Copy
Lidt status og tankespind i en Corona-tid
Hvad f...... går du og laver i Disse Coronatider?
Se mailen i din browser
Kokkedal den 9. juni 2020
 
                         
Lidt status og tankespind i en Corona tid
 
Halløjsa igen! Så er der endnu et nyhedsbrev til dig
 
Der er jo på Herreværelsesfronten desværre ikke nogen nye spændende informationer siden sidst. Status er jo stadig det samme – ingen møder foreløbig, men derfor skal du da alligevel have et lille nyhedsbrev som en hilsen fra Herreværelset.
 
Men i det store offentlige rum sker der jo ting og sager. Genåbningen af landet flyver og farer af sted som en vild agerhøne på flugt fra sin jæger og får vores ledende politikere til også at fare mere eller mindre forvildet rundt i, hvordan og hvad genåbningen skal indeholde.
 
Noget kunne tyde på, at politikerne ikke helt kan stå imod presset fra befolkningen og så kommer der jo ’mærkelige’ beslutninger.
 
Regeringen med Mette Frederiksen i spidsen har for kort tid siden stået fast på en kontrolleret og forsigtig genåbning – måske også for forsigtig. Men hvad dælen sker der for Regeringen nu.  Hvor blev de faste beslutninger og forsigtigheden af?
 
Mystiske modsætninger mødes.
 
Man må nu, som der var i går den 7. juni gerne være 500 mennesker samlet i Operahuset (indendørs vel at mærke) og ’kun’ tilsvarende samme antal personer på en stor fodboldarena, endda udendørs.
 
Der må åbenbart også gerne være 15.000 demonstranter tæt samlet i længere tid, men der må kun være op til 50 personer forsamlet til ’almindelige’ arrangementer, endda med 1 meters afstand mellem hver. Så man må godt med Regeringens samtykke samles mange til demonstration, men må ikke mødes til mindre musikfestivaler eller andre tilsvarende arrangementer.  Forstår godt det er noget med Grundloven, men alligevel….
 
Der må ikke være overnattende udenlandske turister på hotellerne i København for at forhindre smittespredning. Men de må gerne overnatte i Rødovre, Glostrup og andre omegnskommuner samtidig med, at de naturligvis også gerne må være i København det meste af et døgn og tage en kanalrundfart, gå i Nyhavn og skylle frustrationen ned, gå i Tivoli, på cafeer og restauranter  mm – bare de sover udenfor kommunen. Hvad er ideen bag det?
 
Og om lidt må der køre flere tusinde potentielle ’Coronabomber’ rundt i landet, når studenterne skal have deres traditionelle kørende ’druktur’ rundt til alles familiemedlemmer. Flere tusinde biler med ca. 25 mere eller mindre berusede unge på ladet. Hvem i alverden er så naive at forestille sig, at de holder 1 meters afstand, afspritning og andre gode hensynsfulde retningslinier under og efter sådan en festtur. Jeg under dem gerne både fejring og en fornøjelig køretur, men er det forsvarligt?
 
Og samtidig skal grænserne forblive lukket for at holde virusen på afstand (altså lige bortset fra Tyskland, Norge og Island) frem til 1. september. Giver det mening med de mange mulige smittekilder,som nu allerede er igangsat? Er det mere risikabelt at få europæiske turister til landet end at lade 15.000 demonstrere eller sætte gang i tusinder af ’studentervogne’? Jeg spørger bare ud i det blå.
 
De danskere der alligevel trodser ’rejseforbuddet’ (og dem er der vist mange af) til de ’lukkede’ lande her i Europa anbefales at gå i selvvalgt karantæne når de kommer hjem. Hvem f…… tror det kommer til at ske?
 
Og sidst har jeg set, at den kære Mette nu vil forbyde at bryllupsfester fortsætter efter brudevalsen. Her skal alle så gå hjem. Og det efter man i øvrigt har været sammen før brudevalsen i 6-8 timer med festligt samvær. Hvor er logikken?
 
Ja undskyld mig, men jeg er altså lidt forvirret over de mange beslutninger, som for mig ikke hænger sammen i en kontrolleret og forsigtig genåbning af samfundet. Jeg kan tværtimod frygte, at det vil være begyndelsen til en opblomstring af smittetrykket – og hvem bliver Sorteper i det? Det gør vi ældre og de svage og handicappede, der så igen skal til at passe på og isolere sig mere.
 
Nu har vi jo en statsminister der, indrømmet, har gjort det ganske godt hidtil med håndteringen af CoViD19.  Men jeg forstår ikke helt logikken om kontrol og forsigtighed ved genåbningen. Det virker som Statsministeren (og også andre politikere) nu førert sig frem i en impulsiv og improviseret slingrevals der i hvert fald efterlader mig med flere spørgsmål end svar.
 
Men de svar kommer jo nok hen ad vejen og når vi igen kan mødes i Herreværelset må nogen da også gerne belære mig om den logik der nu lægges for dagen for at genåbne samfundet. For det kan vel ikke tænkes, at ’slingrekursen’ og de ulogiske valg kun er til for at sikre sig gode meningsmålinger?
 
Nå, solen skinner og sommeren står for døren, så det kan da godt være, at jeg lige skal tage den positive hat på og forsikre mig selv om, at ’de kloge’ ved hvad de gør og at vi snart igen trygt kan mødes. Men SKÅL, nu tager jeg mig lige min daglige kolde øl – det skulle være sundt for sjælen har jeg hørt.
 
Hvad f….. går du og laver i disse Corona tider?
 
Jeg har jo i de forrige nyhedsbreve opfordret Jer til at sende mig lidt skriv om, hvad i går og fordriver denne Coronatid med og det har I jo set, at nogen har gjort, men jeg kunne da godt tænke mig at høre fra flere af Jer. Der må da være nogen, der har brugt tiden til andet end at luge ukrudt eller andet plagsomt og som vil fortælle lidt om det her i nyhedsbrevet.
 
Så fat tasterne og skriv til mig (Bent) på e-mail jbmarcussen@gmail.com. Du kan skrive om stort og småt, noget du har oplevet eller gjort, som du ellers ikke ville have foretaget dig, hvis det ikke lige havde været for Coronatiden.  Du fortæller jo alligevel om det under frokosten, når vi igen kan mødes, så her kan du komme det i forkøbet.
 
Det er jo en god måde vi kan informere hinanden om, hvordan vi får en mødepause i Herreværelset til at gå med når vi nu ikke kan mødes og fortælle ’løgnehistorier’ til hinanden omkring bordet.
 
Og jeg har da også fået lidt tilbagemelding siden sidste nyhedsbrev.
 
Ove (vores fællessangsarrangør) har igen sendt mig og Herreværelset en lille hilsen, denne gang i form af en lille opgave, hvor Ove endda udlover en præmie for den rigtige løsning. Men her har du Oves skriv:
 
Kære Bent,
 
Her i denne Corona tid tales og skrives der meget om at dyrke forskellige former for fysisk udfoldelse som løbetræning, gymnastik, træning i fitnesscentre,  golfturnering i Herreværelsets regi og meget andet.  Alt dette for at holde muskelmassen ved lige.  Det er velkendt, at et organ der ikke bruges regelmæssigt, svinder ind og mister sin evne til at fungere.  Det sidste er ikke en situation, nogen af os ønsker at komme i.
 
Hjernegymnastik sørger for at holde hjernecellerne (de få der er tilbage) aktive og i form.  Det er vigtigt, da hjernen jo er en forudsætning for, at kroppens øvrige organer fungerer.  Vi kan f.eks. løse Kryds og Tværs opgaver, spille Bridge eller Sorteper. Men kortspil er der ikke megen fornøjelse i, hvis der skal spilles online via hjemmecomputeren.  Vi kan også forsøge at finde huller i Einsteins relativitetsteori.  Men det er nok  de færreste, som giver sig i kast med det.  Hvad ellers kan vi kaste os ud i for at motionere vore små, grå hjerneceller?
 
Slægtsforskning!  - det kan vi sysle med, uanset om vi er helt alene eller i en gruppe af ligesindede.  Er der noget, der sætter gang i hjernecellerne, så er det transskribering af middelalderlige tekster.  Der var ingen regler for tegnsætning, bindestreger ved orddelinger, forkortelser, retskrivning og navneregler.  Selv alfabetet så, indtil midten af 1800-tallet, meget anderledes ud end det, vi kender i dag.  Nogle præster i det jyske skrev op til midten af 1800-tallet sågar dialekt i kirkebøgerne!  Muligvis skal vi langt ned i teksten – og læse den flere gange – før vi finder ud af, hvad den egentlig handler om.  Det kræver tid, laaaaaang tid og en god portion tålmodighed.
 
Christian IV gjorde i sin regeringstid mange tåbelige ting, men også noget, som vi slægtsforskere i dag nyder godt af, og som er en forudsætning for, at vi kan finde vores slægt tilbage til hans tid. 
 
Han udsendte den 17. maj 1646 en missive til alle kongerigets præster.  Med denne missive, vil jeg gerne give mit bidrag til jeres hjernetræning, og - hvis det er muligt - aktivere jeres hjerneceller.
 
Du kan finde opgaveteksten herunder:


 
Jeg sætter en øl på højkant til den eller de, som kan transskribere de gotiske bogstaver til de bogstaver, som vi bruger i dag.  Øllen får I næste gang vi mødes i Herreværelset.  Det er ikke meningen at teksten skal transskriberes til nutidsdansk – kun bogstaverne, så vi kan læse, hvad Christian skrev til præsterne. Tegnsætning m.v. må I heller ikke ændre på.  Når I så kan læse teksten, finder I ord, som I muligvis ikke kender betydningen af.  Det giver også næring til de små grå at finde ud af betydningen.  
 
Send løsningen til ogkriste@outlook.dk inden næste møde i Herreværelset.  Løsningen og vindernes navne vil blive offentliggjort i et følgende nyhedsbrev.
 
Kirkebøgerne rummer, også ud over navne og datoer, fortællinger om både triste skæbner, grusomheder og pudsige historier fra dagliglivet på det pågældende tidspunkt.   Og nogle af disse små beretninger er bestemt ikke kedelig læsning.  Et eksempel er en vielse i  Vesterbølle Kirke (Vesthimmerland) den 17. januar 1776:
 
Den 7de Jan: Dom: 1 p: Epiph: Ægteviede i Vesterbølle Kirke
Sören Pedersen og Zidsel Sörensdatter vid: d: 1ste Dec: 1775
NB: Brudgommen var saa drukken, at han ej kunde
staae, men maatte holdes af sin Broder under Foren=
ningen og under Prædikenen faldt han ud af Stolen,
hvor han sad og trimlede hovedkuls ud paa Kirke=
gulvet: afskyelig Spectakel!
 
Hvem sagde, at slægtsforskning er kedeligt? 
 
God fornøjelse
Ove G. Kristensen
 
Tak til Ove og spændende at se og høre, om nogen kan  løse teksten, så Ove må have hånden i lommen for at betale nogle ølbajere til de dygtige.
 
Og så har jeg fra Poul-Erik Parnow fået en lille hilsen til alle i Herreværelset. Poul-Erik var jo tidligere medlem af Herreværelset, da han boede her i kommunen og var initiativtager til at få skrevet bogen ’Historier fra Herreværelset’, hvor 17 medlemmer bidrog med 22 historier fra deres liv. En rigtig ’kioskbasker’. Poul-Erik har skrevet:
 
Hej Bent.
 
Siden jeg emigrerede til Frederiksberg må jeg indrømme at jeg mange gange tænker tilbage på de mennesker og det sammenhold jeg oplevede i Kokkedal.
 
Vi har ikke noget her der bare ligner. Mange gange forstår jeg endnu bedre hvad man savner når det ikke er der mere.
 
Så nu må jeg som enlig pensionist i karantæne nøjes med ugentlig gymnastik, skrive på den familie krønike jeg er i gang med, og ellers gå ulideligt lange ture med mit afkom når de kommer og forstyrrer mine cirkler. Alle andre aktiviteter er jo lukket ned siden ham kineseren kom forbi. Og så bliver man jo let narkoman - fjernsynsnarkoman - det er lige så  usundt som at ryge og drikke.
 
Håber I alle har det godt og hvis du mener det må du godt sende mine få ord videre.
 
b.h
pep
 
En stor tak til Poul-Erik for sin hilsen til Herreværelset.
 
 
Som tidligere nævnt må du meget gerne, hvis du også har brugt en selvvalgt isolation eller karantæne til at berige dig med noget nyt gerne skrive lidt om det til mig på email   jbmarcussen@gmail.com.
 
Og hvad er så status på mit klaverspil. Jeg beklager, men det er på samme niveau som jeg fortalte om i sidste nyhedsbrev. Der er ikke rigtigt noget nyt under solen – det skulle da lige være en kold øl.
 
Jeg er stadig gående ’ud i kvælden’ – og kukker endnu højlydt over, at den elendige venstre hånd ikke kan følge med mine musikalske højdepunkter med den højre hånd.  Jeg har dog smugkigget lidt på de næste sider i lærebogen og kan se, at den stakkels venstre hånd nu får endnu flere udfordringer – så nu må den altså til at tage sig sammen, hvis den skal være med i det sociale samspil med højrehånden og mig.
 
Men jeg sender den (venstre hånd) på træningslejr med en sang jeg ikke kender – næste lektion i lærebogen. Den hedder ’Vi spiller på klaver’ og det gør vi så og det må da for f….. da så også gælde for den hånd. Derefter er det så fremragende iørefaldende schlagere som ’Skorstensfejeren gik en tur’ og den lille søde franske ’Alouette’ der står for tur. Men så er jeg også kommet 8 sider længere frem og det kan jeg så forhåbentlig prale af i næste nyhedsbrev. Det lægger jo lidt pres på mig selv.
 
Og så har min kone fået gipsen af. Men har det hjulpet på nedtrapning af mit nyligt erhvervede husholdningsarbejde? Nej ikke helt. Det er som om, at opvasken nu står malet i mit navn og det bliver det nok ved med indtil jeg får ødelagt et eller andet. Men det prøver jeg jo selvfølgelig at undgå – endnu da.
 
 
Pas nu godt på dig selv og dine nærmeste til vi igen kan mødes.
 
 
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
 


 
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp