Copy
Se mailen i din browser
 • Mødet i Herreværelset den 28. januar
 • Næste møde i Herreværelset
 • Kommende møder
 
Kokkedal den 30. januar 2022 

Mødet i Herreværelset den 28. januar 

Som de 7 små dværge vist nok i fordums tid sang: Hu hej, hu hej til møde skal vi gå. Og det var der så ca. 55 medlemmer, der havde luret og var gået dem i forvejen til dagens møde.
 
Erling nød formodentlig solen i det sydlige Europa og sad sikkert i skyggen af en palme med en kold pils i hånden og sang sit hjemlands vemodige sange. Så Ove havde taget over og kunne byde velkommen til alle fremmødte (dog ikke de 7 små dværge – de havde glemt deres coronapas og blev afvist ved døren og sendt hjem til Snehvide– synd for dem, selv om hun også er sød) og Ove bød naturligvis også et velkommen til dagens indlægsholder, Søren Benthins.
 
Til dagens fællessang og som hint til dagens indlæg havde Ove fundet sangen ’Kære linedanser’, fra Sigurd Barretts ’sangbog’ og det var en rigtig god melodiøs sang, der efter stemmeopvarmning fra ja, i ved hvem, lød rigtig godt i mandehulen akkompagneret af Sigurds sang og klaverspil. Fantastisk god sang og tekst, som sikkert kan findes på nettet.
 
Som du kan se under punktet ’Kommende møder’ får vi igen i år besøg af borgmester Thomas Lykke Pedersen (25. februar) og igen er der mulighed for at stille ham skriftlige spørgsmål forud for mødet, så han har mulighed for at indhente svar fra relevante ansvarlige i kommunen og forberede sig til mødet. Der kan naturligvis også stilles spørgsmål til Thomas på selve mødet.
 
Du kan sende dine spørgsmål på mail til mig (Bent), så jeg har dem senest den 11. februar på jbmarcussen@gmail.com, så samler jeg op og sender videre til borgmesteren og sætter link til spørgsmålene i nyhedsbrevet fra mødet den 11. februar.
 
 
Jeg vil dø!
 
Søren Benthin holdt et fremragende og fantastisk indlæg for os om sin kamp tilbage til livet efter helikopterstyrt
 
Det var en historie om at kæmpe sig tilbage til livet. Historien om op- og nedture, på godt og ondt. Det var historien om at miste lysten til livet – og få den igen. Det var historien om gode venner, og det berømte spark i bagdelen. Det er historien om miraklet ingen havde forventet.
 
Og hvordan skriver man et referat af det. Ja, det ved jeg heller ikke, men jeg har valgt nogle highlights fra Sørens indlæg og håber så, at det giver et indtryk af Sørens historie.
 
Søren har gennem mange år været ansat i Beredskabsstyrelsen  - både før og efter sin ulykke. Men i 2008 lavede Søren en del programmer for DR om personer, der på forskellig vis havde haft døden tæt inde på livet, men var kommet videre i tilværelsen der fra.
 
Så det må siges at være noget af et paradoks, at Søren kort efter sidste udsendelse her om i DR selv blev en af de personer, han havde skildret.
 
Han blev kontaktet af Hjemmeværnet, som havde set hans udsendelser og gerne ville have ham til at fotografere og skrive om Hjemmeværnet i forbindelse med en øvelse på Midtsjælland – og det sagde Søren ja til.
 
Så en lørdag eftermiddag I september 2008 var Søren med i en helikopter (Robinson 22 for de helikopterkloge), hvor han skulle filme en hjemmeværnsøvelse på Kirke Saaby Stadion. Med ham var en meget erfaren helikopterpilot, især med den pågældende helikoptertype, der skulle holde den flyvende over øvelsen, mens Søren filmede.
 
Men noget gik helt galt med opdriften af helikopteren (lidt ud over min tekniske formåen at beskrive hvad, hvordan og hvorfor – men det skete) og så kom uheldet bare i løbet af et splitsekund – uheldet der ikke kunne ske.  Helikopteren faldt som en stor sten til jorden med næsen først. Et styrt i frit fald på 75 meter. Mere end 2 x Rundetårn.
 
Da helikopteren ramte jorden revnede benzintanken og der gik ild i helikopteren. Heldigvis havde en del hjemmeværnsfolk og andre set helikopterstyrtet og var hurtigt fremme for at hjælpe med at få skåret både piloten og Søren fri af deres seler, som de hang i – Søren over piloten og få dem fri af helikopteren og få ringet efter hjælp.
 
Piloten havde bl.a. fået åbent kraniebrud og døde desværre kort efter ifm. genoplivningsforsøg. Søren blev med politieskorte kørt til Rigshospitalet, hvor han blev scannet og undersøgt nærmere.
 
Det viste sig, at han havde brækket alle sine ribben, pulveriseret en knogle i ryggen, punkteret begge sine lunger, blødte fra milt, lever og nyrer og bugspytkirtlen havde løsnet sig og der var sikkert mere, som jeg nu har glemt, men det er vel også rigeligt. Nåh joh for resten! Ca. 5 uger senere opdagede man, at han da også havde brækket det ene ben.
 
Og som det er vane, når der sker større ulykker kommer politiet og orienterer familien her om. Det skete selvfølgelig også i dette tilfælde. 2 pæne politifolk ringede på hos Sørens kone og deres 10-årige datter for at overbringe dem den kedelige nyhed, som skete med ordene: ”Din mand er kommet alvorligt til skade ved et helikopterstyrt og er indlagt på Rigshospitalet. Det er hvad vi ved. Hvis du vil vide mere, kan du ringe til Midtsjællands Politi eller se TekstTV. Farvel”. Ja, sådan kan en alvorlig besked altså også overbringes.
 
Sørens kone tog naturligvis straks, støttet af nabokonen, til Rigshospitalet, hvor han i mellemtiden var blevet lagt i kunstig koma. Den narkoselæge, der lagde Søren i koma havde absolut ingen forventninger om, at han ville overleve og fik derfor informeret Sørens kone om, at det nok ville være en god ide, at få samlet familien til et sidste farvel.
 
Men sådan skulle det ikke blive. Søren overlevede mod alle odds. Men det var en udsigt til et liv med svært handicap.
 
Efter Søren vågnede fra sin koma kunne han konstatere, at han intet, absolut intet kunne selv. Han skulle have personalets hjælp til alt og selv om han fik jævnlige besøg  af familie og venner var der intet, der kunne give ham håbet om et bedre liv. Alt var bare ligegyldigt og trist. Der var overhovedet ingen glæde tilbage.
 
I oktober havde hans kone rund fødselsdag, men Søren ville ikke deltage i den tilstand han var i. Men hans venner mente noget andet og 4 af dem hentede ham, trods hans modstand, og satte ham i en kørestol og kørte ham hjem til fødselsdag og selvfølgelig tilbage igen til hospitalet. Noget Søren er glad for i dag og takker sine venner for.
 
På grund af det store medicinindtag med bl.a. morfin fik Søren efter en tid også hallucinationer, der jo bestemt ændrer ens adfærd.
 
Efter en tid med håbløshedens tanker om at skulle ende sine dage som en ”grøntsag” og lægge sin familie til last, besluttede Søren at han ville gøre en ende på det hele. Og gennem en længere periode havde han lagt morfinpiller til side og en aften besluttede han, at det var nu. Så han indtog 11 morfinpiller og drak et glas vand og ventede så.
 
Efter ca. 20 minutter begyndte hans mave at rumle voldsomt og 10 minutter senere oversked han hele sin seng. Det fik en sygeplejerske til at reagere, for nu skulle alt jo skiftes. Det blev det så, men det afholdt ikke Søren fra at overskide sin seng flere gange igen. Det viste sig, at de morfinpiller Søren havde taget ikke var morfinpiller, men afføringspiller, hvilket forklarer hans mislykkede selvmordsforsøg. Morfinen fik han ikke i pilleform af samme grund.
 
Men han havde stadig tanken om, at han ikke ville mere, hvilket han betroede en ung sygeplejerske (eller måske snarere bad hende om hjælp her til). Det fik 23-årige Louise, som sygeplejersken hed, til at finde en velment skideballe til Søren frem, hvor hun bl.a. sagde til ham at: ”Nu skal du tage dig sammen og lade være med at klynke og have så ondt af dig selv. Vi er mange personer her på hospitalet, din familie og venner, der har gjort alt for at få dig tilbage til livet, så stop klynkeriet og selvmedlidenheden og tag dig sammen”. Og så gik hun. Men hendes opsang var starten på at få Søren til at tænke mere positivt på fremtiden og mulighederne.
 
Og det må have gjort noget, for han besøger hende en gang i mellem på Rigshospitalet med en æske chokolade og en buket blomster og som Søren sagde: ”Jeg kan se på hendes kropsfigur, at hun godt kan lide chokoladen”.
 
Søren var en tirsdagspatient på Rigshospitalet forstået på den måde, at han her blev opereret hver tirsdag, men efter ca. 6-7 uger på ’Riget’ blev Søren i begyndelsen af november fundet egnet til og overflyttet til genoptræning i Hornbæk.
 
Og det var her på genoptræningscentret i Hornbæk, at han for første gang oplevede positiv fremgang med både førlighed og tanker. Men det krævede stort arbejde og viljestyrke fra ham selv – uden egen indsats og mål, ingen fremskridt.
 
Den første dag her var en lorteoplevelse, der ikke gav tro på, at han var kommet det rigtige sted. Men allerede næste morgen begyndte forvandlingen fra absolut intet at kunne selv til at blive selvhjulpen og fri for andres hjælp til de daglige gøremål.
 
En dygtig og klog sygeplejerske så, at Søren havde en sok på den ene fod og spurgte ham om, hvor lang tid han skulle bruge til at få den af. ”20 minutter” svarede Søren bramfrit uden tanke på om det overhovedet kunne lade sig gøre. Nå ja, og så gik hun og overlod strømpeprojektet til Søren, der jo så måtte i gang med noget, han egentlig ikke troede han kunne. Men viljen var der og da den kloge medarbejder kom tilbage efter 20 minutter var sokken taget af foden. Den første sejr over håbløsheden var nu sket.
 
Og det blev ikke ved det. Med hård træning og en vilje til at opnå brugbare resultater opdagede Søren, at han nu var på rette vej og i de rette hænder. Og det gav ham et helt nyt livsmod.
 
Han nåede på kort tid så gode resultater, at han kunne komme hjem og holde jul med familien og allerede i februar synes genoptræningscentret i Hornbæk, at de ikke kunne hjælpe ham mere. Det der manglede måtte han selv klare fremover og han blev derfor udskrevet allerede i begyndelsen af februar 2009.
 
Søren havde rigtig mange gode og positive oplevelser i Hornbæk og fik også her nære venskaber med andre patienter – noget som også hjalp med modet og viljen til at komme videre.
 
I sit indlæg havde Søren mange gode råd til, hvordan man overstiger det nærmest uovervindelige. Bl.a. at sætte sig korte, men opnåelige mål, så man kan se resultaterne indenfor en relativ kort tidshorisont og ikke mindst, at ”Man kan, hvad man vil også selv om det koster blod, sved og tårer”. Et råd, som der vel ikke kan argumenteres imod og som man nok ind imellem bør huske sig selv på.
 
Søren fortalte ærligt og humoristisk om den seje kamp han har kæmpet. Det var et foredrag uden filter. Helt uden filter.
 
Og selv om indlægget bygger på en tragisk ulykke, så var hans indlæg også med så meget humør og humor, at jeg blev nød til at llægge mine briller fra mig, så jeg kunne tørre øjnene – ikke fordi de var blevet fugtige af tragedien (det burde de måske også have været), men pga latter over Sørens fantastiske humoristiske måde at fortælle på.
 
Det var som nævnt tidligere et helt fantastisk, fremragende og humørfyldt indlæg, der havde det hele. Tragedie, smerte og håbløshed, der blev vendt til livsmod og livsglæde alt sammen fortalt med en ’husker’ til os alle om at komme videre i livet uanset hvilke problemer man måtte stå overfor.
 
Og som en deltager skrev på en mail til Herreværelset efter dagens indlæg: ”Det var i øvrigt et utrolig stærkt foredrag Søren Benthin holdt - vi kunne det meste at tiden høre en knappenål falde til jorden - men der var også plads til befriende latter. Jeg har hørt mange foredrag i min tid, men aldrig et, der kom i nærheden af Sørens”. Så kan det vel ikke siges meget bedre.
 
Så meget stor tak til Søren for indlægget.
 
Du kan se og høre nærmere på videoklippet Mit Livs Kamp, som du kan finde via dette link: https://youtu.be/EQm-EaiQNHc
 

Næste møde i Herreværelset den 11. februar 2022

Mine erfaring med el-bil og status på infrastruktur med ladestandere
 
Henrik Nielsen, vores lokale kasserer her i Ældre Sagen, har i 2021 anskaffet sig en elbil og vil gerne fortælle os om sine overvejelser og erfaringer ifm. her med.
 
Du skal dog ikke forvente at høre noget om, hvorvidt elbiler er klimavenlige, om man skal købe en plug-in hybrid eller en ren elbil eller hvilken elbil, der er bedst. Det vil der være lige så mange meninger om, som hvilken rødvin der smager bedst – så det kan evt. frit debatteres over frokosten, hvis nogen har mod til det.
 
Derimod vil Henrik fortælle om:
 • Hvilke overvejelser han gjorde før anskaffelsen af sin elbil?
 • Hvad koster el-biler?
 • Nogle nødvendige tekniske begreber omkring en elbil (ikke mange, men de mest nødvendige)
 • Den teknologiske udvikling af elbiler
 • Hvor kan man oplade sin elbil? Herunder lidt om brugen af offentlige standere.
 • Hvordan og hvad betaler man for strømmen?
 • Hvor langt kan man køre på en 100% opladning?
 • Henriks ønsker og forventninger til infrastrukturen af ladestandere.
Og som forlængelse og supplement til Henriks indlæg vil Specialkonsulent Mette Berner Dyrberg fra Vejdirektoratets afdeling for Transportanalyse holde et indlæg om status på infrastrukturen  forbindelse med opsætning og anvendelse af ladestandere.
 
Her vil Mette bl.a. informere om: 
 • Status på opsætningen af ladestandere på statsveje
 • Hvem er leverandører
 • Hvordan afregnes for opladning
 Deltagerafgiften er kr. 60 for kaffe, indlæg og frokost med tilbehør.

NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 7. februar 2022 – dog max 78 deltagere efter ’først til mølle’ . Du kan tilmelde dig mødet når tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her er tilgængelig for tilmelding. Tilmelding vil dog først være tilgængelig fra søndag den 30. januar kl. 20.

OBS! Husk at medbringe coronapas (skal vises ved ankomst) og mundbind (skal bæres ved ankomst og stående/gående i lokalerne) og husk også at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.


OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Kommende møder

25. februar

Borgmesterbesøg


Så kommer borgmester Thomas Lykke Pedersen igen på besøg i Herreværelset og fortæller lidt om kommunens tilstand samt svarer på spørgsmål fra Herreværelsets medlemmer.
 
Hvis du har spørgsmål til borgmesteren kan du sende dem til mig senest den 11. februar, så samler jeg op og sender videre til ham. 
Du kan sende dine spørgsmål til jbmarcussen@gmail.com – og hold dig ikke tilbage.
 
Og udover info om kommunens tilstand og svar på evt. spørgsmål fra Jer vil vi bede borgmesteren om at fortælle lidt mere detaljeret om kommunens ældrepolitik. Det kunne f.eks. være noget om kommunens politik vedr. senior- og ældreboliger, minimumsnormeringer på plejehjem,hjælp til ældre i egen bolig mm.
 
 
11. marts
 
På cykel tværs over USA
 
Eller som Peter Møller også kalder sit foredrag: Fra kræftsyg til ekstremidræt.                                                         
Et spændende, alvorligt, muntert. givende og underholdende foredrag om udfordringerne med at gennemleve en alvorlig sygdom, komme 
styrket ud på den anden side, og udleve en vild drengedrøm.
 

I 2013 blev Peter Møller som 62-årige ramt af modermærkekræft. Det ændrede – som ved alle andre i samme situation – hans liv 180 grader. Efter nødvendige operationer, behandlinger og start på årelange kontroller, blev en gammel drengedrøm hevet frem fra gemmerne. Nu skulle en helt vanvittig idé om at cykle på tværs af USA udleves!

På en cykeltur fortalte han sin ven Erik om den vanvittige plan. Eneste svar fra Erik var: ” Hvornår skal vi afsted? ”

Hurtigt blev det afgjort at turen skulle afvikles i efteråret 2016, og at der skulle cykles til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Primært for at sætte fokus på at komme til lægen i tide, og sekundært for at samle penge ind. Turen skulle være helt uden følgebiler og anden medkørende hjælp! 2 seniorer på 58 og 65 år alene på de lange strabadserende og udfordrende amerikanske landeveje, i ørken, storbyer og ikke mindst meget høje bjerge.

21 måneders hård forberedelse fysisk og psykisk gik i gang. Der blev fundet sponsere og lavet aftaler med TV2 Lorry og Kræftens
Bekæmpelse, aftaler med træningscoach, diætist, mental coach og idrætsfysiolog, og ikke mindst træning, træning og træning.

13. september 2016 kørte de ud af San Francisco med kurs mod New York. En fantastisk tur med masser af oplevelser – gode og 
mindre gode, spændende og næsten for spændende enkelte gange – det blev til i alt 5.690 km. og 33.276 højdemeter på 32 etaper. 
Den 17. oktober sluttede turen i New York – målet var nået, og eventyret – for det var et eventyr – sluttede  naturligvis  ved statuen 
af H.C. Andersen i Central Park.
 
   

Foredraget er bl.a. ment som inspiration til hvordan man kan give sig selv udfordringer, få uforglemmelige oplevelser og minder, nå sine mål trods sygdom eller modgang, det hele krydret med spændende beretninger, anekdoter, billeder og videoer fra turen.

 
25. marts
 
Danmark i 1950’erne - Mellem krig og velfærd

 
Historiker og foredragsholder Lars Ringholm vil holde et indlæg om 1950’erne, der  er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under voldsomt pres.
 
Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge og hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave.
 
Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer.
 
Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun til en vej - og det var vejen frem.
 
Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.
 
 
8. april
 
Danmark-Ekspeditionen 1908

 
Arktisk Instituts direktør, Bent Nielsen, fortæller om Danmark-Ekspeditionen.
 
Han deltog i 100-året for Danmark-Ekspeditionen i en jubilæumsekspedition, der besøgte mange af de kendte steder fra den oprindelige ekspedition: Danmarkshavn, Kap Bismarck, Mørkefjord, Pustervig m.fl.
 
Danmark-Ekspeditionen bliver præsenteret med et stort udvalg af fotografier – både de originale fra dengang og nye optaget i 2008. Foredraget giver også en kort præsentation af dansk arktisk ekspeditionshistorie før Danmark-Ekspeditionen, af de tragiske dødsfald under ekspeditionen og af eftersøgningen bagefter.
 
 
22. april
 
Hvem var venstrehøvdingen, Erik Eriksen?

 
Det får vi lidt mere viden om, når hans søn Knud Bjørn Eriksen kommer og fortæller om sin far, den stærke fynbo, Erik Eriksen.
 
Erik Eriksen husker og kender vi nok som en markant politiker i 50erne og en person der var med til at forme det Danmark vi kender i dag. Han var bl.a. statsminister fra 1950-53.
 
Knud vil fortælle gode historier og anekdoter om sin far, særligt om hvordan det lykkedes at gennemføre grundlovsreformen og kvindelig arvefølge i 1953.
 
Du kan læse mere om Erik Eriksen på https://da.wikipedia.org/wiki/Erik_Eriksen
 
 
6. maj
 
Miraklet på Blegdammen

 
Vi har til dagens møde fået DR-journalist Preben Lund til igen at komme og holde et indlæg for os i Herreværelset.
 
Preben vil denne gang fortælle om ’Miraklet på Blegdammen’ – og det er titlen på en bog, som han har skrevet sammen med Henriette Bendix. Den handler om den dramatiske historie om polioepidemien i Danmark i 1952.-53.
 
I 1952 blev Danmark ramt af en omfattende poliepidemi. Op mod syv tusinde blev registreret smittet og mange blev meget syge med lammelser af arme og ben. Nogle blev lammet i brystet så de ikke kunne trække vejret og mange gik til grunde mens lægerne så magtesløse til.
 
En ung læge, Bjørn Ibsen, fandt på en metode som mirakuløst reddede de fleste fra at blive kvalt og det skete trods stor skepsis og modstand fra den etablerede lægeverden.
 
Ibsens arbejde fik dødeligheden til at falde med 80 procent takket være unge studerende som med håndkraft ventilerende de svært syge børn og unge. Alligevel fik nogle livslange handicap.
 
Det er om Ibsens mirakel og de børn der blev reddet fra en pinefuld død foredraget handler og er et tidsbillede og et stykke medicinalhistorie som er berømmet i hele verden med masser af rørende historier og spændende detaljer.
 
Du kan læse meget mere om polioepidemien i 1952-53 Og Rigshospitalets arbejde på  https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53
 
Og du kan læse mere om bogen ’Miraklet på Blegdammen’ på https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/5636
 
 
20. maj
 

Indlæg afventer.
 
 
3. juni
 
Indlæg afventer.
 
 
17. juni
 
Indlæg afventer.
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp