Copy
Se mailen i din browser
  • Mødet i Herreværelset den 11. marts 2022
  • Næste møde i Herreværelset den 25. marts 2022
  • Tilmelding til Herreværelsets møder via hjemmesiden
  • Kommende møder
 
Kokkedal den 13. marts 2022 

Mødet i Herreværelset den 11. marts

Der havde til dagens møde ’sneget’ sig ca. 65 medlemmer ind ad døren til lidt mandehygge og god snak krydret med et absolut godt indlæg. Vi har dog stadig plads til ca. 80 deltagere, så ’kombardu’. Men måske var det pga de problemer, der havde været med bookingsystemet, at der ikke var fuldt hus denne gang. Det gætter vi da på.

Men de problemer med bookingsystemet skulle nu være løst, så tilmelding igen fungerer som normalt. Men hvis du alligevel af en eller anden grund ikke kan tilmelde dig via tilmeldingslinket her i nyhedsbrevet (under punktet ’Næste møde….’) Kan du tilmelde dig via vores hjemmeside. Beskrivelse af hvordan du finder og gør det, er beskrevet efter punktet ’Næste møde…’.

Erling er vendt hjem fra livet med kølige gin-tonics under de svajende palmer, men var forhindret i at deltage på mødet, så derfor var det igen Ove, der kunne byde velkommen til alle fremmødte og til dagens indllægsholder, Peter Møller.

Og da Peter Møller ville holde indlæg om en lille cykeltur tværs over USA, havde Ove naturligvis fundet både Philip Fabers stemme og ledopvarming og en glad cykelsang frem fra sangskjuleren. Så med den hurtigtrampende sang fra det gode gamle Østjysk Musikforsyning ”Så ta’r vi cyklerne frem” blev der fundet ind i rytmen og sunget ganske godt med.


 
På cykel tværs over USA


Eller som Peter Møller også kaldte sit foredrag: Fra kræftsyg til ekstremidræt.

Allerede som barn havde Peter en drøm om at køre på cykel tværs over USA, men at det skulle blive til en realitet i en sen alder og på en alvorlig baggrund havde han ikke forestillet sig.

 I 2013 blev han, som 62-årig, ramt af modermærkekræft. Det var ikke et symptom, som Peter selv var blevet bevidst om, men da en bekendt og hans kone senere mente, at han burde få en læge til at se nærmere på det, der var en ubetydelig lille plet på huden (1,8 mm – det er jo ikke meget) lagde han sit mandesyndrom om ikke at gå til læge – det går jo nok væk snart alligevel bag sig og gik lidt modstræbende til sin læge.

Og godt for det, for her fik han så konstateret det man helst ikke vil høre. Du har kræft – modermærkekræft og det skal der gøres noget ved hurtigt. Hudkræft er også en farlig kræftsygdom, men kan være godartet, men modermærkekræft er dødelig, hvis det ikke opdages og behandles i tide.

Det ændrede – som hos alle andre i samme situation – hans liv 180 grader. Efter nødvendige operationer, behandlinger og start på årelange kontroller, blev den gamle drengedrøm hevet frem fra gemmerne.

På en ferie i Spanien hos sin gode ven, Erik, var de en dag på en cykeltur og her luftede Peter overfor vennen sin vanvittige plan om at køre på cykel tværs over USA og efter ca. 10 minutters videre cyklen standsede Erik sin cykel, vendte sig om og spurgte: ” Hvornår skal vi afsted? ”.

Og det blev hurtigt afgjort at turen skulle afvikles i efteråret 2016, og at der skulle cykles til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Primært for at sætte fokus på at få mænd til at gå til læge i tide, og sekundært for at samle penge ind til Kræftens Bekæmpelse, som Peter på anden måde også har et godt samarbejde med.

Turen skulle være helt uden følgebiler og anden medkørende hjælp! 2 seniorer på 58 og 65 år alene på de lange strabadserende og udfordrende amerikanske landeveje, i ørken, storbyer og ikke mindst meget høje bjerge.

21 måneders hård forberedelse fysisk og psykisk gik i gang. Der blev fundet sponsorer og lavet aftaler med TV2 Lorry og Kræftens Bekæmpelse, aftaler med træningscoach, diætist, mental coach og idrætsfysiolog, og ikke mindst træning, træning og træning.

Og Peter fortalte og fortalte om forberedelserne og personligt var jeg stået af både cyklen og planen vare ved at høre om forberedelserne. Alene det, at man ikke kunne få et godt solidt måltid mad, en lille hotter i ny og næ, rødvin og ikke mindst en kold øl i månedsvis, ja i hele forberedelsesperioden  ville få mig til at droppe ud af projektet  bare ved tanken.

Men Peter og Erik holdt ud og 13. september 2016 kørte de ud af San Francisco med kurs mod New York. En fantastisk tur med masser af oplevelser – gode og mindre gode, spændende og næsten for spændende enkelte gange.  Det blev til i alt 5.690 km. og 33.276 højdemeter på 32 etaper.

Og Peter fortalte meget både humoristisk og malerisk om deres oplevelser undervejs på cykelturen, både oplevelser på cyklen og ved de private indkvarteringer, der var blevet aftalt inden turen med danskere bosiddende på USA-ruten. Alt for meget at referere her.

Den 17. oktober sluttede turen i New York – målet var nået, og eventyret – for det var et eventyr – sluttede  naturligvis  ved statuen af H.C. Andersen i Central Park, hvor både Peter og Eriks nærmeste familie ventede på dem.

Desværre for Peter har han for nylig igen fået konstateret modermærkekræft, som han har fået behandlet og nu går til kontrol for.

Så Peters opfordring til os alle er: ”Gå nu til læge i tide, intet er for småt og intet går væk af sig selv. Og ja, vi skal alle dø en dag, men lev og nyd livet de andre dage”.

Peters foredrag er bl.a. ment som inspiration til hvordan man kan give sig selv udfordringer, få uforglemmelige oplevelser og minder, nå sine mål trods sygdom eller modgang – det hele krydret med spændende beretninger, anekdoter, billeder og videoer fra turen.

Og det var et fantastisk berigende og humoristisk foredrag, som vi siger Peter stor tak for.
Næste møde i Herreværelset den 25. marts 2022

Danmark i 1950’erne - Mellem krig og velfærd

Historiker og foredragsholder Lars Ringholm vil holde et indlæg om 1950’erne, der  er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under voldsomt pres.

 Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge og hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave.

Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer.

Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun til en vej - og det var vejen frem.

Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.

Deltagerafgiften er kr. 95 for kaffe, indlæg og frokost med tilbehør.

NB! Når tilmeldingsfristen er udløbet eller max deltagerantal er nået, forsvinder Tilmeld-knappen automatisk og erstattes af en Venteliste-knap, som du skal klikke på for at blive skrevet på venteliste til mødet. Men tilmeld dig ventelisten, der kan jo komme afbud til mødet.

Tilmelding til mødet senest mandag den 21. marts 2022 – dog max 78 deltagere efter ’først til mølle’.
Du kan tilmelde dig mødet når Tilmeld-knappen, som du finder når du klikker her er tilgængelig for tilmelding.
Tilmelding vil dog først være tilgængelig fra søndag den 13. marts kl. 20.

OBS! 
Husk at afmelde din mødedeltagelse, hvis du er blevet forhindret i at komme, så en anden kan få din plads.

OBS!  Hvis du ikke får en kvittering for din tilmelding bedes du kontakte os på herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk – og husk medlemsnr.
Tilmelding til Herreværelsets møder via hjemmesiden

 Sådan finder du den side på hjemmesiden hvor du kan tilmelde dig et møde i Herreværelset

På vores lokalafdelings hjemmeside (www.aeldresagen.dk/fredensborg)  kan du nemt finde den side hvor du kan tilmelde dig et møde i hjemmeside uden af være afhængig af det link som er indsat her i nyhedsbrevet.

På forsiden af hjemmesiden finder du et link til en side hvor du finder omtale af aktiviteter, kurser, rejser og arrangementer. Du skal blot klikke på det billede du kan se herunder.


Når du har klikket på billedet, kommer nedenstående menu frem.Her skal du klikke på FOREDRAG OG MØDER

Nu kommer du ind til en side hvor du kan finde et link til det næste (eller de næste par) møde(r) i Herreværelset

Kommende møder

8. april
 
Danmark-Ekspeditionen 1908

 
Arktisk Instituts direktør, Bent Nielsen, fortæller om Danmark-Ekspeditionen.
 
Han deltog i 100-året for Danmark-Ekspeditionen i en jubilæumsekspedition, der besøgte mange af de kendte steder fra den oprindelige ekspedition: Danmarkshavn, Kap Bismarck, Mørkefjord, Pustervig m.fl.
 
Danmark-Ekspeditionen bliver præsenteret med et stort udvalg af fotografier – både de originale fra dengang og nye optaget i 2008. Foredraget giver også en kort præsentation af dansk arktisk ekspeditionshistorie før Danmark-Ekspeditionen, af de tragiske dødsfald under ekspeditionen og af eftersøgningen bagefter.
 
 
22. april
 
Hvem var venstrehøvdingen, Erik Eriksen?

 
Det får vi lidt mere viden om, når hans søn Knud Bjørn Eriksen kommer og fortæller om sin far, den stærke fynbo, Erik Eriksen.
 
Erik Eriksen husker og kender vi nok som en markant politiker i 50erne og en person der var med til at forme det Danmark vi kender i dag. Han var bl.a. statsminister fra 1950-53.
 
Knud vil fortælle gode historier og anekdoter om sin far, særligt om hvordan det lykkedes at gennemføre grundlovsreformen og kvindelig arvefølge i 1953.
 
Du kan læse mere om Erik Eriksen på https://da.wikipedia.org/wiki/Erik_Eriksen
 
 
6. maj
 
Miraklet på Blegdammen

 
Vi har til dagens møde fået DR-journalist Preben Lund til igen at komme og holde et indlæg for os i Herreværelset.
 
Preben vil denne gang fortælle om ’Miraklet på Blegdammen’ – og det er titlen på en bog, som han har skrevet sammen med Henriette Bendix. Den handler om den dramatiske historie om polioepidemien i Danmark i 1952.-53.
 
I 1952 blev Danmark ramt af en omfattende poliepidemi. Op mod syv tusinde blev registreret smittet og mange blev meget syge med lammelser af arme og ben. Nogle blev lammet i brystet så de ikke kunne trække vejret og mange gik til grunde mens lægerne så magtesløse til.
 
En ung læge, Bjørn Ibsen, fandt på en metode som mirakuløst reddede de fleste fra at blive kvalt og det skete trods stor skepsis og modstand fra den etablerede lægeverden.
 
Ibsens arbejde fik dødeligheden til at falde med 80 procent takket være unge studerende som med håndkraft ventilerende de svært syge børn og unge. Alligevel fik nogle livslange handicap.
 
Det er om Ibsens mirakel og de børn der blev reddet fra en pinefuld død foredraget handler og er et tidsbillede og et stykke medicinalhistorie som er berømmet i hele verden med masser af rørende historier og spændende detaljer.
 
Du kan læse meget mere om polioepidemien i 1952-53 Og Rigshospitalets arbejde på  https://dsr.dk/dshm/historiske-glimt/krigens-og-krisens-helte/polioepidemien-paa-blegdamshospitalet-1952-53
 
Og du kan læse mere om bogen ’Miraklet på Blegdammen’ på https://www.frydenlund.dk/varebeskrivelse/5636
 
 
20. maj
 

Fotoforedrag om Kongehuset og andre kendte
 
Henrik Hildebrandt er  fotograf af hjertet. Henriks passion er at forevige øjeblikket i en verden af billeder og har fotograferet siden 1979 og har haft adskillelige opgaver for diverse medier - både store som små fra ind- og udland og har bl.a. fotograferet til koncerter, Galla Premierer, Events, Sportsbegivenheder samt de kendte og kongelige.
 
Henrik har for nylig udgivet en bog, "Kongehuset i det nye årtusind" og det er for den periode fra 2000 – 2020, som Henrik vil holde sit fotoforedrag om.
 
Med udgangspunkt i bogen præsenterer Henrik Hildebrandt sine billeder af kongefamilien i kronologisk rækkefølge, begyndende med år 2000 og viser på den måde et stykke royalt Danmarkshistorie, både gennem billeder taget udenfor de officielle pligter og til de store begivenheder: Runde fødselsdage, bryllup, barnefødsler, jubilæer samt besøg af udenlandske statsledere og repræsentanter for de øvrige europæiske kongehuse.
 
”Jeg nyder de ugentlige fotoopgaver og glædes over, at jeg rent visuelt bidrager til at forevige kongehusets hverdag og historie. Som royalist mener jeg, at Kongehuset er en vigtig brik i vores kultur og for vores land. Det er en væsentlig del af den nationale identitet, og de kongelige deltager som protektor for mange humanitært værdige sager, der hermed får større opmærksomhed” siger Henrik Hildebrandt om baggrunden for bogen og sit fotoforedrag.
 
Ud over den kronologiske tilgang til kongefamilien, rummer foredraget og bogen også tre fotoalbums: Det første dedikeret til afdøde Prins Henrik og hans sidste år, det næste er en perlerække af billeder taget under festlighederne i anledning af Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i maj 2018 og sidst, men ikke mindst et nyt 50 sider langt album med fokus på Majestæten i anledning af dennes 80 års fødselsdag 2020.
 
Henrik vil også i sit foredrag fortælle lidt om skuespillerne fra Matador og andre kendte personer.
 
Du kan på mødet købe Henriks bog "Kongehuset i det nye årtusind" Til en specialpris på 250 kr. (normalpris 395 kr.).
 
Du kan læse mere om Henrik og bogen på www.henrik-hildebrandt.dk.
 
 
3. juni
 
Mig – barn af et tvangsægteskab
 
Deniz Serinci, der er journalist og forfatter vil holde et indlæg om sin egen oplevelse af at være barn af et tvangsægteskab.
 
”En af dem, der kender til social kontrol, er mig. Jeg er født af kurdiske forældre, som blev tvangsgift med hinanden som 16-årige. Jeg udøvede for 15 år siden selv social kontrol i gymnasiet med en gruppe drenge mod skolens muslimske piger. Efter gymnasietiden fik flere oplevelser mig til at tage afstand fra den kultur, jeg var vokset op i. Senere studerede jeg historie og Mellemøststudier og fik et fagligt indblik i de dybereliggende årsager til social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab. Nu har jeg skrevet en bog om social kontrol. Det vil jeg forklare under dette foredrag”.
 
Var der en klokke, der ringede ved navnet Deniz  Serinci – og ja, når du er færdig med at klø dig selv i nakken for at komme på hvor og hvornår, så var det i 2018, hvor Deniz holdt et fremragende indlæg for os om terrorgruppen IS.
 
Og nu kommer han så igen og vil fortælle lidt om sin egne erfaringer og oplevelser med at være barn og ung mand, født i et tvangsægteskab.
 
Undersøgelser har påvist massiv social kontrol blandt nydanskere; eksempelvis føler hver tredje indvandrerpige ikke, at hun må få en kæreste. Deniz holder foredrag om årsager, konsekvenser og løsninger på social kontrol, tvangsægteskaber og æresdrab.
 
Og han er, efter andres udsagn, knusende dygtig til at formidle svært stof, så alle kan forstå det, så der er lagt op til et spændende indlæg.
 
 
17. juni
 
Indlæg afventer.
Med venlig hilsen
 
På bestyrelsens vegne
Bent
 
PS! Hvis du har kommentarer eller forslag til nyhedsbrevet, er du meget velkommen til at skrive til mig på jbmarcussen@gmail.com
Vores hjemmeside

Vores mail-adresse er:
herrevaerelset@fredensborg-aeldresag.dk

Vores hjemmesideadresse er:
www.fredensborg-aeldresag.dk/herrevaerelset

Ønsker du at ændre den måde du modtager disse mails på?
Du kan opdatere din profil eller afmelde dig fra denne liste

 


This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ældre Sagen — Fredensborg · Hjortevænget 223 · Kokkedal 2980 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp