Copy
Mødet i Herreværelset den 6.oktober
Næste møde i Herreværelset den 20. oktober
Lidt om "Historier fra Herreværelset"
Kommende møder
Se mailen i din browser
Kokkedal den 8. oktober 2017

 
Mødet i Herreværelset den 6. oktober
 
Besøg på Fængselsmuseet i Horserød.
 
Mødet var denne gang henlagt til Fængselsmuseet i Horserød, hvor 34 medlemmer var mødt frem.
 
Vi startede dog i Medborgerhuset med Johnnys gode kaffe og velkomst af Jan Hellen. Efter kaffe og snak var der samkørsel til Horserød og endnu en gang stor tak til jer, der lagde bil til.
 
Og vejret var heldigvis med os til dette arrangement og museeumsinspektør Torben Gulnov holdt et godt indlæg på den solbeskinnede terrasse om fængslets historie.
 
Og Torben diskede op med mange datoer og årstal, som jeg ikke med samme sikkerhed kan gengive, så her er kun nogle af Torbens ’højdepunkter’, men jeg er sikker på, at alle fremmødte medlemmer selv har skrevet sig de mange informationer og årstal’bag øret’.
 
Horserød Fængsel, som det hedder nu, blev etableret som en krigsfangelejr under 1. Verdenskrig i 1917 på opfordring fra Røde Kors. Der blev bygget en tilsvarende lejr i Hald Ege ved Viborg.
 
Da Danmark under 1. Verdenskrig jo var neutral var formålet, at de 2 lejre skulle bruges til udveksling af krigsfanger. Så der kom tyske og østrigske krigsfanger til Hald Ege og russiske krigsfanger til Horserød, ca. 2.000. De russiske krigsfanger blev dog hurtigt returneret til Rusland for at deltage i opgøret mod Oktoberrevolutionen, hvilket vist ikke var det heldigste. Lejren blev den gang varetaget af Røde Kors og bevogtet af dansk militær.
 
Efter russerne havde forladt lejren kom der i stedet franske, engelske og belgiske krigsfanger og de sidste krigsfanger forlod lejren i 1919.
 
Lejren bestod af 90 røde barakker, der var opført og betalt af den danske stat, men administreret af Røde Kors. Og da de mange bygninger nu stod tomme, blev de en kort overgang benyttet til at pleje tuberkuloseramte børn.
 
I 1923 blev det hele sat til salg på aktion, hvor 75% af bygningerne blev solgt og nedrevet i 1924 og bl.a. brugt til sommerhuse mv. rundt om i landet. De resterende bygninger blev købt af en københavnsk rigmand, Jens Olsen, der også er kendt her i kommunen for sine velgørende foranstaltninger,  til bl.a. rekreation for børn fra ’baggårdskøbenhavn’.
 
I midt 30’erne, hvor der begyndte at komme tyske flygtninge fra Hitlers regime, blev lejren brugt som ’asylcenter’, hvilket det så var indtil begyndelsen af 2. Verdenskrig, hvor tyskerne så arresterede de tilbageværende tyske flygtninge og sendte dem tilbage til en forfærdelig tilværelse i arbejdslejre i Tyskland.
 
Under 2. Verdenskrig blev lejren brugt til først fængsling af danske kommunister, senere politi, jøder  og modstandsfolk. hvor af en stor del blev sendt videre til Frøslevlejren i Sønderjylland og nogle igen her fra til KZ-lejre i Tyskland, hvor mange fik en grum skæbne. Under krigen var lejren bevogtet af både det danske fængselsvæsen og tyske soldater.
 
I 1947 blev lejren overtaget af Justitsministeriet og kom så til at hedde Horserød Statsfængsel, hvor bl.a. dømte stikkere og andre tyske medløbere fra krigen blev indsat. For få år siden ændredes navnet så til Horserød Fængsel.
 
Fængslet har i dag ca. 270 indsatte, der er dømt for alt mellem spritkørsel, bedrageri og mord.
 
Torben holdt et fremragende indlæg på lidt over 1 time, hvorefter der var ’fri’ rundvisning i museet inden frokosten blev indtaget på terrassen i stadig strålende godt vejr.
 
Jeg tror alle igen er blevet ’prøveløsladt’ fra Torbens ’fængslende’ fortælling. Og tak til Torben for hans medlevende foredrag.
 
Men også en stor tak til Johnny for at have arrangeret et spændende besøg på Fængselsmuseet, der var et rigtig godt initiativ med meget input, der sluttede af med samkørsel tilbage til Medborgerhuset.
 
Og har jeg glemt noget! ja, det har jeg helt sikkert, men så kan du læse mere om Horserød Fængsel på
http://www.kriminalforsorgen.dk/Statsf%C3%A6ngslet-ved-Horser%C3%B8d-3980.aspx eller besøge Torben.
Museet har åbent tirsdage og torsdage mellem kl. 11 og 15 og Torben fortæller gerne og viser rundt.


 Efter rundvisningen var der tid til frokost udenfor museet inden vi vendte næsen hjemad.
 
 
Næste møde i Herreværelset den 20. oktober
 
Præsten fortæller….
 
Jens Barfod, der er tidligere præst,  kommer til mødet og holder et indlæg med den meget lange overskrift (som han selv har valgt):  "Arbejdet som dansk præst i udlandet er at være ansat i en folkekirke i dette ords aller bredeste forståelse - dækker hele samfundets spekter, søfolk og landkrabber, fra havnebumser til ambassadører".
 
Og her lidt om Jens og de oplevelser og livserfraringer, som han kommer ind på i sit indlæg.
 
Fra 1972 - 1976 var Jens ansat som sømandspræst ved danske sømandskirke i Lissabon. Revolutionen i Portugal fandt sted midt i hans ansættelsesperiode.
 
Dernæst 30 år som sognepræst i Gråsten. Når han skal være lidt selvglad, plejer han at omtale sig selv som "kongelig feriekonfessionarius". Sognekirken i Gråsten er jo en del af Gråsten slot, som hvert år er beboet af den kongelige familie. Dronning Ingrid havde sin faste plads i kirken under sit årlige ophold i byen.
 
Fra 2009 - 2012 var Jens dansk præst for den danske menighed i Schweiz. Hele landet udgjorde hans sogn. Der er ikke mange kilometer på de schweiziske landeveje, hvor hans bil ikke har været.
 
Fra 2013 - 2014 var han ansat som sømandspræst ved den danske kirke i Rotterdam - spændende at se forskellen i det miljø i forhold til udstationeringen i begyndelse af 70'erne. Der er sket en vanvittig stor udvikling.
 
At være dansk præst i udlandet er at fastholde og formidle det at være dansk til mennesker, der i dagligdagen har Danmark noget på afstand - kirkeligt, folkeligt, socialt og værdimæssigt.
 
Og det lover Jens, at vi nok skal få mere indblik i på mødet.
 
Deltagerafgiften er Kr. 50 for kaffe, 2 stk. smørebrød og øl/vand.
 
Tilmelding til mødet senest mandag den 16. oktober.
Du skal tilmelde dig mødet her.

 
OBS!  Hvis du ikke i forbindelse med din mødetilmelding får en mailkvittering, så bedes du kontakte Herreværelset med dit medlemsnummer til Ældresagen på mail til herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk så sørger vi for din tilmelding.
 
Lidt om ’Historier fra Herreværelset’

 ”Tiden går, klokken slår” osv.

 Men du kan sagtens stadig nå at give et bidrag til bogen. Deadline er jo først udgangen af året. Så på med ’vanten’ eller måske snarere ’skrivefingrene’.

Siden sidste nyhedsbrev har endnu et medlem, Jørgen Simonsen, meldt sig med en god historie, så vi er nu oppe på 13 ’forfattere’. Men målet var 15, så vi efterlyser derfor stadig også dit bidrag. Og det bliver en rigtig god bog. Det står allerede klart.

Så ’kom nu’. Du kan skrive til Herreværelset på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk
hvis du også vil være medvirkende til en god ’erindringsbog.

Læn dig lidt tilbage i stolen og lad tiden gå baglæns. Luk øjnene og tænk – ja, kom der ikke en historie for dit indre – en historie, som du kan bidrage med til bogen. Det tror jeg.

Vi er gået i gang med at søge midler til trykning af bogen og forventer at få indsamlet den nødvendige økonomi. Vi er også i gang med at kontakte relevante forlag for forhandling om trykning af bogen.

Vi holder møde i styregruppen igen den 16. oktober, så du får mere status på bogen her efter.

 
Kommende møder
 
3. november
 
Når den økonomiske op- og nedtur rammer…
 
Finn Helmer der også er kendt som ’Gigamanden’ kommer og holder et indlæg om sin op og nedtur som multimillionær.
 
Finn var den lykkelige ejer at et firma, der udviklede computerkomponenter med så stor succes, at det blev solgt for et meget stort beløb og det betød jo så også, at Finn kom til penge. Rigtig mange penge. Og så kunne historien jo være sluttet lykkeligt her, men det skete så ikke.
 
For penge er jo gode at have, men når man har sådan nogle, får man også pludselig mange venner og kontakter. Og der var rigtig mange virksomheder, små og store, seriøse og mindre seriøse, der nu inviterede Finn med ind i ’kredsen’ og nok mest for, at han skulle investere noget af sin nye formue her.
 
Og så begyndte rutcheturen den anden vej. Finn var nok lidt for flink og måske lidt naiv med hvor han anbragte dele af sin nyvundne formue. Og det gik hurtigt ’ned ad bakke’.
 
Så hurtigt, at Finn i dag er erklæret personlig konkurs og må leve efter de forhold, som det byder.
 
Der findes en hel del på nettet om Finn Helmer, men du kan læse mere om ham her https://da.wikipedia.org/wiki/Finn_Helmer
 
Finn har også udgivet en bog, som han vil tage nogle eksemplarer med, hvis nogen skulle have lyst til at købe den på mødet. Jeg kender ikke prisen.
 
 
17. november
 
Flystøtteoperationer på Balkan og krigsveteran
 
Michael Huusom holder igen et indlæg i Herreværelset. Denne gang om flystøtteoperationer på Balkan i 1993-94 og det at være krigsveteran herfra.
 
Michael vil vise billeder og fortælle om det at være udsendt i FN tjeneste som ”Forward Air Controller (FAC)” under krigen på Balkan, nærmere betegnet i og omkring Tuzla i Bosnien i Hercegovina.
 
I husker sikkert alle beretningen om operation Bøllebank.
 
 
1. december

Hvad en DR journalist kan fortælle…

 
DR journalist Preben Lund kommer og holder et indlæg om Radioavisen gennem 90 år.

Preben vil bl.a. fortælle om Gunnar Nu og andre af radioens koryfæer, krydret med gode anekdoter om de journalister vi kender og har kendt gennem radiofonien. Og det bliver ikke kedeligt, idet Preben er en rigtig lun rad.

Preben er endvidere forfatter til 8-10 bøger, hvor forskellige har fortalt om deres historier.  
 
Læs om Preben Lund på Wikipedia her.
 
 
15. december
 
JULEFROKOST
 
Yes, med julelys i øjnene kan vi igen se frem til en særdeles hyggelig julefrokost, som afslutning på et godt mødehalvår.
 
Og i lighed med sidste år må i godt allerede nu begynde at tænke på et muligt sponsorat til frokosten i form at snaps, øl, portvin, cognac eller andet godt til ganen. Hvis du ønsker at være sponsor, så kan du allerede nu skrive til Herreværelset med hvad du gerne vil sponsorere med eller du kan aftale det med Erling.
 
 
12. januar 2018
 
Herreværelsets nytårskur
 
Så kan i godt gemme julepynten væk og få ryddet op efter nytårsfesten.
 
Nu starter vi møderne i Herreværelset i det nye år 2018 og der ligger rigtig mange gode møder foran os.
 
Vi tror vi måske lige fejrer nytåret en gang til med lidt ’boblevand’ og kransekage i stedet for kaffen. Og så skal vi ellers bare snakke og hygge, så vi kommer godt i gang med det nye år.

 

Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp