syge børn og unge. Alligevel fik nogle livslange handicap.
 
Det er om Ibsens mirakel og de børn der blev reddet fra en pinefuld død foredraget handler og er et tidsbillede og et stykke medicinalhistorie som er berømmet i hele verden med masser af rørende historier og spændende detaljer.
 
Du kan læse meget mere om polioepidemien i 1952-53 Og Rigshospitalets arbejde på  https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53
 
Og du kan læse mere om bogen ’Miraklet på Blegdammen’ på https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/5636
 
 
20. maj
 

Indlæg afventer.
 
 
3. juni
 
Indlæg afventer.
 
 
17. juni
 
Indlæg afventer.
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp