Copy
Lidt status og tankespind i en Corona-tid
Invitation til Digital læseklub
Herreværelsets golfturnering i september 2020
Hvad f...... går du og laver i Disse Coronatider?
Se mailen i din browser
Kokkedal den 20. maj 2020
 
                         
Hej d’herrer, så er der endnu et nyhedsbrev til jer
 
Jeg havde ellers lige tænkt mig at trække den lidt med nyhedsbrevet, da der jo ikke er sket væsentligt meget siden sidst, men Herreværelsets medlemmer har fået en invitation til at deltage i en digital Læseklub. Det kan du se lidt mere om længere fremme i nyhedsbrevet, der derfor kommer ’på gaden’ allerede nu.
 
Men alligevel! Med et hastigt tilbageblik kan vi jo nu konstatere, at vi dog siden sidste nyhedsbrev har fået lov til at stå lidt tættere på hinanden – kun 1 meters afstand, hvis vi da bare ikke udbryder i glædessang ved at være så tætte, for så er afstanden stadig 2 meter. Ja, og det er den så også alligevel for dem, der er i risikozonen uanset sang eller ej (og dem er vi sikkert en hel del af i Herreværelset), så  den Beslutning har nok ikke ændret de helt store samværsmuligheder.
 
Men lad det være et godt råd, at du for at sikre afstanden på 2 meter når du færdes ude jo kan gå og synge sammen med fuglene – så skal afstanden til andre jo være mindst 2 meter og det kan måske få nogen af de yngre løbende motionister’ man møder på sin vej til at forstå at holde afstand og respektere alvorligheden ved Coronakrisen. Og samtidig får de jo en lille sang med på vejen – det er da bedre end en ’skideballe’.
 
Så syng, syng, syng når du færdes ude blandt andre. Det giver også luft til lungerne og du får også en god træning til vores fællessange, når vi igen kan mødes. Det kan da godt være det vil virke lidt underligt for andre, at de møder ældre syngende tenorer på deres vej, men det må de jo så leve videre på.
 
Og nåh ja, så var der jo lige en meget opreklameret politikerdebat på TV. Den fes dog vist lidt ud i vandet (hvis man kan sige sådan). Der var ikke megen debat, men mere interview med de forskellige politikere. Jeg blev ikke meget klogere af de ca. 2 timer, men måske gjorde du og så var debatten jo helt berettiget.
 
Det seneste er vel, at det nu, fra Berlingske Tidende i dag (19. maj) er kommet frem, at seruminstituttets beregninger af smittetrykket, der jo var grundlaget for den store nedlukning af samfundet den 12. marts, var rimelig meget forkert, ca. det dobbelte af det faktiske forhold.
 
Men regeringen skal ikke klandres for på netop den baggrund at lukke ’landet ned’. Det man kan klandre er, at man ikke allerede på pressemødet den 30 marts gjorde opmærksom på fejlen, men i stedet solede sig i, at man nu med nedlukningen havde halveret smittetrykket. Nej, det havde man så ikke. Seruminstituttet havde ’bare’ korrigeret sin egen regnefejl.
 
Og fejl kan vi jo alle lave – selv mig. Og det er ikke det at begå en fejl, der er tankevækkende. Det er mere det, at man forsøger at fortie eller helt skjule det. Hvad skal vi så tro på og rette os efter fremover ?
 
Det skal også blive spændende at se, hvad de politiske ledere kan finde ud af i morgen (20. maj) mht. den videre genåbning af samfundet. Kan vi nu komme i Tivoli og Zoo, på museer og kan tyskere og nordmænd igen passere den danske grænse ? Og hvor mange må vi nu samles ?
 
Det var lige nogen få Corona betragtninger fra min side og jeg håber da ikke, at nogen bliver fornærmet over ovenstående fakta anskuelser. Men ellers er jeg da også lydhør for det.
 
Nåh, men oven på det holder jeg nu lige en lille pause og tager en kold øl og en smøg selv om det jo ikke er helt politisk korrekt. Men det skal du nu alligevel også være velkommen til – du kan jo undlade smøgen.
 
Invitation til Digital læseklub
 
Ja, så er jeg kommet tilbage fra min lille pause. Det minder mig så om, at møderne i Herreværelset jo også ’bare’ holder en lille pause og nok skal komme igen lige som dagen i morgen også gør det.
 
Men for nu at komme tilbage til nyhedsbrevet. Vi har fået en invitation til at nogen kan deltage i et Digitalt Læsekoncept, som jeg her bringer videre til dig, der er interesseret og invitationen lyder:
 
Vil du være med til at teste et digitalt læsekoncept? Ældre Sagen er med i et forskningsprojekt sammen med Statens Institut for Folkesundhed (SIF) og Læseforeningen kaldet ”Læs Som Mand”.
 
Grundet Corona kan vi ikke gennemføre fysiske læsegrupper og derfor vil vi prøve digitalt.
 
Vi skal bruge en gruppe af 10 mænd i deres bedste alder, der har mod på at bruge en eftermiddag i uge 22 på at deltage i en virtuel læsegruppe. Det er helt uforpligtende at deltage, og det hele foregår digitalt, så du kan sidde derhjemme.
 
Først vil en dygtig læseguide lave en såkaldt ”guidet fælleslæsning” med én udvalgt tekst, og lede en samtale med deltagerne om teksten. Dernæst vil Josefine fra SIF stille nogle opfølgende spørgsmål til oplevelsen og konceptet. Deltagelsen kræver ingen forberedelse, og teksten vil blive læst højt af læseguiden, så du skal bare ”komme”, som du er.
 
Forudsætninger for at være med: 
  • Have adgang til en computer eller tablet med internetforbindelse
  • Være mellem 65-75 år (jeg – Bent – har forsøgt at få en forklaring på aldersbegrænsningen, men har ikke fået nogen tilbagemelding her på, så….)
  • Du behøver ikke have erfaring med læsning eller læsegrupper
Hvis teknikken driller, så står Ældresagens IT-frivillige klar til at hjælpe over telefonen. Læsegruppen vilforegå gennem Zoom, der er et nemt og gratis program.

Hvis du ønsker at deltage, så send venligst en mail til Josefine på josea@sdu.dk, hvori du skriver dit navn, alder og telefonnummer.
Du kan også skrive eller ringe (tlf. 65 50 77 16) til Josefine, hvis du har spørgsmål

Desværre har du ikke lang betænkningstid for sidste dag for tilmelding er fredag d. 22. maj.
Herreværelsets golfturnering i september 2020
 
Vi har i de sidste nyhedsbreve introduceret Herreværelsets Golfturnering i september, som Torben Iversholt havde taget initiativet til.
 
Men øv, øv! Desværre er der pt kommet så få tilmeldinger, at Torben og vi har besluttet at lægge arrangementet på hylden – dog ikke så langt væk, at det ikke kan findes frem igen og støves af.
 
Måske har de få tilmeldinger noget at gøre med usikkerheden om det fremtidige smittetryk og Coronasituationen som sådan. Og ingen kan jo på nuværende tidspunkt spå om fremtiden.
 
Så derfor vil vi også lige se tiden an og evt. senere vende tilbage med tilbud om en spændende golfturnering i Herreværelsets regi.
 
Men tak til jer, der allerede har vist interesse for arrangementet.Hvad f….. går du og laver i disse Corona tider?
 
I forrige nyhedsbrev efterlyste jeg lidt input om, hvad I går og fordriver Coronatiden med og fik også nogle tilbagemeldinger fra Søren Brøgger, Jan og Ove, som jeg viderebragte i sidste nyhedsbrev, hvor jeg dog også efterlyste flere historier.
 
Og jeg er glad for, at et par medlemmer har reageret på min opfordring, og det takker jeg for. Det er jo en god måde vi kan informere hinanden om, hvordan vi får en mødepause i Herreværelset til at gå med når vi nu ikke kan mødes og fortælle ’løgnehistorier’ til hinanden omkring bordet. Så her er de:
 
Fra Flemming Thomsen har jeg fået nedenstående:
 
Hej Bent,
Mange tak for endnu et Nyhedsbrev fra Herreværelset inkl. din egen og flere andre medlemmers aktiviteter - jeg havde nær sagt “for at få tiden til at gå”.  Mærkeligt at tænke på, at vi alle i Herreværelset er pensionister og dermed i den sidste del af livet - og alligevel med stort mod på livet. Vi er ikke gået i stå!
 
Du efterlyser information om andre medlemmer af Herreværelset`s gøremål i disse måneder.
 
Joh - jeg har efter 9 år genoptaget tennis, som jeg har spillet i rigtig mange år. Med stor fornøjelse. Men efter flytning til Fredensborg for 9 år siden, lagde jeg tennis på hylden for at koncentrere mig om badminton, som jeg nyder hver onsdag eftermiddag i vinterens løb sammen med en række andre veteraner. Men det er jo pt. Ikke muligt, så da et par af badmintonkammeraterne foreslog tennis - “slog” jeg til. Nu da vi må dyrke udendørs sport igen!!
 
Og hvad ellers - udover den daglige vandretur (7000 - 9000 skridt). Joh, der er lidt ÆldreSags arbejde af og til. Vi var nogle stykker, der fornylig distribuerede 1000 flødeboller til kommunens plejehjem. En sjov aktivitet.
 
Og så er der jo også læsning af en række bøger - noget TV o.s.v.
 
Vi har da også FaceTimet og talt med børn og børnebørn - og en enkelt gang været sammen - i behørig afstand forstås!
Turen til Sydfrankrig i juli må vi vist nok slå en streg over - desværre.
Men jeg håber, som mange andre, at Herreværelset snart efter sommerferien kan åbne igen. Det er vældig sjovt, berigende og interessant at være med i.
 
Med sommerlig ÆldreSags hilsen til alle, Flemming Thomsen
 
 
Tak til Flemming. Og fra Paul Buch har jeg fået en meget fyldestgørende beretning om nogle af hans gøremål her under Coronakrisen, som kommer her:
 
 
Vi blev lukket ned, for mig Herreværelset, Hemingway Klubben, Nivå Golf Klub m.fl. 
 
Min 80 års dag på Karlebo Kro måtte aflyses, og børnebørnene aflyste bryllupsfester.         Vores langtidsrejse til Sorrento blev aflyst, og efter venten fik vi vores 34.000 tilbage.
 
Det begyndte alt sammen at se lidt lukket ud for pensionisterne på Brønsholmdalsvej.
 
Vi er normalt meget aktive, så noget måtte der ske, vi eftersøgte flere nye aktiviteter. Min viv og jeg besluttede at fordoble antal traveture og forlænge dem til 4 kilometer.
 
Held i uheld havde min læge lige fortalt, at jeg kunne undgå gammelmandssukkersyge ved at sænke min vægt fra 93,5 kilo til 85 kilo. Det lykkedes, jeg fik ros af ham forleden.  
 
Vi er medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening, og begyndte at drive forskning i meget lille format. Vi ville notere alle de fugle vi så. Alle de almindelige inklusive rågerne, der bor på naboens tag, og musvitterne og blåmejserne, der bor i de 3 redekasser, vi har sat op. Vi sidder i fugletårnene med kikkerter og notesblok, og spørger dem med lange kikkerter.
 
Det er en utrolig viden og hjælpsomhed, der er gemt hos mange. Vi har noteret mindst 20 fugle, vi aldrig har set før. Havørnen var imponerende, men der kom også bynkefugle, strandskader, klyder m.fl. Der var også storke i Gundsømagle og vandstærene i Esrum Å.
 
Jeg havde 40 læggekartofler til spiring. Vi har dog ingen have, men andel i en fælleshave. Den del der ligger trastevere, på den anden side af Donse Å er udyrket. Der har jeg ryddet plads og sat kartoflerne. I dag så jeg for første gang grønne toppe, som jeg har hyppet og vandet sammen med rabarber og sommerblomster. Her er nybyggeren på næsten 80 år.
 
Gennem de seneste år skrev jeg krøniken Tiden og Tyskerne om min barndom fra 0 til 7 år. Nu blev jeg igen grebet og skriver hurtigt, erindringerne vælter ned på mængder af sider. De godt 500 sider bliver en dag til e-bøger, måske udgives de, hvis aktierne bliver normale.  
 
Vores familie har taget ekstraordinære hensyn til os meget gamle, når de har besøgt os. De har holdt afstand på godt 2 m, det er mere end de andre kunder i Føtex, Rema og LIDL.
 
Vi ser frem til at samfundet bliver normalt, så vil vi invitere dem vi kender uden at kysse.
 
Vi har besluttet, at beholde vore gode vaner, når livet bliver normalt igen. Lad os se.
 
 
Og også en stor tak til Paul for at berige os andre med hans aktiviteter og tanker her under Coronakrisen.
 
Hvis du også har brugt en selvvalgt isolation eller karantæne til at berige dig med noget nyt, f.eks. som Jan at kaste dig over et kæmpe LEGO projekt eller bygge modelfly, modelkopier af gamle tog, samle puslespil eller noget helt andet, så må du da meget gerne dele dine oplevelser og erfaringer om det, som inspiration for os andre i Herreværelset. Også hvis du ’bare’ har en god Corona historie at fortælle.
 
Så skriv gerne til mig (Bent) her om, så jeg kan viderebringe din oplevelse under Coronakrisen  i næste nyhedsbrev til gavn og glæde for os andre – ellers skal jeg jo bare fortsætte med status på mit klaverspil.
 
Du kan skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com og så har jeg jo også lidt input til de næste nyhedsbreve, så vi kan holde liv i Herreværelset.
 
Men hvad er så status på det der klaverspil. Jo, ser du. Min højre hånd – altså den for enden af højre arm (og ikke en eller anden tjenende ånd) er kommet lidt videre. Vi er nu nået til ’Jeg gik mig ud i kvælden’ – og det gjorde jeg så med et højlydt kuk-kuk.
 
Men den skide venstre hånd sakker noget bagud og er ikke helt nået frem til samme melodi i lærebogen endnu. Ved ikke helt hvad jeg skal gøre for at få den lidt ’op i gear’ så den også kan være med til det sjove. Måske den bare skal have lov til at trykke på de tangenter, den selv vil og når den vil. Måske det så ikke lyder godt, men så får den da lov til at være med.
 
Og ja – helt udenfor lærebogen har jeg da også lært mig ’I østen stiger solen op’ (fandt ved et tilfælde noderne, så det skulle jo lige prøves af) og pga min datters fødselsdag måtte jeg jo så også lynhurtigt lige lære ’Happy Birthday’. Jo, jo det går da.
 
Og så glæder jeg mig til næste uge, hvor min kone skal have gipsen af. Jeg håber og ser frem til, at det måske kan lette mit husholdningsarbejde med mere tid til klaverspillet og andre gøremål en lille smule. Er dog bange for, at opvaskebørsten er bokset fast til  hånden. Men vi får se.
 
 
Men, pas nu godt på dig selv og dine nærmeste til vi igen kan mødes.


 
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp